Antalya Limanında ihracat arttı, ithalat azaldı

Antalya Liman Başkanı Ramazan Kaplan, Antalya Limanı'ndan ihracatın arttığını, ithalatın azaldığını bildirdi.

Antalya Liman Başkanı Kaplan AA muhabirine yaptığı açıklamada, Liman Başkanlığı sorumluluk alanında bulunan Ortadoğu Antalya Liman İşletmeciliği AŞ ile Adoport Limanı'ndan geçen yıl, küresel krize rağmen 4 milyon ton ihracat, 2 milyon ton da ithalat yapıldığını söyledi. Antalya Limanı'ndan yapılan ihracatın 3 milyon 190 bin tondan, 4 milyona tona çıktığını belirten Kaplan, ithalatın ise 2 milyon 191 tondan, 2 milyon tona düştüğünü vurguladı.

Küresel krize rağmen, Antalya Limanı'ndan yapılan ihracatın arttığına dikkati çeken Kaplan, bu ihracatın büyük bölümünün çimento, klinker ve mermer ağırlıklı olduğunu açıkladı.

Limana gelen gemi trafiğinde de artış olduğunu ifade eden Kaplan, 2008'de 1278 olan gemi sayısının geçen yıl 1290'a yükseldiğini anlattı.

Antalya'ya gelen yat sayısının ise çok düştüğüne işaret eden Kaplan, ''Antalya bölgesinde yat bakım ve onarım ile çekek yeri olmaması, mevcut marinanın seçici davranması ve fiyatlarının yüksek olması nedeniyle yatların Antalya'ya uğramadığını'' savundu. Kaplan, Antalya'da çok acil bir kaç marinaya ihtiyaç olduğunu belirterek, ''Bölgemizde yatçılık yok oluyor. Yatçılık bir an önce masaya yatırılmalı'' dedi.

2004 yılından itibaren Antalya'ya gelen özel yabancı yat sayısının büyük oranda düştüğünü bildiren Kaplan, Antalya'ya 2004 yılında bin 339 yat gelirken, 2007'de bu sayının 773'e, 2008 yılında 627'ye, geçen yıl ise 401'e düştüğünü sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim