Gemport'a 80 milyon dolar

Türkiye dış ticaret hacminden yüzde 7, otomobil ihracatından yüzde 24 pay alan Gemport limanı kapasite artırıyor. İş Bankası'mn iştiraki olan limana yapılacak 80 milyon dolarlık yatırımla iş hacmi iki katına çıkacak...

TÜRKİYE'DE liman işletmeciliği hem yerli hem de yabancılar için stratejik bir yatırım alan oldu. Kuşkusuz bu gelişmede her yıl yüzde 25 artan dış ticaret hacminin büyük etkisi var. İşte bu nedenle başta büyük sermaye grupları olmak üzere, bir çok yatırımcı bu alana yatırım yapmak istiyor. Var olan yatırımcılar da işletmeleri daha modern hale getirmek ve artan ticaret hacmine cevap vermek için kapasite artırımına gidiyor. Gemport Liman Genel Müdürü Süha Aktaş, son yıllarda ülkemizde ve Gemport'un hizmet verdiği Güney Marmara Bölgesi'nde ivme kazanan konteynır taşımacılığını göz önüne alarak 80 milyon dolarlık bir yatırımı başlattıklarını belirtiyor. Bir İş Bankası iştiraki olan Gemport Limam'nda bu yatırımla birlikte, bu yü 300 bin teu'yu (1 teu= 20'lik konteynır) aşması beklenen elleçlenen konteynır sayısı 600 bin TEU'ya çıkacak. Araç kapasitesi ise 250 bine yükselecek. 2009 yılında bitirilmesi hedeflenen yatırımın tamamlanan bölümünde 12 dönümlük ek CFS alanı faaliyete geçti. Yedi kath araç otoparkının ise eylül ayında hizmete girmesi bekleniyor. Süha Aktaş'ın açıklamalarına göre, yatırım projesi kapsamında yeni
Konteynır ticaretinin yüzde 62'si Marmara'dan
  • Gemport Limanı Türkiye'nin dış ticaretinde c nemli bir paya sahip olan firmaların konteynırları için dolum hizmeti de sunuyor. Günde yaklaşık bin 500 ton blok mermer dolumu yapan liman, bu konuda tek.
  • Türkiye'de konteynır ticaretinin yüzde 62'si Marmara Bölgesi'nden yapılıyor. Gemlik Körfezi bu dilimin yaklaşık yüzde 15'ini, Gemport ise yüzde 11'ini karşılıvor. Araç ithalat ve ihracatında ise Renault ve Tofaş markalarının yüzde 90'ı Gemlik Körfezi'nden yapılıyor.
  • Gemport Genel Müdürü Süha Aktaş, "Bölgede ticaret hacmi büyüyor, araç trafiği artıyor. Son günlerde sıkça dile getirilen Bursa bölgesi demiryolu projesi önem kazanıyor. Bir an önce projenin hayata getirilmesi gerekiyor" diyor.

bir rıhtım yapılacak. Bu sayede Gemport, halen serviste bulunan uzun gemilere, bitişik limanlara taşmadan kendi rıhtımından liman hizmeti verebilecek. Yatırımın Gemport için olduğu kadar bölge ticareti için de çok önemli olduğuna dikkat çeken Aktaş, şunları söylüyor:

"Başlatılan yatırım Gemport için ne kadar önemli ise Bursa ve Marmara bağlantılı Batı Anadolu hinterlandı için de aynı derece önemli. Makine parkına dahil edilecek ikisi gemiden karaya olmak üzere toplam 12 vinç, kablosuz iletişimli konteynır elleçleme ve liman otomasyon sistemleriyle Gemport, Türkiye'nin en üst teknoloji ile yönetilen limanlarından biri olacak."

OTOMOBİLDEKİ PAYI YÜZDE 24

7 gün 24 saat hizmet veren Gemport Limanı'nın, Bursa, Bilecik, Eskişehir, Afyon, Kütahya ve Ankara'ya kadar olan sanayi bölgelerine ulaşım avantajı bulunuyor. 8 adet rıhtıma sahip olan limana geçen yıl 831 gemi yanaşmış. Bunun 604 adedi konteynır gemilerinden oluşmuş ve 275 bin TEU elleçleme yapılmış. Türkiye otomotiv sanayiinin merkezi Bursa'ya yakın olmanın avantajlarını değerlendiren Gemport, Türkiye'nin otomotiv ticaretinde de önemli bir yer tutuyor. Liman, elleçlenen konteynır adedi göz önüne alındığında Türkiye'nin dış ticaret hacminden yüzde 7 pay alırken, binek ve ticari araçlar ihracatından (Tofaş ve Renault markalan ağırlıklı olmak üzere) yüzde 24 pay alıyor. Süha Aktaş, Bu yıl Gemport'ta elleçlenen konteynırın 300 bin TEU'nun üzerine çıkacağını, araç sayışırım ise 150 bini bulacağını belirtiyor.
 

Kaynak: PARA HAFTALIK EKONOMİ DERGİSİ 17 - 23 HAZİRAN 2007

Editör: TE Bilişim