Çeşme limanında hareketli günler

Avrupa ülkelerinden özellikle motorlu araçlarıyla Türkiye'ye gelmek isteyenlerin İtalya üzerinden feribotla geçmeyi tercih ettiği Çeşme Limanı'nda, gümrük muhafaza memurları ve polis ekipleri, gerçekleştirdikleri denetimlerle yasa dışı faaliyetlere izin vermiyor.

Avrupa ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşları ve kendi araçlarıyla Türkiye'ye gelmeyi tercih eden turistlerin deniz yoluyla Türkiye'ye giriş ya da çıkış yaptıkları en önemli liman konumundaki Çeşme Limanı'na, Reca firması tarafından İtalya'nın Ancona ve Brindisi limanlarından haftada 2 gün karşılıklı feribot seferleri düzenleniyor.

Önceki yıllara göre düşüş göstermesine karşın her feribot seferinde yaklaşık 700-900 yolcuyla 200-250 civarında aracın giriş ya da çıkış yaptığı Çeşme Limanı, yolcuların motorlu araçlarla giriş yapıyor olması dikkate alındığında, başta uyuşturucu ve silah kaçakçılığı olmak üzere her türlü yasa dışı faaliyetin önlenmesi bakımından büyük önem taşıyor.

Bunun için uzman personelin görev yaptığı limanda, gümrük muhafaza memurlarıyla İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, her türlü teknolojik imkan ile narkotik köpekleri de kullanarak gerçekleştirdikleri denetimlerde yasa dışı faaliyette bulunmak isteyenlere göz açtırmıyor.

YOLCULARIN DAVRANIŞLARI DAHİ İZLENİYOR

Yurda giriş ya da çıkış yapan yolcuların rahatsız olmaması ve işlemlerinin en kısa sürede tamamlanması için de gayret gösterilen limanda, ekipler bunun için hem teknolojik imkanlardan hem de sahip oldukları uzmanlıklardan yararlanıyor.
Limandan giriş ya da çıkış yapan yolcuların, gümrük güvenliği tam olarak sağlanırken seri şekilde kontrollerinin tamamlanması için “Arti” adlı polis ve “Petek” adlı gümrük muhafaza narkotik köpeklerinin kullanıldığı denetimlerde, bu işlemleri gerçekleştiren görevlilerin yanı sıra insan davranışları konusunda eğitim almış onlarca göz de gümrük sahasını kontrol altında tutuyor.

Bu sayede ne kadar soğukkanlı davranırsa davransın küçücük bir hareketiyle bile şüpheli durumu fark edebilen ekipler, araç ve yolcu üzerinde, yine onu rahatsız etmeden yoğunlaşarak muhtemel yasa dışı faaliyetlerin önlenmesini başarıyla sağlıyorlar.

Çeşme Gümrük Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, özellikle geçen yıldan itibaren uygulanan başarılı denetimlerle birlikte Çeşme Limanının giderek daha riski düşük gümrük kapısı haline geldi.
Uygulanan sıkı denetimler nedeniyle eskiye göre çok daha az suç teşebbüsüyle karşılaşılan gümrükte, 2007 yılı başından bugüne kadar aralarında 70 kilogram uyuşturucuyla 16 tabanca ve 10 bini aşkın merminin de bulunduğu suç olayları Çeşme Limanı Gümrüğü'nde önlendi.

Kaynak: AA

Alıntı Hürriyet

Editör: TE Bilişim