HOPAPORT TANAP PROJESİNDE LOJİSTİK ÜS OLMAYA DEVAM EDİYOR

Azerbaycan Enerji Bakan Natig Aliyev, yaptığı açıklamada "Şahdeniz 2" havzasından çıkartılacak doğalgazın Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştıracak Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı'nda (TANAP) çalışmalarının yüzde 50'den fazlasının tamamlandığını söyledi.
TANAP projesinde inşa işlerin büyük bir kısmının yapıldığına vurgu yapan Bakan Aliyev, çalışmaların plandan daha hızlı gerçekleştiğini dile getirdi.

BORU HATTININ GEÇTİĞİ İLLER

TANAP, Türkiye ve Gürcistan sınırında Ardahan'ın Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak; Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne'nin İpsala ilçesinde son bulacak. Bu noktadan, Avrupa ülkelerine doğal gaz aktaracak olan TAP'a bağlanacak.

HOPAPORT’A 2.603 ADET BORU DENİZ YOLU İLE GETİRİLDİ

TANAP Projesinin Türkiye durağında Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan durağındaki çalışmalar aralıksız devam ediyor. Borusan’ın Derince de bulunan fabrikasında üretilen borular Denizyolu ile Hopaport’a getiriliyor ve burada Liman sahasında depolanmaya devam ediyor. Hopaport'a 2015 yılında 12 gemi ile toplam ağırlığı 19.746 ton olan 2.111 adet boru geldiğini ifade eden Genel Müdür Meriç Burçin Özer 2016 yılının ilk 3 ayında limanlarına 4 gemi ile toplam ağırlığı 4.492 ton olan 492 adet boru ile birlikte toplam 2.603 adet boru geldiğini ve önümüzdeki aylarda da yeni yeni gemilerle boruların gelmeye devam edeceğini söyledi. Hopaportiman sahasında depolanan borular Kars bölgesindeki TANAP Şantiye sahalarına karayolu ile taşındı ve taşınmaya da devam ediliyor. Hopaport’a 2016 yılında yıl boyunca TANAP Projesinde kullanılacak boruların gemiler ile taşınmasına devam edilecek.

GÜNEY GAZ KORİDORU DANIŞMA KURULU 2. BAKANLAR TOPLANTISI BAKÜ’DE GERÇEKLEŞTİ

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP), Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ve Güney Kafkasya Boru Hattı'ndan oluşan Güney Gaz Koridoru'nun gerçekleştirilmesi için kurulan Danışma Kurulu Bakanlar Toplantısı’nın 2.’si Bakü’de düzenlendi. Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu 2. Bakanlar Toplantısı sonrasında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin hazır bulunduğu törende bakan ve yetkililer ülkelerinin projedeki yükümlülüklerini teyit eden bildiriyi imzaladı.  
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Maroş Şefçoviç, Azerbaycan Enerji Bakanı​ Natig Aliyev, Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Enerji Bakanı Kakha Kaladze, Bulgaristan Enerji Bakanı Temenuzhka Petkova, İtalya Bakanlar Konseyi Yönetim Kurulu Sekreteri Claudio De Vincenti, ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji İşleri Özel Temsilci Amos J.Hochstein ile Karadağ, Arnavutluk, Hırvatistan ve Yunanistanlı yetkililerin imza attığı bildiriyi, Türkiye adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak imzaladı.  İmza töreni sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Azerbaycan Enerji Bakanı Natig Aliyev, tüm ülkelerin projedeki yükümlülüklerini teyit ettiğini, bunun da bildiriye yansıdığını belirtti.
Dünyadaki ekonomik krizlerin ve enerji fiyatlarında yaşanan düşüşün de toplantıda gündeme geldiğini bildiren Aliyev, tüm ülkelerin petrol fiyatlarına bağlı olmaksızın projenin gerçekleştirilmesi için çalışacağını kaydetti.  

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak ise bu tip projelerin kısa süreli değil, uzun soluklu projeler olduğunu söyledi. Dünyada her dönem belli aralıklarla ekonomik krizlerin yaşandığını hatırlatan Albayrak, Güney Gaz Koridoru gibi projelerin ise onlarca yıl devam edeceğini kaydetti.  Albayrak, "Can dostumuz Azerbaycan'la birlikte TANAP projesine kararlılıkla imza attık. Geçtiğimiz yıl da Kars'ta temel atma törenini gerçekleştirdik. Dünyada bugün yaşanan ekonomik krize rağmen bu projeler dünyanın ve bölgenin, özellikle de AB'nin enerji güvenliğine destek olmaya ciddiyetle devam edecektir" dedi.
 Ev sahipliği için Azerbaycan'a teşekkürlerini ileten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Güney Gaz Koridoru'nun bölgenin arz güvenliğine önemli katkıda bulunacağına olan inancının altını çizdi.  Güney Kafkasya Boru Hattı, TANAP ve TAP projelerinden oluşan Güney Gaz Koridoru ile Hazar Denizi'ndeki Şahdeniz 2 yatağından çıkarılacak doğalgazın, Türkiye ve Avrupa'ya aktarılması öngörülüyor.
TANAP NEDİR?
Azerbaycan doğalgazının Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşmasını sağlayacak Güney Gaz Koridoru projesinin bir ayağını oluşturan TANAP projesinin toplam maliyeti 10 milyar doları bulması bekleniyor. Projenin ilk doğal gaz akışının 2018'de başlaması hedefleniyor. TANAP üzerinden ilk olarak 16 milyar metreküp doğalgaz taşımacılığı yapılacak. Proje kapsamında doğalgazın 6 milyar metreküp kısmı Türkiye'ye, 10 milyar metreküp kısmı da TANAP ile Avrupa'ya teslim edilecek. Daha sonra kademeli olarak söz konusu boru hattında doğalgazın önce 24 ardından da 31 milyar metreküpe kadar yükseltilmesi hedefleniyor. Toplam 1850 kilometre uzunluğuyla TANAP, 2020'de birleştirileceği Trans-Adriyatik Boru Hattı(TAP) ile Azerbaycan doğalgazını Avrupa'ya ulaştıracak. 1,2 milyon ton çelik borunun kullanılacağı projede 150.000 adet borunun nakliyesi gerçekleştirilecek.
Hopaport TANAP
Editör: TE Bilişim