Proje, tarihi saat kulesi ve camiyi ortaya çıkararak sahile kadar uzanan bir meydan yaratacak.
Galataport projesi, 100 bin metrekarelik alanı kapsıyor. Alanın İçinde birçok tarihi eser de bulunuyor.

Galataport'a aynı anda 6 kruvaziyer yanaşabilecek. Turistler burada bulunan otel, alışveriş merkezi ve eğlence mekânlarından faydalanacak. Böylelikle Türkiye'nin kruvaziyer turizminden daha çok pay alması planlanıyor.

Yıllardır konuşulan Galataport projesi için açılan ihalenin sonucu en geç 10 gün içinde belli olacak. Proje kapsamında Karaköy-Salı Pazarı tamamen değişecek. İstanbul Modern'in yıkılması da gündemde.

İstanbul'un imajını değiştirecek projelerden biri olan Galataport (Salıpazarı-Karaköy Kruvaziyer Liman Kompleksi), hayata geçiyor.

1998 yılından beri gündemde olan projenin sahibi Türkiye Denizcilik İşletmesi (TDİ) 24 Ağustos'ta ihale açtı.

İhaleye üç konsorsiyum başvurdu. Önümüzdeki hafta sonunda ihale sonucu açıklanacak. Yap-işlet-devret modeliyle ihaleyi alacak konsorsiyum, en geç üç yıl içinde projeyi hayata geçirecek ve 49 yıl işletecek.

Proje kapsamında Karaköy'den başlayıp Salı-pazarı'na kadar devanı eden bölgenin çehresi değişecek ve İstanbul dünyanın sayılı kruvaziyer (turist gemisi) limanlarından birine sahip olacak. Ama bu arada İstanbul Modern adlı müzenin yıkılması ve Tophane'deki nargileciler kaldırılması söz konusu.

Peki, şu anda büyük bölümü atıl durumda olan Karaköy Umanı ve çevresinde neler yapılacak, nereleri yıkılacak, hangi binalar korunacak ve ortaya nasıl bir yer çıkacak? Gala-taport'un detaylarını, Türkiye Denizcilik işletmeleri Genel Müdür Yardımcısı ve ihaleyi değerlendiren heyetin başkanı Tevfik Küçük anlattı. Küçük, Osmanlı döneminden başlayarak ticaret limanı olan, 1986'da yük gemisi trafiğine kapatılarak sadece yolcu gemilerine hizmet vermeye başlayan Karaköy Limanı'nın, Galataport projesiyle dünyanın en iyi kruvaziyer limanlarından biri haline geleceğini söylüyor. Karaköy Meydanı'ndaki TDİ Genel Müdürlük binasından Salı Pazarı'ndaki Deniz Ticaret Odası'na kadar yaklaşık bin 200 metrelik sahil şeridine sahip olan ve toplam 100 bin metrekarelik bir alana yayılan Karaköy Umanı şu anda genellikle Bağımsız Devletler Topluluğu'ndan gelen yolcu gemilerine hizmet veriyor. Çok az sayıda da kruvaziyer gemisine ev-sahipliği yapıyor. Bu kadar az hizmet verdiği için de alandaki birçok bina atıl vaziyette duruyor. Kullanılmayan antrepolardan (ambarlar) 4 No'lu Antrepo geçen yıl İstanbul Modern adlı müzeye kiraya verilmişti.

Hükümet hızlandırdı

Tüm yetkileri TDl'ye devredilen Galataport projesine, nisan ayında 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan onay alınmış. 24 Ağustos'ta, projenin uygulanabilmesi için her türlü kanuni sorunlar giderilmiş, koruma kurullarından ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan onaylar alınmış, yap-işlet-devret modeline göre şartnameleri hazırlanmış bir şekilde özelleştirmek için ihaleye açıldı. İhaleye üç konsorsiyum girdi. 

