Gemilerimize liman yasağı

Özelleştirme İdaresi, ilgili kuruluşların haberi olmadan TCDD Mersin Limanı için hazırladığı taslakta, alacak şirkete bir dizi ayrıcalıklar veriyor.

Danıştay tarafından başkanı ve yöneticileri hakkında peş peşe soruşturma izni kararları verilen Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), bu kez de ilgili kuruluşların haberi olmadan TCDD Mersin Limanı için işletme sözleşmesi taslağı hazırladı. ÖİB'nin taslağına göre, Mersin Limanı'nın işletmesini alan özel şirket, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gemilerine geçiş izni vermeme hakkına sahip olacak. Taslakla ayrıca, şirkete 5 yıl vergi ödememe olanağı tanındı.

ALAN ŞİRKET 5 YIL VERGİ ÖDEMEYECEK

İlter Ertuğrul, kimi diğer koşulları da şöyle sıraladı:

* İlk dönem yatırım zorunluluğunun yerine getirilmemesinin yaptırımı 27.5 milyon ABD Doları'dır. Ancak, bundan daha önemlisi, bu beş yıl boyunca işletmeciye devrilen yıllık ciro yaklaşık 70 milyon dolar, net kâr yıllık 50 milyon dolardır.

* Alıcı, yatırım muafiyeti belgesi alacak ve 5 yıl vergi vermeyecektir.

* Şirket sözleşme değişikliğinde TCDD onayı şartı getirilmiştir. Ancak, yaptırımı 'fesih' değildir, çünkü TCDD'nin sözleşmeyi fesih yetkisi yoktur. Ayrıca TCDD, 15 gün içinde başvuruya yanıt vermediği takdirde, değişikliği kabul etmiş sayılacaktır.

*Limanın denetim yetkisi TCDD'ye verilmiştir ama TCDD, ihalesine, sözleşme sürecine hiç katılmadığı ve tarafı olmadığı bir sözleşmenin uygulanmasından sorumludur. Ayrıca tüm bu denetimi üç kişiyle yapacaktır.

*İşleticiye yükümlülükleri yerine getirmeme hakkı verilmekte ve süre sınırı da konmamaktadır.

Sözleşme taslağına yönelik bir rapor hazırlayan Kamu İşletmeciliğini Geliştirme Merkezi Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi İlter Ertuğrul , sözleşme uyarınca alıcı şirketin limanda faaliyeti bir ay durdurabileceğini, bir yıl da hizmet standartlarının altında hizmet verebileceğini belirterek ''Standardın ne olduğu, standardın altına düşüldüğüne kimin karar vereceği ise sözleşmeye göre belli değildir'' dedi.

Ertuğrul, sözleşme taslağına göre, işletmeyi üstlenecek şirkete TSK'ye ait gemilere bile kısıtlama koyma yetkisi tanındığına değindi ve sözleşmede yer alan konuya ilişkin şu noktalara dikkat çekti: ''Sözleşme taslağının 24. maddesinde, işletmecinin NATO ve TSK'ye hizmeti ücretsiz vereceği belirtilmişken 24. maddesinin 2. fıkrasında 'TSK'ye, NATO'ya ait deniz taşıtları ile NATO ve TSK'ye ait harp gemilerinin limandan yararlanmalarında bir ücret ödeyip ödemeyecekleri ve eğer ödeyeceklerse bu bedelin ne olacağı hususunda işletici, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile ayrı sözleşmeler yapacaktır' denilmektedir. Ayrıca, 24. madde ile işletmeciye getirildiği ileri sürülen yükümlülüklerin hiçbiri 'kesin' değildir. İfadelerin tümü 'edebilir' biçimindedir ve iki türde de yorumlanabilecek yapıdadır. Örneğin, 24. maddenin 1. fıkrasının ilk tümcesine göre, TSK'ye, NATO'ya TSK'nin yarar gördüğü 'deniz taşıtlarına tahsis edilebilir'. Bu 'edilebilir' yükleminde 'zorunluluk' yoktur ve işletmeciye 'tahsis etmeme' hakkı da vermektedir. 24. maddenin 1. fıkrasının ikinci tümcesindeki yüklemler de 'askıya alınabilir ve izin verilmeyebilir' biçimindedir.''

Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi/Işık Kansu

DenizHaber.Com
 

Editör: TE Bilişim