İran malları Trabzon Limanı'ndan akacak

İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Bahman Hossenınpour Trabzon Limanı'nı ziyaret ederek Liman İşletme Müdürü Muzaffer Ermiş'ten bilgi aldı.

Büyükelçi Hossenınpour, İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Bahman Hossenınpour Bener-Abbas, İran tüccarlarının mallarının bir kısmını Trabzon kanalıyla yüklemek istediklerini söyledi.

Bunun için İran tüccarlarına kolaylık getirilmesini isteyen Hossenınpour, 'Bize yakın olduğu halde Tebriz'e gelen mallar Dubai'den geliyor, yani İranlı tüccar 700 km kat etmek istemiyor, bunun nedenlerinden birisi; Tebligat ve propaganda yapılıp İran tüccarına kolaylıklar sağlanıyor, sizin de gidip incelemeniz gerekiyor ki Dubai ne yapıyor diye. Ben cesaretle bunu söylemek istiyorum ki, İran halkı Türkiye halkını sevdiği halde Dubai'nin verdiği kolaylıklar, bu taraftan sağlanırsa bütün bakışlar bu tarafa akacaktır.'dedi.

Tahran arasının kadar 1400 km, Trabzon'dan Tebriz'e kadar 700 km olduğunu söyleyen Hossenınpour, söz konusu mesafe dahilinde birkaç il olduğunu ifade ederek, yakıt konusunun da ulaştırma bakanlarının bir araya geleceği görüşmede çözüleceğini ifade etti. Burada 23 milyar dolar mal transiti yaptıklarını dile getiren Hossenınpour, malların azını yani on milyarını Trabzon kanalıyla yükleyelim istediklerini belirtti.

'TÜRKLER İNSAN GÜCÜNE SAHİP'

Büyükelçi Hossenınpour, 'Eğer siz bu kolaylıkları bu tarafa sağlarsanız bu 23 milyar dolardan yüzde 70'i bu tarafa kayacaktır. Yani devlet alıyor bu malı, eğer tüccar da gelmezse devlet tarafından devlet yürütüp bunu alacaktır. Dubai'nin hiçbir şeyi yoktur. Orada Araplar değil İngilizler çalışıyor, İranlı ve Pakistanlı çalışıyor. Siz insan gücüne sahipsiniz.' dedi.

Gümrükteki kanunları temel olarak çözümlenmesi gerektiğine dikkat çeken Hossenınpour,' Altyapısı düzelirse bunların şu anda demiryolu da yok, ama yollar otoban yapılıp ıslah edilirse iyi olur. İşadamları bir iki kuruşun dahi hesabını yapıyor, burayı ucuz görürse buraya gelecektir. İran ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin daha yüksek seviyeye ulaşacağı inancı bende vardır.'diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim