Liman ihalesi bugün

Akdeniz'in en büyük konteynır limanları arasında yer alan ve teklif alma süresi daha önce 4 kez uzatılan İzmir Alsancak Limanı'nda, açık artırma bugün Başbakanlık özelleştirme İdaresi'nin Ankara'da bulunan merkezinde yapılacak.

Yıllık kazancı 80 milyon doların üzerinde olan liman için alınan tekliflerin alt sınırı ise 1 milyar dolar; yani limanın yaklaşık 13 yıllık kazancı olduğu belirtildi.

Önce ihale, sonra yatırım

Bölge ihracatının yüzde 90'ını, Türkiye'nin toplam ihracatının ise yaklaşık üçte birinin gerçekleştirildiği İzmir Limanı'nın değeri, ihale şartnamesinde getirilen 'yükümlülüklerde birlikte kat kat artacak. 1990 yılından beri tek çivinin çakılmadığı, yeni personelin alınmadığı limanın, küçük yatırımlarla daha da verimli hale geleceği belirtildi. Bu haliyle büyük yük gemilerinin giriş yapamadığı limanın ilk olarak, derinliği 9 metreden 14 metreye çıkarılacak; 902 bin metrekare olan liman sahası ise 750 metrekare daha

artırılacak. Şartnamede bu 'yükümlülük-ler'in bulunması ise akla, 'TCDD'ye ait olan limanda yatırımların neden daha önce yapılmadığı' sorusunu getiriyor.

Teklifleri incelemeye alınan firmalar şöyle; Arkas'ın başını çektiği Alsancak Ortak Girişim Grubu, Babcock and Brovvn ve PSA-Akfen Ortak Girişim Grubu, Çelebi Holding AŞ, Global-Hutchison ve EİB Lİ-MAŞ (Ege İhracatçı Birlikleri Liman Hizmetleri ve Taşımacılık AŞ) Ortak Girişim Grubu. (

Kaynak: Ozan Sürücü/İzmir/EVRENSEL Gazetesi

Editör: TE Bilişim