İzmir Limanı için Danıştay onayı çıktı
 
DANIŞTAY, Özelleştirme İdaresi'nin ihalesini 3 Mayıs 2007 tarihinde gerçekleştirmesine rağmen 29 aydır özel sektöre devredilmeyen İzmir Alsancak Limanı'nın devri için onay verdi.


Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) ihaleyi kazanan Global Hutchison- Ege İhracatçı Birlikleri/ LİMAŞ Ortak Girişim Grubu'nu sözleşme yapmak için davet etti. Limanın 49 yıllığına kiralanması ihalesini 1 milyar 275 milyon dolara alan Global- Hutchison- LİMAŞ Ortak Girişim Grubu, finansal değerlendirme için biraraya gelecek.

Türkiye'nin en başarısız özelleştirmeleri arasında sayılan Alsancak Limanı'nın Danıştay'da bekleyen imtiyaz sözleşme taslakları hakkındaki karar Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na ulaştırıldı. Global Yatırım Holding'e gönderilen yazı ile ‘TCDD İzmir Limanı'nın 49 Yıl Süreyle İşletme Hakkının Devrine İlişkin İmtiyaz Sözleşmesi’ taslağına ilişkin görüşlerin ÖİB'e ulaştığı duyuruldu ve Ortak Girişim Grubu sözleşme imzalamaya davet edildi.
Devir sözleşmesi imzalamaya davet edilen konsorsiyum ortakları, 29 aylık süreçte yaşanan ekonomik krizden kaynaklı ödeme güçlüğü yaşanıp yaşanmayacağını değerlendirecek.

LİMAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, önümüzdeki günlerde konsorsiyum üyesi firmalarla biraraya geleceklerini ve durum değerlendirmesi yapacaklarını söyledi. Limanın yatırımlarının bir an önce tamamlanarak tam kapasite çalışır hale gelmesini istediklerini kaydeden Ünlütürk şöyle konuştu:
“Nihayet 28 aydan sonra özelleştirme süreci tamamlanma noktasına geldi. Konsorsiyum üyesi firmalar biraraya gelecek. Geçen 28 ayda köklü ekonomik değişiklikler oldu, küresel mali kriz yaşandı. Şartları ve finansal imkanları tekrar değerlendireceğiz. Gönül isterdi ki süreç bu kadar uzamadan, ekonomik şartlar kötüleşmeden bu işler olup bitseydi. Biz yine de pozitif taraftan bakmaya çalışıyoruz. Süreç ihracatçı cephesinden de mutlu sonla bitti.”

İzmir Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh da, “Karar denizcilik sektörü ve ihracatçımız başta olmak üzere herkese hayırlı olsun. Umarım belirtilen 45 günde değil, daha kısa bir sürede devralınabilir” dedi.

LİMANIN ÖZELLEŞTİRME SÜRECİ

İzmir Alsancak Limanı'nın 49 yıllığına kiralama ihalesi için 7 Mayıs 2006'da teklif çağrısı yapıldı. Özelleştirme ihalesi uzun ertelemelerden sonra 3 mayıs 2007 tarihinde gerçekleştirildi. İhaleyi Global Hutchison- EİB/LİMAŞ Ortak Girişim Grubu 1 milyar 275 milyon dolarlık teklifle kazandı. İhale tarihinin üzerinden geçen yaklaşık 29 ay boyunca TCDD işletmesinde kalan Alsancak Limanı, Danıştay'dan gelecek kararı bekliyordu. Beklenen karar ÖİB tarafından Global Yatırım Holding'e gönderilen özel faksla geldi. ÖİB konsorsiyum ortaklarını sözleşme imzalamaya davet etti.

ÖDEME NASIL OLACAK

Yapılan ihaleye göre, konsorsiyum ihale bedelini üç yıl içinde ödeyecek. Vadeli satış kararı halinde, konsorsiyum ihale bedelinin en az yüzde 50'sini satış sözleşmesi imza tarihinde peşin olarak, toplam satış bedelinin yüzde 25'ini sözleşme tarihinden itibaren en geç birinci yılın sonunda, kalan tutarı da sözleşme tarihinden itibaren en geç ikinci yılın sonunda ödeyecek. Vadeli ödeme faizi ise yıllık yüzde 9 olarak belirlenmişti.

RAKİPLER KİMLERDİ?

Limanın özelleştirilmesi halinde kapasiteyi iki katına çıkarmayı hedefleyen ve ihaleyi kazanan Global- Hutchison- EİB/ LİMAŞ ortaklığı, Babcock and Brown- PSA- Akfen Ortak Girişim Grubu, Çelebi Holding A.Ş ve Alsancak Denizcilik Römorkaj ve Liman İşletmeciliği A.Ş, Batıçim Batı Anadolu Çimento Sanayi A.Ş- Limak İnşaat Ortak Girişim Grubu ile yarışmıştı.

RAKAMLARLA ALSANCAK LİMANI

Potansiyel kapasite................................11 milyon ton/ yıl
Gemi kabul kapasitesi..............................3.650 gemi/ yıl
Toplam rıhtım uzunluğu.............................2.959 metre
Derinlikler........................................9/ 13 metre
Toplam liman alanı.................................902.000 metrekare

Editör: TE Bilişim