HOPAPORT’TA KABOTAJ’A YÖNELİK ÇALIŞMALARIN YERİ AYRI BİR ÖNEME SAHİP

Hopa Limanı Türkiye'de her türlü yüke hizmet verebilen tek limandır. Örnek vermek gerekirse pnömatik sistem ile dökme çimento, pnömatik sistem ile tahıl, akaryakıt ve petrol ürünleri, dökme ve genel kargo, ro ro, konteyner tahliye ve yüklemesi olmak üzere her türlü yüke hizmet vermektedir. Liman faaliyetlerinde kabotaja yönelik çalışmaların yeri oldukça önemlidir.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nin ihtiyacı olan ve bu bölgede üretimi olmayan tüm malzemeler ve özellikle çimento, çubuk demir, rulo saç vb. gibi inşaat malzemelerinin tamamı kabotaj kapsamında Hopa Limanı'na gelmektedir. Ayrıca gelen bu yüklerin bir kısmı Hopa Limanı'nın stratejişk konumu sayesinde Kafkasya Bölgesi'ne satılarak bölge ihracatına önemli bir katkı yaparak ülke ekonomisine döviz girdisi sağlamaktadır.

HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer “Hopa Limanı 2015 yılı yük eleçleme tonajı yaklaşık 880.000 Ton olarak gerçekleşmiştir. Bu gerçekleşen tonajın 243.000 ton'u kabotaj kapsamında gerçekleşen yük miktarıdır. Toplam gerçekleşen kabotaj kapsamındaki tonajın 131.000 ton'u yükleme 112.000 ton'u tahliye olarak ggerçekleşmektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere limana gelen toplam yük miktarının %28'lik bir kısmı kabotaj kapsamındaki dahili yüklerden oluşmaktadır. 2015 yılında Hopa Limanı'nda elleçlenen başlıca kabotaj yükleri arasında yüklemesi yapılan bakır konsantresi ve tahliyesi yapılan çimento, çelik boru, genel kargo, gübre ve demir çelik ürünleri bulunmaktadır” açıklamasında bulundu.

HOPAPORT Genel Müdür Meriç Burçin Özer, “Hopa Limanı olarak öncelikli hedeflerimiz arasında geçen yıl 880.000 Ton olarak gerçekleşen elleçleme tonajını en az %15 oranında arttırarak 1.000.000 Ton olarak gerçekleştirmektir. Böylelikle Hopa Limanı yerel bir liman olmaktan çıkıp orta ölçekli bir bölgesel bir liman olarak Karadeniz'in en önemli limanları arasında kendine bir yer edinecektir 2016 yılında ürün çeşitliliğimizi arttırarak şu anda elleçmiş olduğumuz yükler dışında katma değeri daha yüksek ve içinde bulunduğumuz bölge için daha stratejik yüklere hizmet vermek istiyoruz. Bugüne kadar limanımızda elleçlenmeyen dökme çimento ve lpg yüklerini 2016 yılının 2.yarısında limanımızda yatırımları biten çimento terminali ve lpg terminalinde elleçleyerek hizmet vermeyi planlıyoruz.

Ayrıca gene 2016 yılının 2.yarısında daha önce Hopa Limanı'nda gerçekleşmeyen konteyner servislerini başlatarak düzenli konteyner gemileri ile hem transit hem de ithalat ve ihracat kapsamında tüm yüklere hizmet vermek öncelilikli hedeflerimiz arasındadır. Bu projemizi hayata geçirdiğimizde Marmara Bölgesinden karayolu gelen yüklerin Hopa Limanı'nda transit gümrük işlemleri yapıldıktan sonra Orta Asya ülkelerine giden konteyner ve açık yükler için de kabotaj kapsamında taşıması yapılarak aynı konteyner servisini kullanılabilecektir. 2014 senesinde yıllık elleçleme tonajı 637.000 Ton iken bu rakam 2015 yılında %38 oranında artarak 880.000 Ton’a çıktı. Tüm Türkiye genelinde limanlarda toplam elleçlenen tonajlarda %14 oranında bir düşme yaşanırken Hopa Limanı’nda bu oranın %38 oranında artması 2015 yılının başarılı geçtiğini göstemektedir. 2016 yılına ait ilk 5 ay verilerine baktığımızda ise 2015 yılının ilk 5 ay verilerine göre yük elleçleme tonajında artış vardır.

