Galataport'a Yeni İhale Çalışması

ANKARA - Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş Genel Müdürü Burhan Külünk, ihalesi iptal edilen ve kamuoyunda, ''Galataport Projesi'' olarak bilinen İstanbul Salıpazarı Karaköy Kruvaziyer Liman Turizm Ticaret Kompleksi Projesinin yeni ihale çalışmalarının Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca (ÖİB) yapıldığını bildirdi.

Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş'nin 2006 yılı hesapları TBMM KİT Komisyonunda görüşülerek genel görüşe sunuldu.

Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş Genel Müdürü Burhan Külünk, komisyonda yaptığı sunumda, Türkiye Denizcilik İşletmelerinin Bakanlar Kurulu kararıyla 1993 yılında özelleştirme kapsamına alınarak Özelleştirme İdaresi Başkanlığına (ÖİB) bağlandığını, tersane hizmetlerinin Haliç ve Camialtı tersanelerinde yerine getirildiğini, 31 Mart itibariyle Haliç Tersanesinin İstanbul Büyükşehir Belediyesine devredildiğini söyledi.

KİT Komisyonu Başkanı Ünal Kacır, kuruluşun Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ile birleştirilmesi önerisini anımsatarak, bu işlemin Karaköy limanının özelleştirilmesinden sonra mı, önce mi gerçekleştirilmesi gerektiğini sordu.

Burhan Külünk, özelleştirmelerin, kuruluşların ÖİB bünyesinde olmadan da yapılabildiğini, ancak kuruluş özelleştirme programındayken Galataport özelleştirmesinin yapılmasının hukuki açıdan daha rahat olacağını ifade etti.

Külünk, Galataport Projesine ilişkin ihale çalışmalarına açıklık getirirken, İstanbul Karaköy limanının uluslararası çevrelerde ''Galata'' ismiyle tanındığını, bunun için projenin ismine ''Galataport'' denildiğini anlattı.

Limanın yap-işlet-devret modeliyle 49 yıllığına kiralanması ihalesinin yapıldığını ve 3 konsorsiyumun katıldığını anımsatan Burhan Külünk, ihalenin, imar yetkisinin ÖİB'ye verilmesinden dolayı iptal edildiğini kaydetti.

Külünk, ''İmar planlarını yapma yetkisi daha önce Kültür ve Turizm Bakanlığına verilmişti. Biz, Kültür ve Turizm Bakanlığındayken imarı geçirmiştik. Bu yetkinin kanunla ÖİB'ye verilmesinden dolayı bizim ihalemiz iptal edildi. Yeni ihale çalışmaları ÖİB tarafından yapılıyor'' diye konuştu.(AA)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim