Arkasın akıllı limanı

1996 yılında kurulan Marport. bugün Türkiye'nin en büyük konteyner liman isletmesi konumunda. Marport'un 2007 yılında hizmet verdiği gemi sayısı 9 bine ulaştı.

Uluslararası taşımacılık ve liman işletmeciliğinin öncü kuruluşlarından olan Arkas. bünyesindeki 39 şirketiyle deniz, kara. hava ve demiryolu taşımacılığından liman işletmeciliğine, turizmden otomotive kadar birçok farklı alanda faaliyet gösteriyor. Türkiye'de özel sektördeki ilk Türk bayraklı konteyner hat taşımacılığını gerçekleştiren Arkas'ın deniz ticaret filosu. 17 Türk bayraklı gemiden oluşuyor. Özel liman işletmeciliğinde birçok ilke imza atan Arkas. İstanbul Ambarlı'daki Marport ile dünya çapında bir konteyner terminali oluşturdu. Kurulduğu 1996 yılından bu yana sürekli gelişen Marport. kapasite artırımlarına paralel olarak 2006da yüzde 22 oranında büyüdü. Mart 2007 itibariyle Marport'un hizmet verdiği toplam gemi sayısı ise 9 bine çıktı. Elleçlenen konteyner sayısının 5 milyona çıkması da şirketin tarihinde yeni bir kilometre taşı oluşturuyor.

Arkas, Marport Terminallerine 2001den bu yana 350 milyon dolarlık yatırım yaptı. 2006'da Türkiye'de en fazla konteyner elleçleyen liman olma konumuna ulaşan Marport, yaklaşık bin 500 armatör gemisine de 7 gün 24 saat hizmet sunuyor.

Akıllı ambar, hızlı hizmet

Marport. 950 bin TEU'luk toplam kapasitesini Batı Terminali'ndeki saha ve rıhtım yatırımlarının tamamlanmasıyla 1 milyon 300 bine çıkardı. 2003 yılında Marport bünyesine katılan Batı Terminali, yapılan modernizasyon çalışmalarının ardından 170 bin metrekarelik alana kavuştu. Terminalin rıhtım uzunluğu da 608 metreden 700 metre ye çıkartıldı. 9 adet RTG (Real Traffıc Grabber) ve 4 adet mobil vince sahip olan Baü Terminali, Mart 2007'de 9 adet RTG alarak Marport Ana Terminalin hızına kavuşacak. Terminalin öne çıkan özelliklerinden biri de 5 bin 800
metrekarelik ambar alanı. Marport Terminalleri'nde kağıt rulolarından kimyasal varillere, taşmalı yüklerden ağır tonajlılara kadar her türlü ürün için hizmet veriliyor. Müşterinin talebine ve ürün cinsine göre 2 ve 20 ton arası forkliftler. özel ataşmanlarla farklı tipte ve ağırlıkta yükler de kolaylıkla eÜeçlenebilıyor. Geçtiğimiz yıl Marport Ana Terminal'nin kapalı ambarında akıllı ambar' uygulamasına geçildi. Böylece müşterilere hızlı ve hatasız veri akışı sağlanarak, yüksek standartlardaki liman hizmetinde önemli bir adım daha atılmış oldu. Bu yeni uygulama sayesinde özel ambarlama süreçlerinin tamamı elektronik ortamda takip edilebiliyor. Aynı zamanda EP (EuroPalet) standardında raf sistemine de geçen Ana Terminal kapalı ambarında, tüm ambar operasyonları, faturalama, muhasebe kayıtlan, gümrük ve operasyon raporlama işlemleri de elektronik olarak yürütülüyor.

Kaynak: PLATİN Dergisi Mayıs 2007 Sayısı

www.DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim