Çeşme Limanı'nda rüşvet operasyonu 

İZMİR'in Çeşme İlçesi'nde TIR ve gemi sahiplerinden rüşvet aldığı öne sürülen gümrük memuru ile ona rüşvet veren 1'i yabancı uyruklu 10 acente çalışanı gözaltına alındı.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'ne 7 ay önce yapılan ihbarda, Gümrük Müdürlüğü'nde çalışan A.K.'nin, nakliyat firmaları ve Çeşme- Sakız Adası arasında çalışan gemi acente çalışanlarından rüşvet aldığı, gümrük kaçakçılığına göz yumduğu öne sürüldü. İhbar üzerine araştırmalarını sürdürüp, takip başlatan ekipler Gümrük Müdürlüğü'nde muayene memuru olarak görev yapan A.K.'nin, gümrük komisyonculuğu, uluslararası nakliyat, ithalat ve ihracat yapan şirket çalışanlarından sürekli isteklerde bulunup bazı olaylarına göz yumduğu bilgisini edindi.

A.K'nin bu kişilerden deri mont, benzin, dizüstü bilgisayar, gıda ürünleri, çanta, kıyafet, GSM hattı, kontör, motosiklet, sürücü belgesi almak için kurs parası istediği, ihracat yapan firmaya ait TIR veya dorsede farklı tonaj tespit ettiği zaman sorunu giderdiği, kamera kayıtları ile belirlendi.

A.K.'nin ayrıca gümrük takipçiliği yapan veya acentelerde çalışanların Sakız Adası'na gönderilecek birçok eşyayı, Gümrük Müdürlüğü'ndeki bazı görevliler ile kurduğu çıkar ilişkisi içinde beyannamesiz olarak veya herhangi bir yolcunun beraberinde göstererek çıkış işlemleri yaptırdığı belirlendi. Bunun karşılığında rüşvet verildiği, bu paraları genelde ‘kolaylık parası' olarak adlandırdıkları anlaşıldı. Dün sabah erken saatlerde yapılan operasyonda, gümrük memuru A.K., acente çalışanları T.Ç., M.F.T., M.P., E.Ç., H.E., B.T.Ö., A.D., M.K., G.T. ve H.N. yakalandı. Gözaltına alınan 11 şüpheli işlemlerin tamamlanması ardından adliyeye sevk edilecek.

Editör: TE Bilişim