İlk Konteyner Gemisi, Limana Yanaştı

Limakport İskenderun Limanı, hem Türkiye hem de bölge ticareti için önemli çalışmalara imza atmaya devam ediyor.

Yeni yatırımlarıyla konteyner elleçlemeye hazır hale gelen Liman, ilk konteyner gemisini karşıladı. Maersk Denizcilik'e ait E.R. Santiago isimli konteyner gemisi İskenderun Limanı'na dün yanaştı. Konteyner operasyonlarının Limanda başlamasıyla birlikte sanayi kuruluşları daha hızlı ve düşük maliyetlerle ithalat ve ihracat yapabilecek.
 
İskenderun Limanı'nın işletme hakkını alan Limak, konteyner operasyonlarını başlattı. Dünyanın en büyük konteyner hatlarından Maersk Denizcilik'e ait E.R. Santiago isimli konteyner gemisi Limakport İskenderun'a yanaştı. Böylece bölgedeki kuruluşların ticaret hızını artıracak konteyner operasyonunun ilk adımı atılmış oldu.
 
Limak'ın yeni yatırımlarıyla Limakport İskenderun, şu an 550 metre uzunluğundaki rıhtımı, 15.5 metre su derinliği, 200 bin metrekarelik istifleme sahası, kara ve demiryolu bağlantısına sahip (intermodal) kapalı ambarları ve modern ekipmanları ile konteyner elleçlemeye hazır hale geldi. Hali hazırda 3 adet mobil vinç ile konteyner hizmeti verilmeye başlanan limanda 2013 yılı sonunda hizmete açılacak 370 mt uzunluğundaki ikinci konteyner rıhtımı inşaatı da hızla devam ediyor. Ayrıca, konteyner elleçlemesi için sipariş edilen STS ve RTG vinçler Temmuz ayında işletmeye alınacak. İlk etap yatırımın tamamlanmasıyla birlikte, 2013 yılı sonunda Liman'ın kapasitesi yıllık 1.3 milyon TEU'ya ulaşacak.
 
Doğu Akdeniz'in en önemli limanlarından biri olan Limakport İskenderun, her geçen gün transit ticaretteki önemini daha da artırıyor. Konteyner operasyonlarının başlaması ile Çin, ABD, Hindistan, Yunanistan, Suudi Arabistan gibi ülkelerden gelecek olan hammaddeler, özellikle Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana, Hatay, Şanlıurfa, Malatya ve Adıyaman gibi limanın çevresindeki illerde yer alan fabrikalara daha hızlı ve düşük lojistik maliyetlerle ulaştırılabilecek. Liman ayrıca maden ve mermer ihracatı için de katma değer sağlayacak. Başta Kuzey Irak olmak üzere lokasyonun sağladığı avantaj ile transit ticaretin artışına da büyük katkıda bulunacak.
 

Editör: TE Bilişim