İzmir Limanı Avrupa'ya Uzanan En Büyük Kapı Olacak
 
İzmir Limanı’nın özelleştirme ihalesini kazanan Hong Kong merkezli Hutchison Holding Liman İşletmeleri Grup Başkanı John Meredith, yaklaşık 4 yıldır Türkiye’ye girmek için çabaladıklarını, bu fırsatı İzmir Limanı ihalesinde en yüksek teklifi vererek yakaladıklarını açıkladı.

GLOBAL Yatırım Holding ve Ege İhracatçılar Birliği (EİB) ile birlikte İzmir Limanı’nın özelleştirme ihalesini 1 milyar 275 milyon dolarlık teklifle kazanan Hong Kong merkezli Hutchison Holding Liman İşletmeleri Grup Başkanı John Meredith, ticaretin geleceğini Asya ve Avrupa merkezli gördüklerini belirterek, Türkiye’nin Asya’dan Avrupa’ya uzanacak ticarette öneminin büyük olduğunu söyledi.  


TÜRKİYE’DEN ÇOK ETKİLENMİŞTİM:

Dünyanın en büyük limanlarından biri olan Hong Kong Limanı’nı Türk basın mensuplarına tanıtan John Meredith, burada yaptığı açıklamada, yıllar önce kendisinin kaptan olarak Türkiye’ye geldiğini ve çok etkilendiğini anlattı. Türkiye’nin konumu itibariyle çok özel bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Meredith şunları söyledi: "Türkiye’ye gelmiş ve etkilenmiştim ama şimdi herşey çok daha farklı. İstanbul hálá dünyanın en ilginç, en eşsiz konumlarından biri. O güzel konum güçlü bir ekonomiyle, birinci sınıf oteller, hizmet sektörleriyle büyük binalarla donatılmış durumda."

DÖRT YILDIR UĞRAŞIYORUZ:

Yıllar önce tur gemileriyle kaptan olarak geldiği Türkiye’ye şimdi İzmir Limanı’nın işleten şirketin yöneticisi olarak dönmeye hazırlandıklarını kaydeden Meredith, Türkiye’de bir liman işletmesi almak için son zamanlarda çok çaba harcadıklarını söyledi. Meredith, sözlerini şöyle sürdürdü: "Son 4 yıldır liman işletmesi için Türkiye’ye girmeye çalışıyoruz. 35 yıl önce bu işe başladık. 1990’ların başında İngiltere’de limanların özelleştirilmesiyle Avrupa’ya girdik. Şimdi de nihayet Türkiye’deyiz."

ASYA’DAN TAŞIMA OLMAYACAK:

Ticaretin merkezini Avrupa ve Asya merkezli olarak gördüklerini vurgulayan Meredith sözlerini şöyle sürdürdü: "İzmir Limanı ile ilgili bu girişim, uzun üretim zincirini kısaltacak bir girişim. Özellikle Asya’dan Avrupa’ya uzanacak ticarette Türkiye’nin rolü önemli olacak. Türkiye ve bütün doğu Akdeniz bölgesi, ekonomik gelişme yönünden büyük potansiyele sahip. Nakliye ücretleri pahalı. Gelecekte zaman ve mesafenin uzunluğu nedeniyle Asya’dan Avrupa’ya taşıma yapmayacağız. Doğu Avrupa ve Türkiye ekonomik yönden çok güçlü gelişiyor."

TEKNOLOJİ AĞIRLIKLI YATIRIM: Meredith, "Hong Kong Limanı kamerayla her şeyin kontrol edildiği, konteynerlerin x-ray ve radyasyon cihazından geçtiği, ileri teknoloji ile çalışan bir liman. Dünyada sadece Hutchison Grubu’nda bulunan bu teknolojiyi, İzmir Limanı’na da uyarlayacağız. Yatırımlarımız teknolojik ağırlıklı olacak" diye konuştu.

Türkiye’de yeni yatırım fırsatlarını değerlendiririz

TÜRKİYE’yi 2003 yılından beri izlediklerini ve konteyner elleçlemesinin yıllık yüzde 18 büyüdüğünü belirten Hutchison Ports Holding (HPH) Liman işleetmeleri Grup Başkanı John Meredith İzmir’e yapılan başarılı yatırım ardından türkiye’de iş ve yatırım olanaklarını da değerlendireceklerini söyledi. Ancak Meredith, yeni yatırım yapacakları alanlar konusunda ayrıntı vermedi. HPH Avrupa Finans Direktörü Clemence Cheng ise "Gemi sahipleri Türkiye limanlarının konteyner taşımacılığı için yeterince uygun olmadığını söylüyor. Ancak bizim hedefimiz gerekli yatırımları yapıp Türkiye’deki konteyner taşımacılığının liman işletmeciliğinin bir sonraki nesile ayak uydurmasını sağlamak. Yeni yatırım gerekiyor. Yatırım olarak altyapı ve makine tesisatı ile birlikte teknik altyapıdan da bahsediyoruz" diye konuştu. Cheng şunları söyledi: "Türkiye’deki limanlarda elleçlenen konteyner sayısı toplam 3 milyon. İzmir’in 850 bin. Türkiye’de büyük potansiyel var. 2006 yılında şirket olarak 59.3 milyon konteyner elleçledik. İzmir’in Avrupa ve dünya çapındaki limanlarımız arasına katılmasından çok mutluyuz." Cheng, şirket olarak dünyanın en büyük 10 limanından 5’inde hakim olduklarını ve bunların işletmesini gerçekleştirdiklerini ifade etti.

ASYA, Ortadoğu, Afrika Avrupa, Güney ve Kuzey Amerika’da 23 ülkede yatırımları bulunan, dünyanın en büyük liman geliştirici ve işletmecisi olan Hutchison Port Holdings (HPH), dünya genelinde bugün 45 limanda 257 rıhtım işletiyor. HPH, çokuluslu Whampoa limited şirketler topluluğunun Hong Kong merkezli iştiraki. HPH, liman işletmeciliğinin yanısıra, liman ve ulaşımla ilgili servis şirketleri aracılığı ile dağıtım merkezleri, havaalanı ve demiryolları alanlarında da faaliyet gösteriyor. Modern liman teknolojisine ve altyapıya sürekli yatırım yapan HPH, faaliyette bulunduğu ülkelerin ekonomilerinin ve uluslararası ticari faaliyetlerinin gelişiminde de katkıları olan stratejik bir yatırımcı olarak biliniyor. Hutchison Port Holdings’in Türkiye’de yatırım yapmasında girişim ve katkıları bilinen Global Yatırım Holding Başkanı Mehmet Kutman, Hutchison Grubu’nun bir ülkeye önce limanlar üzerinden yatırım yaparak girdiklerini, ardından diğer alanlara yöneldiklerini söyledi. Aynı grubun iştiraki olan süper marketler zinciri Watsons’ın 7-8 marketi ile yaklaşık bir yıldır Türkiye’de faaliyet gösterdiğini hatırlatan Kutman, İzmir Limanı’nın satışının ilgili mercilerce onaylanmasının ardından Hutshison Grubu’nun Türkiye’de başta enerji olmak üzere altyapı yatırımlarına girebileceğini belirtti. 

Alıntı: www.haberler.com

Editör: TE Bilişim