Kuzeydoğu Çimento A.Ş ortaklarından Mustafa Demirci,Abdurrahman Süleymanoğlu ve Turhan Sinirlioğlu, Görele’de 200 milyon dolar’lık yatırımla çimento fabrikası ve Liman kurmak için çalışmalara başlandığını açıkladı.
 
Şirket adına basına bilgi veren ortaklardan  Sinirlioğlu, “Önce bir hayal kurduk daha sonra memleketimiz için birlikte ne yapabiliriz diyerek üç arkadaş yola çıktık. Bir proje ürettik devletimizin  teşvik politikası ve  desteklerinden yararlanarak Görele’ye Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımını yapmak için yöremiz  işadamlarından Giresun Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mustafa Demirci ve Giresun vergi rekortmeni Mimar Abdurrahman Süleymanoğlu ile birlikte anlaştık. Memleketimizin taşı toprağı altın sözünden yola çıkarak önce memleketimizdeki hammade kaynaklarını araştırdık. Araştırmalarımızda gördükki Çimentonun ana hammadesi kalkerin yöremizde bol olduğunu saptadık. İlçemiz Çömlekçi vadisinde yaklaşık 300 hektarlık alanın bu amaçla kullanım hakkını aldık.

İlçeye bağlı Çavuşlu beldesinde bulunan yapımı süren çöp tesisinin yanındaki eski taşocağı alanında fabrika yapmaya uygun alanı bulunca buraya da fabrika kurmak için gerekli girişimlerde bulunduk. Araştırmalarımızda çöpün yakıt olarak fabrikada kullanılabileceğini öğrendik. İnşallah bu sayede çöp sıkıntısından da  yöremizi kurtaracağız. Fabrikamızın fırınlarında 1500 derecede yakarak çevreye vereceği tüm zararlarıda ortadan kaldıracağız.“dedi.

Yatırımların  Görele kent ekonomisi açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Sinirlioğlu, fabrikada direk ve en direk olarak  1000 kişinin istihdam edileceğini, diğer unsurlarıyla birlikte bu rakamın 2000'i bulacağını ifade etti.

 Sinirlioğlu” İnşallah bu yatırım inşaat aşamasına gelmesi ile birlikte yöremizde büyük bir kalkınma hamlesi başlıyacak. İlimizin işsizlik problemi çözülecek. Yerlerimiz evlerimiz değer kazanacak. 3 yıl gibi kısa bir sürede bölgemizde göç duracak, hatta ters göç bile başlıyacaktır. Çocuklarımız işi için gurbete artık gitmeyecek. Yıllık yaklaşık 10 Milyon liralık vergi geliri sağlanacak.Görhele fındık ile anıldığı kadar çimento fabrikası ve uluslar arası limanı ile anılacak.”dedi.

Fabrika ile ilçeye bağlı Karaburun mevkiine aynı anda yapılması planlanan liman yapımı için de çalışmalara başladığını kaydeden Sinirlioğlu "İlçeye bağlı Karaburun Mevkiine liman kurma çalışmalarımızda Çimento fabrikası  kurulması çalışmalarıyla aynı anda birbirine parelel olarak başlayacak. Fabrika ve Liman yapmak için izinlerimizi aldık yer tahsisinde bulunduk teşvikimiz çıktı ham madde alanlarımızın ruhsatlarını aldık. Bu çalışmalarımızda devletimizin her kademesindeki insanımızın yardımını gördük. Başta bize en büyük desteği Valimiz Dursun Ali Şahin verdi. Görüştüğümüz Milletvekilimiz Ak Parti Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli’de bize her zaman destek olacağını söyledi. Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı M. İlker Aycı, Milli Eğitim Bakanlığı danışmanı Hüseyin Besli, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Cengiz Varol, Defterdar Sedat Ayyıldız ve Milli Emlak Müdür Ali Korkmaz’ın bize gösterdiği ilgiyle bu noktaya geldik.

Yaklaşık 3 ay içinde ÇED raporu ve diğer izinleri alarak fabrika kurmak için çalışmalarımız başlayacaktır. İnşaallah 2013 yılının içinde fabrikamızın temelini Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılmasını umuyoruz. İnşaallah 2014 yılı sonunda fabrikamız üretime geçmiş olacak. Yıllık 2 milyon ton çimento kapasitesi ile üretime geçecek olan fabrikamız ilerleyen yıllarda kapasitesini yıllık 4 milyon tona çıkartacaktır. Bu rakam Ünye çimento fabrikası’nın yaklaşık 4 katı büyüklüğündedir. Üretilen çimentonun yüzde 80’ni iç piyasada yüzde 20’sini de ihraç etmeyi düşünüyoruz.

Ayrıca yeni kurduğumuz Görele Port Liman İşletmeleri A.Ş. tarafından yapılacak olan liman sayesinde memleketimizin taşı toprağı altın olacak. Rusya’ya yapılacak olan taşımacılığın artacağına inanıyorum. Bölgemizde çok bol olan “bazalt” taşını dünyaya liman yapımında kullanılmak üzere bu limandan ihraç edeceğiz. Giresun ve Trabzon Limanlarına en fazla 20 Bin tonluluk gemiler girebiliyor. Bizim yapacağımız limana 60 Bin tonluk gemiler yanaşabilecek.

Editör: TE Bilişim