DTO Antalya Şubesi tarafından düzenlenen "Limancılık, Gemi Acenteciliği ve Kurvaziyer Turizm İhtisas Komisyonu" toplantısına Antalya Limanı ile iş yapan gemi acenteleri temsilcileri ile işletmeci Port Akdeniz Liman işletmesi temsilcileri katıldı. Toplantıda, Serbest Bölge Limanı'nda gemi boylarına kısıtlama getirilmesi, Antalya Limanı'nda pilotaj ve römorkör hizmetlerinde mesai dışı alınan ücretlerin yüksekliği, UKOME tarafından tanker, kamyon ve tırların limana giriş ve çıkış saatlerinde yeni düzenleme yapılması ile gümrükçülerin acente temsilcilerine, acenteleri ilgilendirmeyen taahhütname imzalattırmaları konuları tartışıldı.


DTO Antalya Şubesi Başkanı Ahmet Erol, toplantıda yaptığı konuşmada, komisyon üyelerine Antalya-Konya Hızlı Tren ve Afyon-Burdur-Antalya demir yolu projesi hakkında bilgi verdi. Antalya-Konya demiryolu projesine başlandığını anlatan Erol, Konyaaltı Belediyesi tarafından 1/1000'lik planlarda demiryolu muhasara alanının unutulduğunu söyledi.


Muhasara alanında belediyenin iki, üç ruhsat verdiğini ve bunu durdurduğunu belirten Erol, şöyle konuştu: "Antalya Limanı hem ticari hem de kurvaziyer açısından önemli hale geldi. Antalya Limanı mutlaka demiryoluna bağlanmalı. Hızlı tren ve yük taşımacılığı açısından önemli. Antalya-Konya demiryolu projesi geçen yıl başlatılmış. Proje Boğaçayı'na kadar gelmiş. Antalya Limanı'nın genişletilmesi konusunda çok ciddi proje hazırlayarak sayın valimize sunduk. Hızlı tren projesi olacak. Kurvaziyer turizm geliştirilecek. Orta Anadolu (Kapadokya) turizmi Antalya ile buluşturulacak."


UKOME'NİN DÜZENLEME KARARI


Limancılık, Gemi Acenteciliği ve Kurvaziyer Turizm İhtisas Komisyonu Başkanı Ata Küner, Serbest Bölge rıhtımının her zaman sorun haline geldiğini, Antalya Limanı'nı işleten firmanın da burasını kendisine rakip gördüğünü söyledi. Serbest Bölge'nin de kendi işleri dışında liman işletmeciliğine soyunduğunu öne süren Küner, her iki liman işleticisinin birbirinin rakibi olmadığına işaret etti. Küner, Liman Başkanlığı'nın sorumluluğu üzerine almak istemediğini de öne sürdü. UKOME tarafından tır, tanker ve kamyonların limana giriş ve çıkış saatlerinde yeni düzenlemeye gidilmesinin ihracatçı ve ithalatçıyı zor durumda bıraktığını anlatan Küner, şöyle konuştu.


"UKOME'nin aldığı karar tamamen turizme yönelik. Oysa Antalya'da ihracatçı ve ithalatçılar da var. Limana kamyon, tır ve tankerlerin giriş çıkış saatlerinde yeni düzenleme yapılması, denizcilik sektörünü zora soktu. İthalatçı, ihracatçı, armatör gece mesaisine kalmak istemiyor. Bu fazla ödeme demek. Ayrıca tankerler de hava limanına uçak jet yakıtı getiriyor. Kamyon, tanker ve tırların limana giriş çıkış saatleri trafiğin yoğun saatlerine göre ayarlanmış. Ancak bizden bu konuda bir görüş alınmadı. Böylece gemilerin liman dışında çok uzun süre kalmasına yol açıyor. Bu da ayrıca bir maliyet yaratıyor. Pilotaj ve römorkör mesai ücretlerinde liman işletmesi yeni dönem için tarafları zora sokmayacak bir düzenleme yapmalıdır. Gümrükçüler acenteleri ilgilendirmeyen konularda akaryakıt tankerleri ve tanklarla ilgili olarak acenteleri ilgilendirmeyen konularda taahhütname imzalattırıyor. Bu yasal bir durum değil. Acenteleri kendilerini bağlamayan konularda sorumluluk altına almak istiyorlar. Bu işgüzarlık."


KRUVAZİER GEMİLER KALEİÇİ AÇIĞINA DEMİRLEMELİ


Küner geçmiş yıllarda kurvaziyer gemilerinin Kaleiçi Limanı açığına demirlediğini, turistlerin buradan teknelerle karaya çıkartıldığını anımsattı. Şimdi de kurvaziyer gemilerinin Kaleiçi açığında demirleyerek yolcuların teknelerle karaya çıkartılabileceğini ifade eden Küner, Antalya Limanı'nın mutlaka genişletilmesi gerektiğini vurguladı. Küner, "Antalya'da kurvaziyer turizm bizim hayalimiz. İnşallah bizden sonraki nesil bunu yapar. Antalya Limanı da uluslararası havalimanı gibi gelişmeli" diye konuştu.


ANTALYA TİCARET LİMANIUNUTULUYOR


Port Akdeniz temsilcisi Özgür Sert, sorunların çözümü konusunda acentelerin bireysel mücadele yerine DTO Antalya Şubesi ile ortak hareket ederek çözmeleri önerisinde bulundu. DTO'nun getireceği öneriler doğrultusunda sorunları çözebileceklerini ifade eden Sert, Antalya Limanı'nın mutlaka genişlemesi gerektiğini kaydetti. Antalya Limanı'nın bugün genel yük olarak 2,5 milyon ton yük, 200 bin Teu konteynır kapasitesi olduğunu ifade eden Sert, "Antalya Limanı içinde bugün 12 tesis yer alıyor. Eğer Antalya Limanı genişlerse 4 milyon yük, 400 bin konteynır kapasitesine ulaşır. Antalya turizm kenti olduğu için Antalya ticari limanı da unutuluyor. Acentelerle ilişkilerimizi geliştirmek isteriz" dedi.

Editör: TE Bilişim