WHAMPOA-EİB KONSORSİYUMUNUN ALDIĞI ALSANCAK LİMANINDA HAZIRLIK BAŞLADI

İzmir Alsancak Limanı, iki ay içinde devredilecek. Önceki gün 1 milyar 275 milyon dolara satılan limanda gerekli yatırımların gerçekleşmesiyle kapasite de artacak.

Önceki gün açık artırmayla 1 milyar 275 milyon dolara Hutchison-Whampoa-Global-ElB Limaş konsorsiyumu taralından işletme hakkı alınan İzmir Alsancak Limanının 2 ay içinde konsorsiyuma devredileği belirtildi. Siyasette yaşanan karışıklığa rağmen, limanın beklenenin üzerinde bir fiyatla satılması ekonomideki istikrarın göstergesi olarak değerlendirilirken, Liman-Iş Sendikasının özelleştirmenin iptali için dava açacak olması da soru işareti yarattı.

Bundan sonraki süreç

Öte yandan, yetki devrinin 22 Temmuz'da yapılacak genel seçimler nedeniyle ertelemeli gerçekleşme olasılığı da endişe yaratıyor. İhalede satış işlemi. Rekabet Kurulu'nun görüşü alındıktan sonra, komisyonun nihai kararı, özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) onayına sunulacak. ÖYK'nın onayının ardından, ihale lehine sonuçlanan teklif sahibi ile sözleşme imzalanacak ve görüş alınmak üzere Danıştay'a gönderilecek. Danıştay görüşünü takiben İdare, alıcı ve TCDD arasında sözleşme İmzalanacak ve izmir Limanı 49 yıl süreyle alıcının işletimine verilecek. Dosyanın eksiksiz olarak Rekabet Kurulu'na gitmesi durumunda Rekabet Kurulu Haziran ortalarında görüşünü belirtecek. Bu nedenle dosyanın ÖYK'ya ancak seçim sürecinde gideceği belirtiliyor. Seçimden sonra yeni kurulan hükümetin ÖYK üyelerini belirlemesinin zaman alacağı ve bu nedenle satışın uzayabileceği endişesi yaşanıyor.

Büyümede sıkıntı

EİB Limaş Başkan Vekili Eli Alharal, Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci'nin lima nm devrinin 2 ay içinde gerçekleşeceğini söylediğini belirtti. Karar ihaleyi alan VVhampoa-Hutchison-Global-EİB Limaş yöneticilerini mutlu ederken, limanı kullanan Egeli sanayiciler de devir ile birlikte kısa süre içinde yatırımların başlamasını isliyor.
Alharal, l.iman-lş Sendika-sı'nın da davasının bağlayıcı olacağını sanmadığını kaydetti. Limanda yapılacak yatırımların belli olduğunu öncelikli yatırımlardan başlamak üzere yaşanan sıkıntıların çözüleceğini açıklayan Alharal, "Hangi yıl ne yatırım yapılacak belli. Biz de bu doğrultuda yatırımları gerçekleştireceğiz. Limanın kapasitesi daha da artacak. Mevcut işçilerin çıkarılması söz konusu değil. Kapasite artacağı için istihdam daha da artacak. Bu konuda çalışanların içi rahat olsun" diye konuştu.

İzmirli işadamlarının ortak olduğu Alsancak Liman Hizmetleri A.S. Yönetim Kurulu Başkanı Sinasi Ertan da ihaleyi alan konsorsiyuma başarılar dilerken, İzmir'e yeni bir liman kazandırmak için çalışmalara başladıklarını söyledi. EİB Limaş Alsancak Liman Hizmetleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Şinasi Ertan, özelleştirmenin İzmir'e hayırlı olmasını dilerken, bu işten en çok devletin kazançlı çıktığını vurguladı. Ertan, ihalede hesaplarının üzerinde olmasına rağmen 1 milyar 230 milyon dolara kadar çıktıklarını ancak sonrasında çekilmek zorunda kaldıklarını kaydetti.

Ertan, "Hutchison patron şiı keti olduğu için liman ihalesinde sonuna kadar gitti. En yüksek fiyatı verdi ve limanı aldı. Şartnamede büyüme alanlarının da sınırlı olması nedeniyle ben liman kapasitesinin 3-4 kat artırılacağını zannetmiyorum. Alan konsorsiyuma başarılar diliyorum. Kazanan İzmir olacaktır" dedi.

Ortakları arasında liman hizmetleri konusunda Türkiye lideri olan Arkas'ın yer aldığına işaret eden Ertan, Arkasın tecrübe ve bilgi birikimi ile İzmir'e yeni bir liman kazandırmak için çalışmalara başladıklarını vurguladı. Alternatif yerlerin bulunduğunu, bu alanlar üzerinde çalışma yapacaklarını anlatan Ertan, şöyle konuştu: "Türkiye'nin dış ticareti sürekli artıyor. Bir süre sonra Alsancak Limanının kapasitesi artsa bile dış ticarete yetmesi mümkün görünmüyor. Biz de liman özelleştirmesi için kurduğumuz şirketin yeni bir liman kazandırmasını istiyoruz. Bu konuyu ortaklarımızla paylaşacağız. Onların görüşleri doğrultusunda yolumuza devam edeceğiz."

Başkan Vekili Eli Alharal ise yatırım programının belli olduğunu ve devir işlemlerinin tamamlanmasının ardından hemen çalışmalara başlayacaklarını söyledi.

Sorunlar çözülecek

Türkiye'nin en büyük konteyner limanlarından biri olan Alsancak Limanında şartname gereği, yatırımların 5 yıl içinde tamamlanması gerekiyor. Yaklaşık 150 milyon dolar tutacak yatırımların tamamlanmasıyla İzmir Limanı, Yunanistan'ın Pire Limanı ile rekabet eder hale gelebilecek. Körfezin derinleştirilmesi yatırımı ile özellikle büyük tonajlı gemilerin izmir l.imanı'na gelmesi sağlanırken, rıhtımın uzatılması ve konteyner depolama alanlarının genişletilmesi ile limanın kapasitesinin en az. 3 kat oranında artırılacağı dile getiriliyor.

Sendika iptal davası açacak

İhalenin teklif verme süresinin uzatılmasının ihaleyi şaibeli hale getirdiğini belirten liman-lş Sendika Başkanı Raif Kılıç, Mersin Limanı ihalesini kazanan PSA-Akfen Grubu'nun, yasal olarak Alsancak Liman ihalesine giremeyeceğini, buna karşın açık artırmaya kanlılığını belirtti. Kılıç, şöyle konuştu: "İzmir Limanı'na verilen 1 milyar 275 milyon doların yüksek bir rakam olduğunu söylemek süreci çarpıtmaktır. Kamuoyundan gizlenen hale Şartları Belgesinde limanın kullanılmayan sahalarının farklı amaçlarla ila kullanılmasına olanak sağlayan düzenlemeler mevcuttur. Sendikamız İzmir Limanı özelleştirme ihalesini de en kısa sürede yargıya götürecek ve gerek yasal gerekse meşru bütün haklarını kullanacaktır."

Haber: MURAT ŞAHİN-RİFAT BAŞARAN

Kaynak: Yeni Asır

Editör: TE Bilişim