‘İskenderun Limanı yatırım fukarası’
 
LİMAN İş Sendikası İskenderun Şube Başkanı Edhem Uslu, özelleştirilmediği gibi yatırım da yapılmayan İskenderun Limanı'nın çürümeye terk edildiğini söyledi.

Uslu, 82 yıldan bu yana denizcilik sektörünün hizmetinde olan, yıllık 3.5 milyon ton yükleme-boşaltma kapasitesine sahip İskenderun Limanı'nın yatırım fukarası olduğunu, üretici fabrikalar kapandığı için 30 yıllık vinçlerin bakım ve tamiratında bile zorluk çekildiğini söyledi. 1400 metre mendireğe sahip, 12 metre derinliğindeki İskenderun Limanı’nda 90 tonluk bir yüzer vinç, 3-35 tonluk 17 rıhtım vinci, 5-25 tonluk mobil vinç, 2 köprü vinci bulunduğunu belirten Uslu, “İskenderun Limanı, hükümetin 15 milyar liralık yatırım planladığı GAP ile beraber değerlendirilmelidir. Çünkü, 3 milyon tona yakın tarım ürünü ve tarıma dayalı sanayi ürününü ihraç edecek olan GAP'a en yakın, en hızlı şekilde karayolu ve devlet demir yolu ile nakliyeye uygun olan liman, İskenderun Limanı’dır. İçinde bulunulan fiili durum İskenderun Limanı'nın rehabilitasyonunu, modernizasyonunu zorunlu kılıyor” dedi.

Limanda konteyner sistemine dönüşün kaçınılmaz olduğunu anlatan Liman İş Sendikası Başkanı Uslu, şöyle dedi:
“Benim çocuğum doğduğunda bu vinçler vardı. O şimdi 30 yaşında ve öğretmenlik yapıyor. Biz yine aynı vinçlerle iş yapmaya çalışıyoruz. Üstelik bu vinçlerin imal edildiği fabrikalar dahi kapanmış. Şu an İskenderun Limanı’nda dökme yük gemileri ile iş yapılıyor. En ucuz tarife bu limanda ama araç, gereç ve personel ihtiyacı var. Artık konteynır sistemine dönüş gerekiyor. Bu yapıldığında bölgedeki bütün işletmeler İskenderun’u tercih edecek. Konteynır terminali kurulursa yıllık getirisinin 30 milyon dolar olacağını tahmin ediyoruz.”

İskenderun Limanı'nın özelleştirme ihalesi sendikasının açtığı dava ve Rekabet Kurulu kararları nedeniyle 2 yıl önce iptal edilmişti.
 

Editör: TE Bilişim