ERDOÐAN'DAN AB'YE MESAJ

'Limanları şimdi açamayız, önce izolasyon kalksın'

Başbakan Tayyip Erdoğan , Türkiye'nin liman mutva.com ve havaalanlarını Rum Kesimi'ne açmasının mevcut koşullarda ''mümkün'' olmadığını söyledi. AB'nin öncelikle KKTC'ye yönelik izolasyonları kaldırması gerektiğini söyleyen Erdoğan erken seçim niyetleri olmadığını da vurguladı.

Erdoğan, NTV'de AB süreciyle ilgili soruları yanıtladı. AB ile ''kriz diplomasisinin'' yürütüldüğü 3 Ekim'de Tony Blair 'le görüşmelerinin etkili olduğunu belirten Erdoğan, ''Açtık, dostumuz Tony ile görüştük'' dedi. Erdoğan, Türkiye'ye destek veren liderleri arayacağını söyledi. Erdoğan ana hatlarıyla şunları kaydetti:

Çerçeve belge bir yol haritası: Çerçeve belge işin esasını değiştiren bir belge değil, işin esasına uygun olarak hazırlanmış bir yol haritası.

Bardağın boş tarafı elbette olacak: (Belgeyi eleştirenlere atıfta bulunarak) Hâlâ bardakta ne kadar boş kısım kalmış bunun gayreti içerisindeler. Biz bardağın dolu tarafıyla uğraşıyoruz.

Baykal okumuyor: Bir örnek vereceğim. Bunu muhalefet partisinin lideri de duysun. Bu işleri hiç okumamış. Türkiye'nin ihracatının yüzde 60'ı AB üyelerinedir , ticaret hacminde lehimize olan sadece Avrupa'dır. Dün övdükleri bu yolda böyle bir tavrın içerisine giriyorlar.

Veto hakkımızı her zaman kullanabiliriz: Türkiye uluslararası kuruluşlara ilişkin veto hakkını her zaman kullanabilir. Bunların en önemlisi NATO'dur. Bizim NATO'daki veto hakkımızı kimse kaldıramaz.

Siyasi faturası bizim: İşin siyasi faturası bize ait. Meclis'te tartışmış olsak, ki neyi halledeceğiz. ''Biz belgeyi bazı dolaylı yollarla bulduk'' diyor. Mutabakat sağlandığı anda AB sitelerine girmişti. Haberi yok.

Başbakanlık'ta yapsaydım daha çirkin olurdu: (Müzakere öncesi gelişmelerin AKP Genel Merkezi'nde yapılmasına atıfta bulunarak) Hem başbakan hem de genel başkanım. MYK üyelerimi alıp Başbakanlık'a mı getireceğim, daha çirkin olmaz mı?

Chirac düşüncelerini kendine saklasın: (Chirac'ın Türkiye'nin kültürel devrim geçirmesi gerektiği yönündeki sözleriyle ilgili) Kendisinden öğrenir, ona göre bir değişiklik yaparız. Sayın Chirac bu konudaki düşüncelerini kendine saklasın.

Kaynak: CUMHURİYET

Editör: TE Bilişim