Kuzeydoğudaki en büyük limanda çıkan bir emek anlaşmazlığı tırmandığından, İsveç'in en büyük ihracatçılarının bazıları, gönderileri korumak için yurt dışında alternatif limanlar bulmak zorunda kalacakları konusunda uyarıyorlar.

Göteborg'taki AP Moller-Maersk A/S 'APM Terminal tesisindeki konteyner kapasitesi, İsveç Liman İşçileri Sendikası (Dockworkers' Union) ile anlaşmazlık nedeniyle haftalık normal 10.000 konteynırın yüzde 80'ine düştü. APM, endüstriyel eyleme tepki olarak kısmi bir kapatma yapmayı planladığı için önümüzdeki günlerde yüzde 40'a düşebilir.

Liman, İsveç'in toplam konteynır ticaretinin yaklaşık yarısını eleçliyor, bu yüzden kayıp miktarı yüksek.

Dünyanın en büyük bilyalı rulman imalatçısı SKF AB, anlaşmazlık devam ederse, gönderilerin kuzey Avrupa limanlarına kalıcı olarak taşınması gerekebileceği konusunda uyarıyor. Kağıt, selüloz ve tahta ürünler terminal hacminin yüzde 10'unu oluşturan Stora Enso Oyj, çatışmanın çözümüne yardım etmek için hükümete çağrıda bulundu.

Stora Enso İcra Kurulu Başkanı Karl-Henrik Sundstrom hükümete gönderdiği bir mektupta, "Ormancılık ürünlerimizi küresel pazarlara maliyet açısından verimli bir şekilde gönderebilmemiz için limanın işletilmesi büyük önem taşıyor" dedi.

İskandinavya'nın en işlek ve en büyük limanından gelen yüklerin elleçlenmesi, ihracatı ekonomik üretimin yüzde 44'ünü temsil eden İsveç gibi bir ekonomi için büyük bir zorluk oluşturabilir. İhracatçıların mallarını muhtemelen Hamburg ve Bremerhaven, Hollanda'daki Rotterdam veya Belçika'daki Antwerp gibi Alman limanlarında kamyonla göndermeleri gerekecek. Bu, zamanı uzatacak ve masrafları artıracaktır.

Daha Yüksek Maliyetler

Bazı ürünler, Varberg ve Helsingborg gibi güney İsveç limanlarından sevk edilebilirken, daha büyük hacimleri elleçleyebilecek kapasiteye sahip değiller.

Göteborg merkezli SKF sözcüsü Theo Kjellberg, şirketin Avrupa'da daha güneyde limanlar düşünüyor olduğunu söyledi.  "Bu, herkes için maliyeti artıracak daha uzun karayolu taşımacılığı gerektirir" dedi.

APM Terminalleri, Ulaştırma İşçileri Sendikası tarafından imzalanan toplu iş sözleşmesine taraf olmak isteyen liman işçileri sendikasının yerel 4'ü tarafından engellenenlere karşı 19 Mayıs'tan 30 Haziran'a kadar kısmen bir iş durdurma yapılması konusunda uyarıda bulundu. Diğer talepler. APM'ye göre, iş durdurma sırasında terminal "yalnızca sınırlı bir gündüz hizmet" sunacak.

Sözcü Annika Hilmersson, terminalin müşterilerinin 240'ıyla bir diyalog kurduğunu ve önümüzdeki hafta alternatif çözümler bulmaya zorlanabilecekleri halde bunların hepsini anlamış olduğunu söyledi.

Konuşmuyor

Liman işçilerinin yerel sözcüsü Erik Helgeson, "Anlaşmazlığın dramatik bir şekilde arttığını görüyoruz" dedi."İşverenin tehdit ettiği eylemler geçen yıldan bu yana yaptığımız her şeyden çok daha geniş kapsamlı."

Terminaldeki işçilerin yüzde 85'ini örgütleyen sendika, APM yönetiminin sendika karşıtı bir politika ve gecikmiş fazla mesai ödemeleri başlattığını iddia ediyor.

"Hatta birbirimizle konuşmadığımız gerçekçi değil" dedi.

APM Terminals Gothenburg CEO'su Henrik Kristensen, sorulara gönderilen e-postayla yanıt olarak, sendikanın son bir yıldır birçok öneriyi reddettiğini söyledi ve devam eden eylemi şimdi "ciddi ulusal sonuçlar taşıyor olmakla" niteledi.

Kristensen yerel liman işçilerinin "Geçmişte bir iş sözleşmesi yapmadığını ve sendikanın bir yasal anlaşmaya varmak istememesi nedeniyle APM Terminallerinin hükümete müdahale çağrısında bulunduğunu" kaydetti..

Editör: TE Bilişim