İzmir Limanı için özelleştirme süreci başladı. Mart sonuna kadar ihale şartnamesi alan firmalara sözleşme taslağı verilecek. Nisan - Mayıs aylarında İzmir Limanı'nın özelleştirme ihalesi gerçekleştirilecek. İşletme hakkının 49 yıllığına devri yöntemiyle yapılacak İzmir Limanı özelleştirme süreci gazetelere verilen ilanlarla başladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) desteğini alarak limana talip olan Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) kurduğu EİB İzmir Liman A.Ş. Hong Kong merkezli Hutchison Whampoa ile ortak hareket ediyor.

Limana talip olan bir başka İzmirli grup ise Arkas Holding öncülüğünde bir araya gelerek Alsancak Liman İşletmeleri A.Ş.'yi kurdu. Bu iki grubun dışında, İngiliz P&O ve Hollandalı Rotterdam Liman İşletmesi'nin talipler arasında adı geçiyor.

İhale bedeli olarak teklif edilen tutar işletme hakkı devir sözleşmesi imza tarihinde peşin veya vadeli olarak ödenebilecek. Vadeli ödeme durumunda bedelinin en az yüzde 50'si sözleşme imza tarihinde, en az yüzde 25'i sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren en geç bir yıl içerisinde, bakiye tutar ise en geç iki yıl içerisinde ödenecek.

Kaynak:Füsun ÇAÐLAR /İZMİR

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim