MARPORT İlk Yeşil Liman 

UDH Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü bünyesinde yürütülen “Yeşil Liman / Eko liman projesi” ile ülkemizin ilk yeşil liman ünvanlı limanı belirledi.

Dünyada gemi kaynaklı emisyonların %70’inin kıyıya 400 km mesafe içinde oluştuğu, gemi ve liman kaynaklı emisyonların özellikle kıyı kentlerinde yaşayan insanların sağlığını olumsuz yönde etkilediği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Gemi ve liman operasyonları kaynaklı hava kirliliğinin neden olduğu hastalıklarla ilgili yapılan uluslararası araştırmaya göre; dünyada yılda 19.000 kişinin akciğer kanserine sadece gemi ve liman kaynaklı emisyonlar nedeniyle yakalandığını ve 60.000 kişinin  yine bu emisyonlar nedeniyle çeşitli hastalıklara yakalanarak hayatlarını kaybettiği tespit edilmiştir. Ayrıca, Avrupa Birliği denizcilik kaynaklı hava kirliliğinin ; 2020 yılında kara kaynaklı hava kirliliğini geçeceği tespitinde bulunarak, bu konuda idari ve teknik düzenlemeleri hayata geçirmektedir.

İklim değişikliği etkilerinin bertaraf edilebilmesi için limanlarda düşük emisyonlu teknolojilerin kullanılmasının sürdürülebilir kalkınma için gerekli olduğu ve kirlenmelerin minimize edilmesi açısından zaruri olduğu bilinmektedir. Ülkemizdeki birçok liman tesisleri belirli bölgelerin kent merkezlerinde veya yakınında dar bir sahada hizmet vermekte olduğu, gemi ve liman operasyonlarından kaynaklı kirliliğin şehir yaşamını ve insanlarımızı olumsuz etkilediği tespit edilmiştir.

Limanlarımızda yaşanan veya yaşanması muhtemel çevre kaynaklı olumsuzlukların giderilmesi ve mümkün ise ortadan kaldırılması, limanlarda yaşanan iş kazalarının azaltılması ve liman çalışanlarının, çalışma ortamlarının iyileştirilmesi için sürdürülebilir liman tesislerinin ülkeye kazandırılması gerekmektedir. Bütün bu nedenlerden dolayı, Bakanlığımız Deniz Ticareti Genel Müdürlüğünce “Yeşil Liman / Eko liman” projesi başlatılmıştır.

Dünyanın önde gelen bir birçok liman tesisi tarafından "“Yeşil Liman / Eko liman” projesinin uygulandığı ve bu unvanın gelişmiş ülke limanları arasında bir saygınlık ve rekabet unsuru olarak kullanılmakta olduğu gerçeğinden hareketle, ülkemizin önde gelen liman tesislerinin Bakanlığımızca yürütülen bu projeye gerekli hassasiyeti göstermesi beklenmektedir.

Yeşil Liman/ Eko Liman Projesi sonucunda liman tesislerinde; Çevre politikası ve hedeflerinin oluşturulması, Çevre duyarlılığının arttırılması, Liman tesislerinde risk yönetimi oluşturularak oluşabilecek iş kazalarının önlenmesi, Enerji verimliliği projelerinin uygulanması, Atık yönetim planlarının iyileştirilmesi, Çevreci araçların kullanımına özen gösterilmesi, Su ve toprak kirliğinin önlenmesi için tedbir alınması, Sera gazı yönetim planı ve emisyon ölçümlerinin yapılması, Çevresel gürültü ölçümlerinin yapılması ve bu konuda önlemler alınması gibi birçok husus amaçlanmaktadır.

Bu amaçlar doğrultusunda;

Ülkemizde faaliyet gösteren liman işletmelerinin, çevreye ve iş sağlığına olan duyarlılıkların en üst düzeye çıkarılması ve standart hale getirilmesi,

Liman kalite yönetim sisteminin geliştirilerek uluslararası rekabet gücünün artırılması,

Yeşil Liman/Eko Liman Projesi’nin bölgesel düzeyde yaygınlaştırılarak limanlarımızın uluslararası bir marka haline getirilmesi,

Liman tesislerine yönelik belirlenen “Yeşil Liman Sektörel Kriterlerin” uluslararası deniz trafiğine açık limanlarımızda uygulanarak yeknesaklık sağlanması, hedeflenmektedir.