ETHEM SANCAK
(İstanbul Modem Yönetim Kurulu Başkan i Yardımcısı, Hedef Alliance Holding Başkanı)
İstanbul Modern bizim değil Başbakanın
Galataport projesinde yıkılacak binaları arasında yer alan İstanbul Modern'in geleceğinin ne olacağını İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ethem Sancak'a sorduk. Müzenin üç kurucusundan biri olan Ethem Sancak "Müze bizim değil Sayın Başbakanın"     .diyerek sözlerine başlıyor ve şu açıklamayı yapıyor: "Öncelikle bizim muhatabımız Türkiye Denizcilik İşletmesi değil Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan. 4 No'lu; antreponun İstanbul Modern'e tahsis edilmesi kendisinin kararıyla oldu. Müzeyi kendisi açtı. Binanın tapusunu vermedi ama ihaleyi alan firmayla aracılık edeceğini ve binanın tapusunu İstanbul Modern'e verdirtmeye çalışacağını söyledi İhalenin sonucunu bekliyoruz. Sayın Başbakanın hakemliğinde o firmayla görüşüp müzemizi koruyacağız.
Oraya biz servet harcadık. 7–8 milyon dolar harcadık. Sadece klima sistemi 3 milyon dolara mal oldu. Uluslararası müzelerle partnerlik kurduk. Dünyanın en büyük resim koleksiyoneri bizi partneri ilan etti. Eserlerini müzemizde sergilemeye izin verecek. Böyle yatırımlar yapıldı Biz bu binada kalacağız. Başbakanımız, araya girecek, mantık hakim olacak ve biz orada katacağız. Ayrıca Başbakanımızın, çok sevdiği bir müze. Hatta 17 Eylül'de açacağınız ilk uluslararası serginin açılışını da Sayın Başbakanımız yapacak. Bu denli sanatla iç içe ve sanata değer veren bir Başbakanımız var. Kendisinin oluşmasına önayak olduğu, açılmasına vize verdiği ve bizzat gelip açtığı müzenin başına bir şey geleceğini sanmıyorum. Müzemizle çok yakından ilgileniyor; ayda bir raporları kendisine iletiyorum, gelişmelerden çok mutlu olduğunu söylüyor.

Tepe inşaat Ortak Girişim Grubu (Tepe, Turner, Singapore, Sawport şirketlerinden oluşuyor). Pilot Ortak Finans Gayrimenkul Ortak Girişim Grubu (Finans Gayrimenkul Geliştirme inşaat ve Yatırım AŞ, Pilot, Ude Turizm Yatırım İşletmecilik San ve Ticaret AŞ, Fiba Holding AŞ, Venezia Terminal Pas-seggcri SpA, Five Mounts Propcrties Europe B.V. şirketlerinden oluşuyor) ve Royal Caribbean Ortak Girişim Grubu (Royal Caribbean Cruises Ltd, Global Yatırım Holding AŞ, Rouse Tri-Party Miscellaneous LLC, Sasso Holding INC, IC Antbel Antalya Belek Turizm Yatırımları AŞ, Limak inşaat San ve Tic AŞ. şirketlerinden oluşuyor) konsorsiyumları şimdi ihale sonucunu bekliyor. Tevfik Küçük, sonucun önümüzdeki hafta sonu veya en geç sonraki haftanın başında noter huzurunda fiyat teklif dosyalarının açılmasıyla açıklayacaklarım belirtiliyor, ihaleyi kazanan firmayla sözleşme imzalandıktan sonra kamu kurumlan burayı boşaltacak ve inşaat başlayacak.

3 yıl İçinde tamamlanacak ve Galataport açılacak.

Galataport projesini Murat Tabanlıoğlu (Tabanlıoğlu Mimarlık) hazırladı. Proje dâhilinde kruvaziyer limanı, 5 yıldızlı oteller, alışveriş merkezi, restoran, kafe, bar gibi eğlence mekânları, sinema ve tiyatro salonları, otomobil ve otobüs İçin yeraltında otoparklar yapılması ve tarihi eserlerin ortaya çıkarılması bulunuyor. Küçük, "ihaleyi kazanan firma bu projeyi uygulamak zorunda. Çünkü TDİ bu proje ile ihaleye çıktı" diyor.

Bu noktada Tevfik Küçük'e hangi binaların yıkılıp hangilerinin korunacağını soruyoruz;

"1910da yapılan TDİ Genel Müdürlük binası, 1912'de yapılan Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün kullandığı Çinili Han yıkılmayıp 5 yıldızlı otele dönüştürülecek. 1950*1 i yıllarda yapılan ve bu İki binanın hemen devamındaki hizmet binaları ile Sah Pazarı tarafındaki ön ambarlar diye adlandırdığımız antrepolar, sahil kenarındaki 4 antrepodan 1, 2 ve 3 numaralı antrepolara da dokunulmayacak, Diğer binalar da restorasyon ve yenileme yapılacak proje kapsamında çeşitli amaçlar için kullanılacak. Sahildeki 4 No'lu Antrepo -ki İstanbul Modern'in bulunduğu bina- yol kenarında bulunan, mavi blok olarak bilinen 3 adet bina yıkılacak. Mavi blokların olduğu yere 6 katlı otel inşa edilecek. Yine Salı Pazarı girişe yeraltında iki katlı otopark inşaa edilecek. ön antrepolar ile arka antrepolar arasında yine yeraltına turist otobüsleri için otopark planlandı. Amerikan Pazarı olarak bilinen ve nargile kafelerinin bulunduğu yer de kaldırılacak. Tarihi Tophane Meydanı yeniden ortaya çıkarılacak. Böylelikle meydandaki çeşme, saat kulesi, cami gibi tarihi eserler de ortaya çıkmış olacak.

Yüzde 80 halka açık

Proje kapsamındaki HK) bin metrekarelik alanın yaklaşık yüzde 80'i halka açılacak.

Oteller, alışveriş merkezleri, eğlence mekanları, sahildeki gümrüksüz bölge ve sergi, sinema ve tiyatro salonlarını İstanbullular da kullanabilecek. Tevfik Küçük, projenin çok güzel hazırlandığını eleştirilecek hiçbir yanının bulunmadığını vurguluyor ve ekliyor; "Çok çevreci bir proje. Çünkü gökdelenler dikilmeyecek, beton yığınları olmayacak. Tarihi eserleri de ortaya çıkarılacak."

Tevfik Küçük, Galataport projesine göre İstanbul Modern binasının yıkılacağını söylüyor. Projede İstanbul Modern'in yer almadığını belirten Küçük şunları anlatıyor; "Projede İstanbul Modern'in bulunduğu yer boş alan olarak görülüyor. Bu binanın yıkılmasının nedeni de arkadaki tarihi dokunun ortaya çıkarılması, Arkada tarihi çeşme, cami ve saat kulesi bulunuyor. Projeyi değiştirmenin olanağı yok. Ancak İstanbul Modern, İhaleyi kazanan firmayla görüşüp bu konsept içinde kendine başka bir yer edinebilir mi bilmiyorum." İstanbul Modern'in Galataport projesini ve projede binalarının yer almadığını bilerek binayı kiraladıklarını sözlerine ekleyen Küçük, "Kiralarken kendilerine, özelleştirmeden sonra binanın yıkılacağını söyledik. Hatta sözleşmemizde bu Betvakti durumu anlatan ve özelleştirmeye ait bir madde de bulunuyor. Yani bilgileri var. O yüzden de uzun vadeli bir anlaşmaya gidilmedi" diyor.

Bu   arada   Mimarlar   Odası   Genel Başkanı Oktay Ekinci ise projeye karşı çıkan isimlerden; "Kabul edilebilir bir proje değil, Tophane, Cihangir ve Taksim   önüne   duvar çeken, sahil şeridini halka   kapatan   bir proje."

TDİ Genel Müdür Yardımcısı Tevfik Küçük, Galataport projesinin her açıdan çok iyi olduğunu ve eleştirilecek bir yanının bulunmadığını söylüyor.

(Kaynak: SABAH Gazetesi AKTÜEL PAZAR)
 
 

Editör: TE Bilişim