İzmir Limanı ihalesi Danıştay’a takıldı

Danıştay mersin limanı hakkında karar veremedi. Karar çıkmazsa Akfen İzmir limanı için yarışamayacak.

Danıştay’dan Mersin Limanı ile ilgili karar bir türlü çıkmayınca, İzmir Limanı satışı bloke oldu. Akfen’in Mersin kararı hala Danıştay’da bekliyor. Şayet Akfen Mersin’i alabilirse, İzmir’de yarışamayacak.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından ihale süreci geçen yıl başlatılan ancak bir türlü tamamlanamayan İzmir Limanı ihalesi, bu kez de Danıştay’ın Mersin Limanı kararına takıldı. ÖİB daha önce Mersin Limanı için ihaleye çıkmış ve bu ihaleyi Akfen-PSA konsorsiyumu kazanmıştı. Mersin Limanı’nın Akfen’e devri bir imtiyaz sözleşmesi olduğu için Danıştay 1. Daire’nin “oluru” bekleniyor. Rekabet Kurulu’nun, “Mersin’i alan İzmir’i alamaz” yönündeki kararı nedeniyle Danıştay onayı, İzmir Limanı ihalesi için büyük önem taşıyor. ÖİB’nin İzmir Limanı ihalesine devam edebilmesi ve Akfen’i masaya çağırıp çağırmaması Danıştay’ın onayına göre şekillenecek.

Geçen yıl ertelendi

İzmir Limanı için 30 Mart 2007 tarihinde 4 gruptan teklif alındı. Bu teklifler içinde Akfen- PSA da bulunuyor. Rekabet Kurulu’nun Mersin’i alan oluşumun yani Akfen-PSA’nın İzmir Limanı ihalesine giremeyeceği yönünde kararı bulunması nedeniyle, Mersin’le ilgili durum netleşene kadar ÖİB ihaleye devam edemiyor. Usule göre ÖİB’nun teklif veren firmaları masaya davet edip pazarlık görüşmelerine başlaması gerekiyor. Ancak teklifler alınanı 3 hafta olmasına rağmen pazarlıklar başlayamadı. Eğer Danıştay, Akfen-PSA konsorsiyumunun Mersin’i devralmasını onaylamazsa, şirket İzmir ihalesine katılabilecek. Aksi durumda ise şirket bu ihaleye katılamayacak.

Arkas: Biz İzmir’i bekledik Mersin’e teklif vermedik

İzmir Limanı ihalesi için teklif veren yatırımcı gruplar da işin uzamasından şikayetçi. Arkas İcra Kurulu Üyesi Önder Türkkan, ÖİB’nin Danıştay olurunu beklemeden ihaleye çıkmasını ve bu kapsamda Akfen’in teklifini kabul etmesini hukuk dışı olarak yorumladı. Türkkan şöyle konuştu: “Bizim Mersin’de bir çok işimiz olmasına rağmen, Mersin’e girmemiştik. O halde şimdi İdare bununla ilgili kararı beklemeden İzmir’de süreci nasıl başlatıyor anlamak mümkün değil. Bu gelişme, geriye dönük olarak Mersin ihalesini de tartışmalı hale getirir”

Kaynak: VATAN Gazetesi

Editör: TE Bilişim