Alsancak Limanı'nın alternatifi çoğalıyor  

28 aydır bir türlü özelleştirilemeyen İzmir Limanı’nda sorunlar sürerken, bugüne kadar sadece dökme yükler için çalışan iskeleler, yeni yatırımlarla konteyner gemilerine hizmet verecek

İhale sürecinin üzerinden 28 ay geçmesine rağmen bir türlü özelleştirilemeyen İzmir Alsancak Limanı'na rakip çıktı. Aliağa-Nemrut Körfezi'ndeki iskeleler, Türkiye'nin en büyük üç konteyner limanından biri olan Alsancak Limanı'na ciddi alternatif oluşturmaya hazırlanıyor. Bugüne kadar sadece dökme yüklere çalışan iskeleler, yeni yatırımlarla konteyner gemilerine hizmet verecek şekilde yapılanıyor. Akdeniz Kimya ve Ege Gübre'nin konteyner gemilerine hizmet verecek limanları, gemileri Aliağa'ya çekmek için pazarlama çalışmalarına başladı. Her iki limanın da faaliyete geçmesi ile konteyner pazarında büyük bir rekabet ortamı oluşacak. Öte yandan Petkim de limanını konteyner yükleri için uygun hale getirmek için çalışırken, önümüzdeki aylarda ihalesinin yapılması beklenen Çandarlı Körfezi'ndeki Kuzey Ege Limanı da Alsancak'a ciddi bir alternetif olacak. Konteyner limanı konusunda ilk adımı Akdeniz Kimya attı. Firma, 70 milyon dolarlık yatırımla kurduğu konteyner limanıyla önümüzdeki günlerde hizmet vermeye hazırlanırken, Ege Gübre'nin 50 milyon dolara yakın yatırımla gerçekleştirdiği konteyner limanı da önümüzdeki aylarda faaliyete geçecek. Her iki firmanın konteyner yükleme ve boşaltma kapasitesinin Alsancak Limanı'nın kapasitesinin yarısını geçmesi bekleniyor. Alsancak'da geçen yıl 895 bin TEU konteyner yüklenip boşaltıldı.

AYNI ANDA 11 GEMİ

Gençer Holding'e ait Ege Gübre'nin Genel Müdürü Bülent Çakın, yaklaşık 50 milyon dolarlık yatırımla mevcut iskelelerini genişletip yeni iskele kurduklarını söyledi. Çakın, "Bir iki ay içinde konteyner gemilerine hizmet vermeye başlayacağız. Yeni iskelemize 11 gemi aynı anda yanaşabilecek. Geri hizmet sahasında da önemli yatırımlar yapıyoruz. Geri alandaki 700 dönümlük alanın yarısını depolama hizmetleri için kullanacağız. Ne kadar talep olursa hepsini karşılayacak kapasitemiz var" diye konuştu. Konteyner limanı yatırımını 2.5 yıldır sürdürdüklerini ifade eden Çakın, "Yüzdük yüzdük, kuyruğuna geldik. Yeni iskelemize geçen perşembe günü ilk gemimiz yanaştı. Şimdi düzenli sefer yapan denizcilik firmalarıyla görüşmeler yapıyoruz" dedi. Konteyner taşımacılığında fiyatla değil kaliteli hizmetle rekabet edeceklerini açıklayan Çakın, gemilere daha iyi hizmet verecek şekilde yatırımlara devam ettiklerini kaydetti. Gemilerin yükleme ve boşaltma işlemlerini çok hızlı şekilde yapacaklarını vurgulayan Çakın, bu nedenle ciddi ölçüde yatırım yaptıklarını, konteyner gemilerine gerçekçi bir fiyatla hizmet vereceklerini dile getirdi.

REKABET İÇİN OLUMLU

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkan Vekili Bülent Onural ise Ege Gübre iskelesine konteyner gemilerinin yanaşmasının, İzmir'in deniz trafiği için olumlu olacağını söyledi. Onural, "Burası, Alsancak Limanı'na alternatif olamaz. Ancak, Alsancak'ta yaşanacak bir sıkıntıda büyük bir ihtiyacı karşılayacak. İskelenin altyapısı kaliteli ve süratli hizmet verecek şekilde yapıldı. Rekabet konusunda da faydalı olacak. İzmir'in yük taşımacılığına çok ciddi destek sağlanır" dedi. Onural, Aliağa'da Akdeniz Kimya, Ege Gübre'nin dışında başta Petkim olmak üzere bazı firmaların da konteyner taşımacılığına yönelik yatırım planladığını da söyledi.

Petkim de yatırım yapmayı planlıyor

İzmir'in önde gelen yatırımcılarından olan Akdeniz Kimya'nın sahibi Heris Ailesi, Ege kıyılarında ilk özel konteyner limanını inşa etti. Nemrut Körfezi'ndeki liman için ilk etapta 70 milyon dolar yatırım gerçekleştiren Heris Ailesi, Nemport Limanı'nda yılda 300 bin adet konteyler elleçlemesi yapmayı planlıyor. İskele uzunluğunun 670 metre olduğu liman, 100 bin metrekarelik alana sahip. Öte yandan büyüme planları içinde konteyner limanı yatırımı da öngören Petkim, 4 ay önce Hamburg Limanı'na fizibilite raporu hazırlattı. Rapora göre Petkim'in konteyner yükleme ve boşaltma kapasitesi, İzmir Limanı'nın kapasitesinin üzerine, 1 milyon TEU'ya çıkabiliyor.

Çandarlı Limanı ihaleye çıkacak

Tamamlandığında dünyanın en büyük konteyner limanları arasında yer alacak Kuzey Ege Çandarlı Limanı için Ulaştırma Bakanlığı'nın, 2010 yılında ihaleye çıkması planlanıyor. Toplam proje bedeli 4 milyar TL olacak Çandarlı Limanı ihalesine yerli ve yabancı çok sayıda firmanın katılması bekleniyor. 15 bin kişiye istihdam sağlayacak, dünyanın en büyük 10 konteyner limanından biri olması hedeflenen Çandarlı Limanı, yap-işlet-devret modeliyle yapılacak. 200 bin tonun üzerindeki gemilerin de yanaşabileceği, yıllık bin 100 gemi ağırlayabilecek liman, Alsancak Limanı'na ciddi bir rakip olacak.

 

Editör: TE Bilişim