Bu yıl hedef olarak koymuş old¬uğumuz yıllık elleçleme tonajı 1.000.000 Ton ve bu hedefi gerçekleştirmek için gerekli olan iş bağlantılarının büyük bir kısmı yapılmıştır. Bu hedef bizler için önemli çünkü bu hedefi gerçekleştirdiğimiz takdirde Hopa Limanı küçük ölçekli bir liman olmaktan çıkarak kendi kendine yetebilen, kendini yenileye¬bilen ayakları yere sağlam basan kendinden emin bir orta ölçekli liman olacak ve deyim yerinde ise bir üst lige çıkacaktır. Hopa Limanı'nın büyümesi ve iş hacminin artması ile Kabotaja yönelik faaliyetlerimizde de artış devam etmektedir.

Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgelerinin gelişmesi ile beraber bugüne kadar karayolu ile gelen yükler de denizyoluna kayacak ve böylelikle nakliye maliyeti avantajı sağlanacaktır. Ciromuzda kabotaja yönelik faaliyelerimizin payı yaklaşık %25 civarındadır. Kabotaj kapsamında elleçlenen tonaj ve ciromuzdaki kabotaja yönelik faaliyet oranını arttırmak 2016 yılı hedeflerimiz içinde yer almaktadır. Kabotaj taşımaları limanların süreklilik ve sürdürülebilirlik açısından çok önemlidir. Kabotaj taşımaları genelde düzenli bir taşımacılık türü olduğu için limanlarda süreklilik oluşturur ve bölge için avantaj teşkil eder bu sayede bölgeye daha kaliteli ve daha uygun maliyette ürün gelir. Diğer bir konu kabotaj taşıması bir liman için sürdürülebilirlik hedefi açısından önemlidir. Bu tür taşıma yöntemleri limanı gelişimi açısından farklı projelere baz teşkil ederek limanın gelişimi için faydalı olmaktadır.
Hopa Limanı için değerlendirmek gerekirse stratejik konumu sayesinde Hopa Limanı'na kabotaj kapsamında gelen yüklerin bir kısmın bu bölgede satılırken bir kısım yükün ihracatının yapılması yük konsolidasyonunu sağlamaktadır."

Hopaport Hakkında:

Hopaport devlet tarafından yapılan özelleştirme ile 26 Haziran 1997 tarihinde Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nden Park Denizcilik Ve Hopa Liman İşletmeleri A.Ş.’ne 30 yıl süre ile işletme hakkı devri yöntemi ile devredilmiştir.
HOPAPORT Limanı Türkiye’nin özelleşen ilk limanlarında biri olma özelliğini taşımaktadır. TDİ tarafından kulanım hakkı devir sözleşmesi ile özelleştirilen 2. özel limandır. Park Denizcilik şirketi Hopa Limanı’nın işletme hakkını devir aldıktan sonra 2.000 m2 olan kapalı depolama sahasını 18.120 m2’ye, 54.000 m2 olan açık depolama sahasını 102.446 m2’ye çıkartmış forklift, stacker, yüksek kapasiteli vinç, kantar, terminal araçları ve ekipman yatırımları yaparak Hopa Limanı’nı çağdaş donanımı ve deneyimli kadrosu ile bölgenin önemli bir liman kompleksi haline getirmiştir.

HOPAPORT Limanı’nda dökme yük, genel ve proje kargo, Tank Terminalinde her türlü likit akaryakıt ve sıvı yağ, Tahıl Terminalinde her türlü tahıl ürünleri, Çimento Terminalinde dökme çimento, muadili ürünler elleçlemektedir.

Bunların dışında konteyner boşaltma ve yükleme, terminal, depolama, kılavuzluk işletmeciliği hizmetleri vermektedir. HOPAPORT Limanı deniz, hava ve kara sınır kapısı bulunan tek liman olma özelliğini taşımaktadır. 

​ Hayati Akbaş HOPA
Editör: TE Bilişim