Derince Limanı yeni sahibini arıyor

İzmit Körfezi'nde yer alan ve otomotiv (otomobil, traktör vb.) sanayi ve karışık eşya yüklerine hizmet veren Derince Limanı, 36 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilecek. Son teklif verme süresi 20 Ağustos olan ihaleye, yerli ve yabancı çok sayıda kuruluşun katılması bekleniyor.


Özelleştirme  İdaresi  Başkanlığı  (ÖİB), T.C Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne (TCDD) ait Derince Limanı, 36 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilecek.

Aralarında Mersin ve İzmir limanlarının da bulunduğu TCDD'ye ait altı liman, iki yıl önce özelleştirme kapsamına alınmıştı. Mersin ve İzmir'in satışı gerçekleşti ve bu limanların alıcılara teslimi için prosedürlerin tamamlanması bekleniyor.
 
İhale hazırlıkları tamamlanan Derince Limanı için 10-20 Ağustos tarihleri arasında ihale için teklif verilebilecek. Teklif alındıktan sonra 10 günlük süreçte teklif veren firmalarla birebir görüşmeler yapılacak ve ardından açık artırma usulüyle satış gerçekleştirilecek.

Devlerin gözü Derince'de

ÖİB'in, potansiyel alıcılarla görüşmelere hız verdiği belirtiliyor. Uman ihalesine, yerli yatırımcılar ile küçük çaplı, yabancı yatırımcıların katılması bekleniyor. Yabancılardan Hong Kong-lu Hutchison Whampoa, İngiliz P&O, Singapur merkezli PSA, Dubai Fort gibi oyuncuların yanı sıra Arkas Holding, Akfen gibi firmaların ilgi göstermesi bekleniyor. Bölgede limanı olan Turkuaz Petrol'ün sahibi Zülfikarlar Grubu da limanla yakından ilgileniyor. Ayrıca inşaatçı ve lojistik şirketlerin de ilgi gösterebileceği söyleniyor.

Sanayi üretiminin kalbi niteliğindeki İzmit Körfezi'nde bulunan Derince Limanı, şu anda TCDD tarafından yapılan özel anlaşmalarla Bunge gibi hububat ithalatçıları ve Toyota başta olmak üzere bölgedeki otomotiv üreticileri tarafından kullanılıyor.

Körfez'de 35 civarında liman ve iskele bulunuyor. Bu limanlar içinde altyapısı en gelişkin olanı, Derince Limanı. Türkiye'de en fazla araç yükleme-boşaltması yapılan limanda, araç başına alınan ücret diğer limanlara göre daha düşük.


LİMAN ÖZELLEŞTİRMELERİ: İzmir ve Mersin yabancıların oldu

Mersin Limanı: 36 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesi amacıyla açılan ihaleyi, 755 milyon dolar bedelle PSA-Akfen Ortak Girişim Grubu (O.G.G)
kazanmıştı. Limanın devir sözleşmesi ise, 12 Mayıs 2007 tarihinde imzalandı.

İzmir Limanı: 49 yıl süre ile işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesi için 3 Mayıs 2007 tarihinde çıkılan ihalede en yüksek teklifi, 1 milyar 275 milyon dolar ile
Global-Hutchison-EİB O.G.G verdi, İzmir Limanı özelleştirilmesi ile ilgili Rekabet Kurulu'nun görüşü bekleniyor.

İskenderun Limanı: 9 Eylül 2005 tarihinde 36 yıllığına işletme hakkı devri yöntemiyle ihaleye çıkıldı. İhalede ise en yüksek teklifi, 80 milyon dolar ile PSA-Akfen O.G.G. vermiş, ancak ihale daha sonra iptal edilmişti.

Kaynak: Levent Gökmen /Ekonomist Dergisi
Yayın Tarihi: 1 Temmuz 2007

Editör: TE Bilişim