Filyos Liman Projesinde Yeni Gelişmeler

Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası; Ankara’da gerçekleştirilen Filyos Limanı 2. Yönlendirme Toplantısı sonrasında; Liman ile ilgili önerilerini Ulaştırma Bakanlığı’na iletti.

Raporda yer alan önerilerden başlıcaları şunlar:

• Filyos Limanı 3. Yönlendirme Toplantısı mutlaka bölgemizde, Odamızın ev sahipliğinde yapılmalıdır.

• Zonguldak – Adapazarı - Arifiye arasında demiryolu bağlantısı yapılması da bölgenin İstanbul’a bağlantısını kolaylaştıracaktır. Bu durum da Karadeniz’in karşısındaki limanlardan gelecek yüklerin Filyos limanına yönelmesinde ayrı bir cazibe yaratacaktır. Mevcut demiryolları bağlantısının iyileştirilmesi ve Ankara hattının revize edilmesi ve daha kısa mesafeli yeni bir hat gibi yatırımlar gereklidir.

• Liman projesi yıllardır yürütülen Zonguldak-Bartın-Karabük Master Planı ile tutarlı olmalıdır.

• Yatırımın kara köprüsü özelliği, Ankara bağlantısı açısından oldukça avantajlıdır.

• Yük potansiyeli endüstriyel ürünler olduğu kadar ticari ürünler olarak da yoğunlaşacaktır.

• Projenin gecikmesi, şirketleri kendi ihtiyaçlarını karşılayacak özel limanlar yapmaya yöneltmektedir. Bu durum mevcut projenin önemini azaltmaktadır.

• Bir asırlık beklenti olan bu projenin hayata geçmesi için, Odamız başta olmak üzere bölgemizde yaşayan herkesin, tüm kurum ve kuruluşların projeye desteği tamdır.

Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rıfat SARSIK konuyla ilgili şunları söyledi;

“Filyos Limanı Filyos Projesi’nin olmazsa olmaz parçasıdır. Bu yüzden limanın hayata geçmesi bölgemiz için çok önemlidir. Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası olarak takipçisi olduğumuz Filyos Projesi ve Filyos Limanı ile ilgili tüm çalışmalarımızda yerel yöneticilerimiz ve bölge siyasilerimizle irtibat içinde aynı duyarlılıkla hizmet vermek istiyoruz. Limanla ilgili projenin şekillenmiş olması ve 2010’da ihaleye hazır hale getirilmesi bizi oldukça umutlandırmıştır. Bölgemiz için yapılan bu çalışmaların bir an önce tamamlanması için elbirliği ile hareket edilmesinin faydası çoktur. Limanın bir an önce hayat geçmesi hepimizin ortak dileğidir. Bu dileğin gerçekleşmesi için çalışmalarımız hızla devam edecektir.”

Editör: TE Bilişim