Global Ports, Zadar Limanı'nı almak için çalışma başlattı

Global Yatırım'ın amiral gemisi olan Global Ports, limanlarına bir yenisini daha ekliyor.

Dünyanın en büyük kruvaziyer limanı işletmecisi Global Yatırım Holding, denizdeki işlerini Global Ports Holding adlı iştiraki üzerinden yapıyor. Global Ports ise 8 ülkede 14'ü kruvaziyer, 2'si de ticari olmak üzere toplam 16 liman işletiyor. Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Mehmet Kutman’ın yaptığı Global Ports, farklı coğrafyalara yayılmış 16 limanda 7.8 milyon yolcuya hizmet veriyor. Global Yatırım’ın amiral gemisi olan işte bu şirket, limanlarına bir yenisini daha ekliyor. Global, rotasını sessiz sedasız yine Adriyatik’e çeviriyor.

Global, Hırvatistan’ın kruvaziyer turizminde en önemli limanı Zadar’ı almak için çalışma başlattı. Bunun için Global, Zadar International Port Operations (ZIPO) adlı bir şirket kurdu.

20 yıllığına kiralayacak

Global, limanı ZIPO adlı şirketi üzerinden almak istiyor. Bunun için de görüşmelere başladı. Eğer anlaşma sağlanır ve imzalar atılırsa Global Ports Holding, Zadar Limanı’nı 20 yıllığına kiralayacak. Global Yatırım Holding, bilindiği üzere Centricus ile bir ortaklık yapmıştı. Katar Kraliyet Ailesi ve Softbank'ın da aralarında bulunduğu küresel stratejik yatırımcıların oluşturduğu bir varlık yönetim kurumu olan Centricus ile yüzde 30.7'lik hisse satışı yoluyla stratejik ortaklığa gitmişti.

Mayıs 2017’de de Global Ports Holding, Londra Menkul Kıymetler Borsası'nda 610 milyon dolara arz edildi. Kutman o dönemde “Öncelikle Karayipler ve Asya olmak üzere kısa ve orta vadede kruvaziyer liman sayımızı iki katına ve yolcu sayımızı da üçe katlamak istiyoruz. 2018'de yeni şirket satın almaları dışında 600 milyon liralık yatırım harcaması öngörüyoruz” demişti.

Global Ports Holding, Lizbon,Barcelona, Cagliari, Catania, Malaga, Valletta, Bar, Ravenna, Venice, Dubrovnik, Singapur, Kuşadası, Bodrum ve Antalya’da liman işletiyor.

Ukrayna tarihine Türk imzası

Ukrayna ile ABD arasında tarihte yapılan en büyük yatırım ve ticaret antlaşması geçtiğimiz hafta imzalandı. ABD’li General Electric’in (GE) yapacağı bu yatırım ve ticaretin tutarı 1 milyar doların üzerinde olacak. ABD’li devin taşımacılık ayağını oluşturan GE Transport’un Kiev yönetimiyle yaptığı anlaşmaya göre, Ukrayna’da lokomotif üretimi için bir fabrika kurulacak. GE, Ukrayna Demiryolları’na lokomotif sağlayacak, mevcut lokomotifler modernize edilecek. Böylece dünyanın en büyük üç tahıl ihracatçısı arasında yer alan Ukrayna'nın özellikle tarım ürünleri dünya pazarlarına sorunsuz ihraç edilebilecek.

Poroşenko antlaşma töreninde yaptığı konuşmada Başkan Trump ile temmuzda yaptıkları görüşmede iki ülke ilişkilerini somut ticari adımlarla güçlendirme kararını aldıklarını ve bu antlaşmanın bunun en iyi örneği olduğunun altını çizdi.

TİKA, TUİD ve THY’ye ödül

Ukrayna Devlet Başkanı Opetro Poroşenko ile GE Transport Başkanı ve CEO'su Raphael Santana’nın hazır bulunduğu anlaşmayı GE Transport'un Bölge Başkanı Gökhan Bayhan imzaladı. Bu son anlaşmayla birlikte Ukrayna’da Türk varlığı veya ülkenin geleceğine yönelik kararlarda Türklerin ismi giderek daha fazla duyulmaya başlanıyor. Türk Hava Yolları geçtiğimiz haftalarda ülkenin en önemli havayolu şirketi ödülünü aldı. Ukrayna’nın en prestijli eğitim kurumu Taras Şevçenko Üniversitesi TİKA’ya teşekkür belgesi ve madalya verdi. Yine geçen haftalarda Ankara’da düzenlenen 2018 yılı Avrasya Hizmet Ödülleri’nde Türk Ukrayna İşadamları Derneği (TUİD) yurtdışındaki en başarılı Türk işadamı derneği ödülünü Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’den aldı.

Kaynak: Dünya

Editör: TE Bilişim