Rekabet için Hopa-Batum arasında demiryolu şart

Hopa-Batum demiryolu projesi ile Orta Asya ile Türkiye'den ve Türkiye üzerinden yapılacak olan taşımacılığın bir kısmının bu bölge yolları ve limanlarının kullanılarak yapıldı. 1988 yılında acılan Sarp Sınır Kapısı'nın hizmete girmesi ile baslayım turizm faaliyetleri sonucu ortaya çıkan ulaşım ihtiyacının karşılanması amacıyla gündeme taşındı.

Diğer taraftan da yapımı planlanan Giresun-Tirebolu, Trabzon-Tirebolu -Diyarbakır ve Trabzon-Rize-Hopa yeni demiryolu hatları ile Doğu Karadeniz Bölgesindeki şehirlerin demiryolu şebekesine kavuşturulması ve bu şebekenin Kafkasya üzerinden Rusya Federasyonu’na  ve Orta Asya'ya bağlanması hedefleniyor.

Gürcistan limanlarına göre daha güvenli ve liman hizmetleri (yükleme, boşaltma, elleçleme) kapasitesi daha yüksek olan Türkiye'nin Karadeniz limanlarına gelen yüklerin Gürcistan ve Gürcistan üzerinden Azerbaycan ve Orta Asya'ya demiryolu taşımacılığı ile aktarılması acısından Hopa Bulum demiryolu bağlantısı Türkiye bakımından yine aynı derecede öneme haiz olup, her iki ülkenin menfaatine olacaktır.

Stratejik konumu güçlenir

Ayrıca Hopa'dan Batum a demiryolu bağlantısının sağlanması ile bu bölgeden Kafkasya ve Orta Asya'ya sürekli artış gösteren ticari ulaşıma büyük katkı sağlanacağı ve Karadeniz limanlarının daha aktif hale gelerek Türkiye'nin bölgedeki stratejik konumunun güçleneceği söylenebilir.

Hopa-Batum demiryolu projesi toplam 33 km olup maliyet yaklaşık 260 milyon ABD dolan olarak tahmin ediliyor. Söz konusu proje, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarının (TCDD) yatırım programına alınarak. TCDD tarafından yapımı için Ulaştırma Bakanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı (DPT) nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmuş ancak proje DPT taralından kabul edilmemiştir.

"Hopa-Batum yeni demiryolu hattı için bir fizibilite çalışması projesi   2004-2006  TRACECA Eylem Planında yer alması için önerilmiştir. DLH'nın yatırım programında yer alan proje kapsamında, güzergâh için teknik ve mali fizibilite çalışmasının yapılması ile uygulama projelerinin hazırlanması öngörülmektedir. Tahmini maliyet 6(K) bin Euro olan fizibilitenin süresi 8 ay olarak öngörülmüştür. Gürcistan'ın Batum ve Poti limanlan Kafkaslara ve Orta Asya'ya uzanan demiryolu ağına bağlıdır. Doğu Karadeniz limanları olan Giresun. Trabzon, Rize ve Hopa limanlan ise Türkiye'nin demiryolu bağlantısı olmayan tek bölgesidir. Türkiye bu koridorda ancak karayolu taşımacılığıyla bugüne kadar ayakta kalabilmiş ve varlığını sürdürebilmiştir. Ancak bu proje ile Kafkaslara ve Orta Asya'ya yapılan ihracatta bütün Türkiye bu yönü ile Hopa'ya bağlanacaktır. Bunun yanında Avrupa ülkelerinin nakliyesinde de bir rekabet üstünlüğü de sağlanacaktır. Bütün bunları üst üste koyduğumuz zaman Hopa-Batum arasında yapılacak bir demiryolu ile ihracat ve ithalatta ciddi bir gelişme yaşanacak, ihracatçı ve nakliye sektörü kazançlı çıkacaktır. Deniz taşımacılığında Poti ve Batum limanlarına yönelen gemiler de böylece Hopa limanını tercih edeceklerdir. Türkiye bütün bunlardan dolayı ekonomik getirişi ve değeri yüksek olan bu projeyi hayata geçirmelidir.

Kaynak: Taşımacılar Dergisi

Editör: TE Bilişim