Ankara İzmir’i yine takmadı 
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı, İnciraltı Turizm Merkez Çevre Düzeni Planı ikinci revizyonunda, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu onayı olmadan kruvaziyer liman değişikliği yaptı.

Bakanlığın kendisine bağlı olan tarih ve doğal değerleri koruması için görevlendirdiği Kurul’u pas geçmesi tepki çekti. İnciraltı Planı yapım sürecinde, İzmir Ticaret Odası’nın girişimleriyle hazırlanan plan, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri tarafından İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurlu gündemine getirildi.

Plan onaylandı

Kurul, Üçkuyular yat limanını kruvaziyer limana çeviren talebin İnciraltı Planı’nın bütünlüğünen ayrı değerlendirlimesi gerektiğine karar verdi. İnciraltı planını onaylarken, kruvaziyer liman önerisiyle ilgili herhangi bir karar almadı. Bu süreçte İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Kurul’dan randevu alarak kruvaziyer liman planı, limanın kente yapabileceği katkılarla ilgili görüşlerini bildirdi. Kurul, daha sonraki aşamada kruvaziyer liman önerisiyle ilgili ayrıntılı bilgi, belge talep etti.

Rapor isteniyor

Özellikle art alanındaki doğal sit olan bölgeye yapabileceği etki, liman çevresindeki sığlığın derinleştirilmesi çalışmalarının doğal sit olan Çakalburnu lagününe etkisi başta olmak üzere detaylı raporlar istedi. Koruma Kurulu kruvaziyer limanıyla ilgili detaylı bilgi beklerken, Kültür ve Turizm Bakanlığı ikinci revizyon planında yat limanını kruvaziyer limana dönüştürdü. Bakanlık, böylece kendisinin tarihi ve doğal değerleri koruması için görevlendirdiği Koruma Kurulu’nu pas geçti.

Editör: TE Bilişim