Ayrıca, proje kapsamında Bakanlığımız ile Türk Standardları Enstitüsü (TSE) arasında “ Yeşil Liman İşbirliği Protokolü 16.12.2014 tarihinde imzalanmıştır. Anılan İşbirliği Protokolü kapsamında, uluslararası düzenlemeler ve en iyi uygulamalar temelinde ülkemiz liman tesislerine yönelik ulusal “Yeşil Liman Sektörel Kriterler Kılavuzu’nun” oluşturulma çalışmaları tamamlanmış olup Yeşil Liman/Eko Liman Sertifikası almak isteyen liman işletmelerinin denetimleri hazırlanan kriterler kapsamında etkin bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Bu kapsamda, Yeşil-Eko liman başvuru şartları ve kriterleri dâhilinde, başvurusunu gerçekleştiren MARPORT liman işletmesi yapılan denetimlerin sonucunda, ilk Yeşil Liman Sertifikasını almaya hak kazanmıştır. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nda düzenlenen törene Bakanlık Müsteşar Vekili M. Hamdi Yıldırım, TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz, TSE Genel Sekreteri Mehmet Bozdemir ve Marport Liman İşletmeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş, Liman ve Terminal Hizmetleri Grup Başkanı Hakan Genç katıldı.

Sertifika Törende konuşan Bakanlık Müsteşar Vekili M. Hamdi Yıldırım, Türkiye'nin denizcilik alanında dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğunu anlattı. Projenin ana hedeflerinden birinin çevreye duyarlı limanlar kazandırılması olduğunu belirten Yıldırım şöyle konuştu: "Bugün burada böyle önemli bir sertifika törenini yapıyoruz. Birtakım hedeflerimiz var. Bu hedeflerimize ulaşmak için de gerek özel sektörümüzde gerek kamu sektöründe, kamu çalışanlarımızla önemli bir gayret içerisindeyiz. Değerli liman sahiplerimize çok teşekkür ediyorum bu duyarlılık içerisinde girdikleri için. TSE'de çok teşekkür ediyorum, onlar bu işin bir parçasını oluşturdular. Böylece bizim Bakanlığımızla da birlikte ortaya böyle güzler bir sertifikaya ulaşma sonucu ortaya çıktı".

TSE Başkanı Korkmaz, Yeşil Liman Belgesi alabilmek için sektörel kriterlerin yanı sıra üç sistem belgesine sahip olunması gerektiğinin altını çizdi. Korkmaz şöyle konuştu: "Bu uluslararası standartlar çerçevesinde olan belgelendirmenin üstünde bir belgelendirmedir. Çünkü ancak Kalite Yönetim sistemi, Çevre Yönetim Sistemi ve İş Sağlığı Güvenliği Yönetim Sistemini kurmuş olan işletmeler bu kriter çerçevesinde belgelendirme müracaatını yapabilmektedir".

TSE Başkanı Yeşil Liman/Eko Liman projesinin çevre kirliliği ve iş kazalarının önlenmesinde büyük rol oynayacağını belirtti: "Proje çerçevesinde getirilen koşullar önleyici politikalar geliştirme açısından son derece önemlidir. Liman işletmelerinde iş kazalarının ve çevre kirliliğinin yaşanmaması için bu tür kriterler oluşturulması ve bunların tarafsız kurumlar tarafından denetlenip belgelendirilmesi önleyici politikalar oluşturulması açısından son derece önemlidir."

Arkas Holding Liman ve Terminal Hizmetleri Grup Başkanı Hakan Genç törende yaptığı konuşmada; Türkiye’nin ilk Yeşil Liman/Eko Limanı sertifikasını Marport’un sahipleri ve çalışanları adına almaktan gurur duyduğunu, çağdaş liman yerleşim planı uygulamaları ve en gelişkin teknolojiye sahip ekipman seçimi ile tercih edilen işletim sistemi bakımından ülkemizde birçok ilklere imza attıklarını belirtti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığını ve TSE’yi başlattıkları Yeşil Liman/Eko Liman projesi ile ilgili kutlayan Genç; “Proje sürecinde yaklaşık 8 milyon dolar yatırımla liman sahasında çalışan 35 RTG vincin çalışma sistemini dizelden elektrikliye dönüştürdük. Projenin başladığı tarihte 35 olan RTG sayımız bugün 41 oldu. Yeni siparişlerimizi teslim aldığımızda toplam elektrikli RTG sayımız 50 olacak. Eğer bu projeyi gerçekleştirmeseydik 2013 yılında yaklaşık 3.750.000 kg karbondioksit gazını doğaya bırakacaktık ki bu 6 bin ağacın bir yılda tutacağı karbondioksit miktarına eşdeğerdir. Diğer taraftan 6 milyon 8 bin litre yakıt tasarrufu yaptık. Bakanlığımız yanında Türk Standartları Enstitüsü tarafından da denetlenmiş olarak bu sertifikayı almak bizim çok önem verdiğimiz bir husus. Türkiye’nin ilk yeşil/eko limanı sertifikasını vermeye bizi layık gördükleri için teşekkür ediyorum.” dedi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığında gerçekleştirilen yeşil liman sertifika töreniyle Marport’un sertifikası, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Vekili Hamdi Yıldırım tarafından Hakan Genç’e teslim edildi. 

Editör: TE Bilişim