Dologh,"Liman ücretlerinin ucuzlaması için mücedele veriyoruz"

Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh, Türkiye'nin limanlarda alınan sağlık vergisiyle dünyanın en pahalı liman tarifesine sahip olduğunu belirterek, ''Liman ücretlerinin ucuzlatılması konusunda sürekli olarak mücadele veriyoruz'' dedi. DTO İzmir Şubesi'nin temmuz ayı meclis toplantısı, meclis başkanı Özden Çokdeğer başkanlığında yapıldı. Oda yönetim kurulu başkanı Dologh, mecliste aylık yönetim faaliyetlerine ilişkin yaptığı sunumda, AB limanlarında uygulanmamasına karşın Türk limanlarında uygulaması süren liman sağlık vergisini eleştirdi.

Türkiye'nin, Montrö Sözleşmesi ile boğazlardan uğraksız geçen gemilerden sağlık rüsumu (vergisi), fener ve tahlisiye (kurtarma) ücretleri alma hakkına sahip olduğunu belirten Dologh, ancak gemilerden alınan sağlık vergisinin aşırı yüksek oluşu dolayısıyla Türkiye'nin yurtdışından büyük tepkiler aldığını söyledi. Dologh, Avrupa Topluluğu Gemi Sahipleri Birliği mayıs ayı verilerine göre, 17 bin ton net taşıma kapasiteli, 180 metrelik bir geminin Türk limanlarından yaklaşık 16 bin Avro'ya hizmet alabildiğini ve bunun 4 bin 800 Avro'luk bölümünü sağlık vergisinin oluşturduğuna işaret etti. Bu miktarın aynı boyuttaki bir gemi için İsrail'in Aşdod Limanı'nda 81 Avro, Mısır'ın İskenderiye Limanı'nda ise 45 Avro düzeyinde bulunduğunu vurgulayan Dologh, ''DTO İzmir Şubesi olarak liman ücretlerinin ucuzlatılması konusunda sürekli olarak mücadele veriyoruz'' dedi.

PASAPORT İSKELESİ YATLARA AYRILMALI

Alıcı ve gümrük komisyoncularının, gemi acentelerinden teslim belgesi almadan mal çekme girişimlerine ilişkin, mal teslim belgesi tavan ücret tarifesinin belirlendiği meclis toplantısında, İzmir Büyükşehir Belediyesi 2010-2017 Dönemi Stratejik Planı ile belediye öncülüğünde kurulan Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu çalışmalarında dikkate alınmak üzere proje önerileri ele alındı.

Buna göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne, körfez ulaşımında kullanılan mevcut iskele ve deniz aracı sayısının artırılması, iskeleler çevresinde yeterli kapasitede otoparklar oluşturulması, Pasaport İskelesi'nin yat yanaşma yeri olarak tesis edilmesi ile İzmir Deniz Müzesi'nde mevcut askeri gemilerin yanında uygun nitelikte ticari gemilerin de sergilenmesi önerildi.

İnciraltı Engelliler Parkı kıyı şeridinin deniz sporları için bir merkez durumuna getirilmesi, uygun kıyı şeritlerine küçük tekne, rüzgar sörfü gibi araçların denize indirilebileceği rampalar ile bu araçların muhafaza edilebileceği yapılar tesis edilmesi önerilerinin de benimsendiği toplantıda, bu konuda bir komite kurulması kabul edildi.

Editör: TE Bilişim