İzmir 2009’da 198 ülkeye ihracat yaptı 

TÜRKİYE’nin en önemli liman ve ihracat kentlerinden biri olan İzmir 2009 yılında 198 ülkeye ihracat gerçekleştirdi. Aralarında çoğu kişinin yerlerini bile bilmediği, haritada yeri zor bulunan ülkelere de ihracat yapmayı başaran İzmirli ihracatçı, 772 milyon dolarla en büyük ihracatı Almanya’ya gerçekleştirdi.

Gambiya, Cape Verde, Barbados, Namibya, Gabon, Andorra, Mayotte, Venuatu, Sao Tome ve Principe, Trinidad ve Tobago, Faroe Adaları, Seyşel Adaları, Fildişi Sahili, Kenya, Gana, Tanzanya, Moritanya, Togo, İngiliz Virjin Adaları, Burkina Faso, Haiti ve Sierra Leone. Bir çok kişinin ismini bilse haritadaki yerini bulamayacağı ülkeleri, İzmirli ihracatçı ticaretle buldu.

Amerika ikinci sırada

Ege İhracatçı Birlikleri’nden (EİB) alınan bilgilere göre, İzmir 2009 yılında bilinen Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihracatının yanı sıra 198 ülkeye mal sattı. 2009 yılında en yüksek payı 772 milyon dolarlık ihracat yapılan Almanya alırken, onu 423 milyon dolarla Amerika Birleşik Devletleri izledi.

2008 yılında 933 milyon dolarlık ihracat yapılan listenin başında olan Birleşik Arap Emirlikleri ise, 2009 sonunda 148 milyon dolarlık rakamla 11’inci sıraya geriledi. 

İtalya ise, 2008’de olduğu gibi 2009’da da üçüncü sırada yer alarak istikrarını korudu.

Listenin en başında yer alan ve 100 milyon dolar ihracat yakalanan ülkelerin geneli Avrupa Birliği ve Ortadoğu ülkelerinden oluşurken, listenin sonlarında ise tanınmayan Afrika ve Latin Amerika ülkeleri dikkat çekti.

ESBAŞ ÇİN’İ GEÇTİ

Listede 186 milyon dolar ihracat yapılan Ege Serbest Bölge A.Ş. (ESBAŞ) 12’inci sırada yer alırken, Yunanistan, İsrail, Bulgaristan ve Çin gibi ülkeler onun altında kaldı. İzmir 2009 yılında ESBAŞ’ın dışında, İzmir Menemen Deri Serbest Bölge (İDESBAŞ), Mersin, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Kayseri, Trabzon, Denizli, Trakya, Adana Yumurtalık gibi serbest bölgelere de ihracat yaptı.
 

 

 

Editör: TE Bilişim