Haydarpaşa Limanı 'Manhattan Projesi'ne kurban ediliyor

TCDD'ye ait limanlar Hükümet'in özelleştirme listesinde. Kuruma bağlı 6 liman özelleştirme kapsamına alınırken, Haydarpaşa Limanı da "Manhattan Projesi" adlı rant projesine kurban ediliyor.

Türkiye ekonomisi açısından da büyük değer taşıyan TCDD limanlarını, Honkong ve ingiliz yatırım şirketlerinin ardından şimdi de Amerikalılar incelemeye aldı. Amerikalılar, özellikle iskenderun Limanı üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Uzun yıllar yatırım yapılmayan TCDD limanlarına, özelleştirme kapsamına alındıktan sonra yatırım da yapılmaya başlandı. 100 milyon dolarlık yatırımla, kârlılığı 5 kat artacabilecek olan TCDD limanlarına bu yıl 37.4 milyon dolarlık yatırım yapılacak.

Haydarpaşa Limanı'nın kapatılması ise, büyük bir rant kavgasını ortaya çıkardı. Hükümet'in bu rant planı 13 Dumanbet Mart 2005 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan bir yönetmelikte saklı. Yönetmelik, liman sahasındaki taşınmazların ihalesiz bir şekilde üçüncü şahıslara satışına olanak tanıyor.

Tayyip Erdoğan'ın istanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde hazırlanan "Manhattan Projesi", Haydarpaşa Uman arazisi üzerindeki rantı gözler önüne seriyor, istanbul'un en değerli yeri sayılan ve Üsküdar-Kadıköy arasındaki sahili kaplayan liman arazisi, Hükümet tarafından eğlence merkezi yapılmak isteniyor.

Boğazın güvenliği de Haydarpaşa Limani'na bağlı. Bu li-manan kapatılması halinde hangi sorunların yaşanacağı 13 Mart'taki LPG tankeri kazasında ortaya çıktı. Dünyanın en riskli gemi geçiş noktalarından biri olan istanbul Bağazı'nın güvenliği sadece, yeterli teknik donanıma sahip olan Haydarpaşa Limanı tarafından sağlanabiliyor.

Bu liman askeri açıdan da stratejik öneme sahip. Trakya'da konuşlandırılan zırhlı birlikler, olağanüstü durumlarda Anadolu'ya sevkiyatı sadece bu limandan yapılabiliyor. Limanın kapatılması, Trakya'daki zırhlı birliklerin, teknik deyimle "hapsedilmesi" anlamına gelecek.

(Kaynak: Aydınlık Gazetesi  Yayın Tarihi:  20 Mart 2005)

Editör: TE Bilişim