Asyaport Limanı 2 bin kişiye istihdam sağlayacak

Dünyanın en büyük ikinci konteynır limanı kurulacak olan Tekirdağ'da Vali Aydın Nezih Doğan Belçika'daki liman gezisinin ardından yaptığı açıklamada limanların dünya vitrininde yer almak için önemli bir yer teşkil ettiğini söyledi.

Belkiça'nın Anvers kentinde bulunan konteynır limanını incelediğini anlatan Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan, Liman İşletmeciliği konusunda gerekli eğitimlerin verilmesi ile etrafı denizlerle çevrili Türkiye'nin liman işletmeciliği konusunda çok daha ileriye gidebileceğini söyledi.Hafta sonunu Belçika'da geçirerek liman şehrinin nasıl olması gerektiği konusunda incelemelerde bulunduğunu anlatan Vali Doğan, "Liman işletmeciliği konusunda eğitimli insanların yetiştirilmesinin çok önemli. Liman kenti olarak dünya vizyonunda yerini alan Belçika'nın Anvers kentinde incelemelerde bulundum. Bin 400 dönüm alan üzerinde bir limanı incelerken kent de pek çok limanın olduğunu gördüm. Orada on binlerce konteynırın yüklendiği depolandığı gördüm ve liman şehri konusunda bilgi sahibi oldum. Dünya'nın en büyük limanlarından birisi Belçika'nın Anvers limanıdır. Türkiye liman işletmeciliğinde yıllık 3 milyon konteynır kapasitesi ile çalışıyor. Ancak yalnızca Anvers de bulunan limanın kapasitesi 3.6 milyon konteynır. Aynı anda 19 bin adet dolu ve 20 bin adet boş konteynır alabilen bu limanda ayrıca depolama yerleri mevcut. Dünya vitrininde yer almak açısından limanlar çok önemli bir konum teşkil etmektedir" dedi.

BAYRAMDAN SONRA İNŞAATA DEVAM

Tekirdağ Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mustafa Yurdanur ise yaz sezonu ile birlikte yavaşlayan Asyaport Konteynır limanı inşaatının Ramazan Bayramı'nın ardından tekrar başlayacağını söyledi.

2010 yılında liman inşaatının tamamlanacağını ifade eden Mustafa Yurdanur, "Yaz sezonu ile birlikte yavaşlayan inşaat bayramın ardından tekrar hız kazanacak. Denize dolgu yapılacak. Asyaport limanı Trakya'daki bütün sanayi bölgelerine ve İstanbul'a karayolu ile Tekirdağ-Muratlı demiryolu kullanılarak Avrupa'ya ve küçük gemilerle körfez ve Güney Marmara sahillerinde de ekonomik ve süratli olarak servis verme imkanı mümkün olacaktır. Liman ram kapasite ile çalıştığında dünyada da bütün modem limanlarda kullanılmaya başlanan kontrollü gümrük işlemleri yapılacak. Bu yatırımlar Türkiye'nin kalkınmasına ve ekonomik gelişimine katkı sağlanacağı gibi bölgenin kalkınmasına ve istihdam da fayda sağlayacaktır. Tekirdağ'ın Barbaros beldesinde yapılacak Asyaport limanı ilk etapta 400 kişiye işletme döneminde ise bu rakam 2 bin kişiye çıkarılacaktır" dedi.Limanla ilgili olarak bilgiler de veren Yurdanur, "Barbaros beldesindeki Asyaport Limanı seçilen konumu ve kullanılacak vinçleri sayesinde çok büyük gemilere değil, daha dünya denizlerinde henüz sefer yapmaya başlayan çok büyük konteynır gemilerine (Süper Post Panamax) hizmet verecek şekilde tasarlanmıştır. Limanın yıllık konteynır indirme ve yükleme kapasitesi 1 milyon adettir. Bu kapasitenin 500 bin adedi boşaltma ve yüklenmesi konusunda MSC (Mediterranean Shipping Company) ile anlaşma sağlanmıştır. Bu şirket konteynır yük taşımacılığında dünyada ikinci sıradadır" dedi.

Vatandaş Gazetesi (Edirne)

Editör: TE Bilişim