Çandarlı Limanı dünyada ilk 10 arasında olacak

İzmir'in Bergama ilçesi Zeytindağ beldesinde, Kuzey Ege (Çandarlı) Limanı projesi hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantıya Çandarlı Belediye Başkanı Ahmet Dağdelen, Zeytindağ Belediye Başkanı Ferudun Ergün, AK Parti Bergama İlçe Başkanı Hasan Şahin, CHP İlçe Başkanı İdris Yavuz Yılmaz, Bergama Ticaret Odası Başkanı Melih Kahraman, Çandarlı Belediye Başkanı Ahmet Dağdelen, Zeytindağ Belediye Başkanı Ferudun Ergün ve yöre halkı katıldı.                          

Dünyanın en büyük 10 limanından birisinin yapılacağını vurgulayan Başkan Ergün, "Bir an önce limanımız yapılsın, halkımızı istihdam edelim istiyoruz. İstihdamın öncelikle Zeytindağ halkından olmasını istiyoruz." dedi.

Liman için kimsenin arazisini istimlak etmediklerini belirten Ergün, "Zaten 4 bin 500 dönüm Maliye'nin arazisi var. Bir de deniz dolgusu olarak bin dönüm. Eder 5 bin 500 dönüm. Alt yapı için hazır arazi mevcut." şeklinde konuştu.

Liman projesinin sunumunu yapan Çevre Mühendisi Çetin Çakır ise inşaat sırasında yaklaşık 125, işletme aşamasında ise yaklaşık 130 kişi çalıştırılmasının öngörüldüğünü ifade etti.

Çakır, "Bölgede önemli bir ekonomik hareketlenme yaşanması bekleniyor. Burada kullanılacak yaklaşık 250 bin metreküp hazır beton İzmir, Aliağa ve Bergama'daki fabrikalardan temin edilecek." diye konuştu.

"Alsancak limanı'nı Genişletmek İmkansız"

İzmir Alsancak Limanı'nın, hızla gelişen konteynır taşımacılığına paralel olarak artan yük talebini karşılayamaz duruma geldiğini vurgulayan Çakır, genişletilmesinin de fiziki kısıtlamalardan dolayı mümkün olmadığını kaydetti.

Limanın projesini yapan Altınok firmasının Genel Müdür Yardımcısı Arda Altınok da şu bilgileri verdi: "Çandarlı Limanı'na 2013 yılında ilk gemi yanaşacak. İkinci aşama alt yapı projesi, 600 milyon Euro maliyetle tamamlanmış durumda. Bu yıl proje, 2010'da ihale aşamalarından sonra 2011'de inşaata başlanacak. Liman tamamlandığında, yılda 4 milyon gemi giriş çıkışı yapılabilecek. Ayrıca İzmir Limanı'ndaki gibi deniz dibi, dalga etkisiyle zamanla dolmayacağı için yıllık 150 milyon dolar'a varan temizleme masrafı da olmayacak."

Toplantıya katılan çiftçiler ise liman yapılırken ürünlerinin zarar göreceğinden endişe ettiklerini belirterek, zararlarının kimin karşılayacağını sordu.

Zeytindağ Belediye Başkanı Ergün de bu konuda çözüm bulacaklarını söyledi.

Editör: TE Bilişim