BAŞKAN CİHAN VE MUHTARLARDAN HOPAPORT’A ZİYARET 

HOPAPORT’u ziyaret eden Belediye Başkanı ve mahalle muhtarları Liman ve çevre mahallelerin sorunları konusunda bilgi alışverişinde bulundular. 

HOPAPORT’un bu defaki misafirleri Hopa Belediye Başkanı Nedim Cihan  ve Ortahopa'da bulunan mahallelerin muhtarları oldu. 
HOPAPORT Genel Müdür Meriç Burçin misafirlerini makamında konuk etti. Ziyarete Hopa Belediye Başkanı Nedim Cihan’ın yanı sıra Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Zafer Reisoğlu, Merkez Kuledibi Mahallesi Muhtarı, Osman Ersoy, Orta Hopa Mahallesi Muhtarı Turgut Adalı, Bucak Mahallesi Muhtarı Nevzat Adalı’da katıldı. 
 
Hopa Belediye Başkanı Nedim Cihan ziyaret sırsında yaptığı konuşmada Hopa Limanının İlçe ekonomisi açısından önemine değinerek, bunun yanında çevre sakinlerinin de bazı konularda rahatsız olduklarını, Liman olarak bu konularda daha dikkatli olunmasından çevrede ikamet eden vatandaşlarında rahatlayacağını ifade etti. 
Mahalle muhtarları da vatandaşlardan bu konularda şikâyetler aldıklarını ifade ederek HOPAPORT’un bu konularda daha titiz olması gerektiğini belirttiler. 
HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer’de ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek teşekkür etti. Özer konunun özünün kömür olduğunu bildiklerini, Hopa Limanında da yıllar itibariyle Kömür ithalatında bir azalmanın söz konusu olduğunu, Hopa’lı herkesin Hopa Limanını koruması gerektiğini ifade ederek “Hopa Limanına gelen her gemi bir şekilde Hopa ekonomisine ciddi bir katkı sunmaktadır. Hopa Limanına gelen gemiden tahliye edilen yükün çoğunu Hopa’lı kamyoncular çekmektedir. Hopa Limanına gelen misafirler Hopa’da konaklamakta ve Hopa’da yemek yemekte ve alışveriş yapmaktadırlar. Madalyonun bu yönü ile bakıldığında biz her Hopalının Hopa Limanına sahip çıkmasını bekleriz.
 
Sorunlar yok değil ama biz günde 10-15 gemi gelen bir liman değiliz. Lokal olarak işler yapmaya çalışan, yaptığımız işi de hakkını vererek en iyi şekilde yapma gayreti içindeyiz. Nerede bir liman var ise orada muhakkak bir sorun vardır. Çünkü yapılan iş ağır iştir. 
HOPAPORT olarak biz özellikle kömür tozunu minimuma indirme konusunda çalışma içindeyiz. Bu kapsamda oldukça fazla çalışma yapılıyor. Bu konuda yapılan en önemli çalışmalar arasında kömür tahliyesi esnasında kullanılan bunkerler ile ilgili yapılan değişikliklerdir. Kömür tahliyesi esnasında pulvarize su sistemi ile çalışan bunkerler yaptırılarak tahliye esnasında ortaya çıkan tozuma minimum seviyeye indirilmiştir. Bu konuda 50.000 Usd yatırım yapılmıştır. Ayrıca gemi tahliyesi esnasında gemide bulunan kömür ve limana ait itfaiye aracı ile kömür tahliyesi esnasında sürekli saha sulaması yapılmaktadır. Bunlar ile beraber kömür tahliyesinde daha tozumanın azalması için bir adet yeni iş makinesi kiralanarak direkt araç içine kömür yüklemesi yapılmaktadır ve bu sayede tahliye esnasında da araç üzerindeki kömür tozuması azalmıştır.  
Bunun dışında vinçlerdeki arkadaşlarımızı kömür tozunu asgariye indirme konusunda eğitimden geçirdik ve bu konuda hassasız. Size hak vermiyor değilim, ama söz konusu konuşulan konu bir sanayi ve hizmet sektörü yatırımı Liman olunca herkes bazı fedakârlıkları göz önüne alacak. 
Bizler bu konuda en az yanı başımızdaki komşularımız kadar rahatsızız ve bundan dolayı bu tozu en asgariye indirmek için elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi de bilmenizi isterim. 
Diğer bir konu gemiden indirdiğimiz ve kamyonlara yüklediğimiz kömürün kalitesi tozumayı etkilemektedir. Bazı dönemlerde kömür cinsine ve kalitesine bağlı olarak kömürün aynı şekilde tahliye edilmesine rağmen tozuma şiddeti değişmektedir. 
Kömür nakliyesi konusunda motorlu taşıyıcılar kooperatifi ve kömür sahibi firmalarla da görüşerek nakliye sırasında araçların branda ile düzgün bir şekilde örtülerek gerekli özenin gösterilmesini o kuruluşlardan talep edin. Hopa Limanı olarak bizim görevimiz gemi ile gelen kömürü direkt olarak araçlara yüklemektir. Kömür yüklenen araçların nakliyesi bize ait olmadığı için araçlar liman dışına çıktıktan sonra bizim sorumluluk alanımıza girmemektedir. 
Bahsedilen konularla ilgili verdiğiniz bilgiler için bir kez daha teşekkür ediyorum. Bu konularda hassas olduğumuzun bilinmesini de özellikle rica ediyorum” dedi. 
Hopa Belediye Başkanı Nedim Cihan’da Genel Müdür Özer’e teşekkür ederek “Bir kez daha gerekli önlemlerin daha hassas bir şekilde alınmasını rica ediyoruz. Kömür firmaları ve Motorlu taşıyıcılar Kooperatifi ile de konuyu görüşeceğiz. Limanın Hopa için önemini biliyoruz. Bunun için sorun var ise yerinde konuşarak çözülmesi gerektiği düşüncesine sahibiz.” dedi. 

 Hayati Akbaş-HOPA
Editör: TE Bilişim