Avrupa'nın üçüncü büyük konteynır limanı olacak Asyaport'a ilk gemi 29 Ekim'de yanaşacak. Çevreciliğiyle öne çıkan liman 5 bin kişiye istihdam yaratacak.


Türkiye, Tekirdağ'da 450 milyon dolarlık yatırımla kurulan Asyaport Limanı ile Avrupa'nın üçüncü büyük konteynır limanına ev sahipliği yapacak. Asyaport'a ilk gemi 29 Ekim'de yanaşacak. Yıllık 2 milyon 500 bin konteynırın elleçleneceği Asyaport Akdeniz ülkeleri arasında en büyük, Avrupa'da ise üçüncü büyük yükleme boşaltma limanı haline gelecek. 2016 yılında tam kapasite ile çalışacak limanın toplam yatırımı 450 milyon dolara ulaşacak. İtalyan MSC ile Türk Asyaport tarafından inşa edilen limanda "Dinler Bahçesi" adı verilen yeşil alanda cami, kilise ve sinagogun da bulunacağı bildirildi.


5 bin kişiye istihdam


Yanaşma derinliği eksi 8 ile eksi 20 metre arasında bulunan limana dünyanın en büyük konteynır gemileri yanaşabilecek. Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay, limanın şehirde bulunan bin 500 fabrika ve İstanbul, Bursa gibi şehirlerin yanı sıra, yanaşma derinliği sebebiyle dünyanın çok sayıda ülkesine hizmet vereceğini belirtti. Dolaylı ve dolaysız istihdam toplamının 5 bin kişiyi bulacağına dikkat çeken Günay, buranın Türkiye ekonomisine ciddi katkı sağlayacağını vurguladı. Sonbaharda ilk geminin yanaşacağı liman sayesinde İstanbul'daki ticari hareketliliğin de azalacağını dile getiren Günay, karayolu ve demiryollarının yapılması ile birlikte sevkiyatın daha rahat yapılacağını ifade etti.

Günay, "Tam olarak faaliyete geçtiğinde Avrupa'nın üçüncü büyük konteynır limanı olacak Asyaport sayesinde Türkiye'nin ihracatına da ciddi katkı sağlanmış olacak. Aynı zamanda üretim için gerekli olan hammadde ihtiyacı da bu limandan karşılanabilir. Büyük gemiler yükleme yapacağı için maliyetlerin de azalmasına katkı sağlayacaktır" şeklinde konuştu.


Çevreci liman olacak


Limanın çevreci olduğunu vurgulayan Asyaport Operasyon, Destek Hizmetleri ve İdare Amiri Bahri Özden ise, yanaşacak gemilere yükleme ve boşaltma esnasında elektrik enerjisi verileceğini ve böylece dizel motor çalıştırılmamasının sağlanacağını kaydederek sözlerine şöyle devam etti: "Kullanılan ekipmanların büyük kısmı elektrikle çalışacağı için hava ve gürültü kirliliği de engellenmiş olacak. Asyaport'ta binaların mümkün olan her yerine güneş enerjisi panelleri yerleştirilerek tüketilecek enerjinin bir kısmı buralarda üretilecek. Toplam rıhtım uzunluğu 2 bin 10 metre olan limanda 50 adette liman traktörü bulunacak."

Editör: TE Bilişim