Alsancak Limanı'nda yeni dönem

İzmir Alsancak Limanı’nın özelleştirme ihalesini kazanan konsorsiyumun ortağı olan Ege İhracatçı Birlikleri Liman Hizmetleri ve Taşımacılık A.Ş.’de görev değişikliği yapıldı.

İzmir Alsancak Limanı’nın özelleştirme ihalesini kazanan konsorsiyumun ortağı olan Ege İhracatçı Birlikleri Liman Hizmetleri ve Taşımacılık A.Ş.’de Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkan Vekili Mustafa Sabri Ünlütürk seçildi. EİB-Limaş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini ise Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi yürütecek.

EİB-LİMAŞ’ın 20 Ocak 2009 tarihinde yaptığı Genel Kurul Toplantısı sonrasında Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu; “Mustafa Sabri Ünlütürk, Jak Eskinazi, Nurettin Tarakçıoğlu, Halil Şahin, Sinan Kızıltan, Ramazan Abay, Eliya Alharal, Mustafa Türkmenoğlu, Ali Nedim Güreli, Mahmut Özgener ve Arslan Osman Erdinç.” EİB-LİMAŞ’ta Jak Galiko ve Ömer Kasapoğlu ise Denetim Kurulu Üyesi olarak görev yapacaklar. Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Servet Eröcal ise yeni yönetimde görev almadı.

Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde bulunan 12 ihracatçı birliği ve Denizli Tekstil Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin ortaklığıyla 2005 yılında ihracat camiasının denizcilik ve lojistik sektöründe daha etkin rol üstlenmesi amacıyla kurulan Ege İhracatçı Birlikleri Liman Hizmetleri ve Taşımacılık A.Ş. 03 Mayıs 2007 tarihinde İzmir Alsancak Limanı’nın özelleştirme ihalesine Global Holding ve Hutchison Port Holding konsorsiyumu ile katılarak 1 milyar 275 milyon dolarla ihaleyi kazanan taraf olmuştu.

İzmir Alsancak Limanı’nın özelleştirme ihalesi sonrasında yargı sürecinin henüz tamamlanmadığını ve limanın devrinin gerçekleşmediğini belirten Ege İhracatçı Birlikleri Liman Hizmetleri ve Taşımacılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, önümüzdeki süreçte en önemli beklentilerinin mahkeme sürecinin bir an önce sonuçlandırılarak, özelleştirme sürecinin tamamlanması olduğunu söyledi. İzmir Alsancak Limanı’na uzun yıllardan beri TCDD tarafından gerekli yatırımların yapılmadığını belirten Ünlütürk, “Özelleştirmenin tamamlanmasıyla birlikte, özelleştirme şartnamesinde belirtilen yatırımların gerçekleştirilerek ihracatçılarımızın bu zor dönemde maliyetlerinin aşağı çekilmesine zemin hazırlanmasını istiyor ve bekliyoruz” dedi.

“Sıkışıklık zammı sona ermeli”

Uluslararası Deniz Nakliyecileri tarafından 2004 yılı Eylül ayında İzmir Alsancak Limanı’ndaki sıkışıklık gerekçe gösterilerek uygulamaya konulan sıkışıklık zammının global mali kriz ortamında gerileyen ihracat ile birlikte bir dayanağının kalmadığını savunan Ünlütürk, “İhracat camiası olarak 2004 yılından bu yana yaklaşık 400 milyon dolar sıkışıklık zammı ödedik. Uluslararası Deniz Nakliyecilerinin mevcut koşulları da değerlendirerek sıkışıklık zammını kaldırmalarını bekliyoruz. Alsancak Limanı’na uğrayan gemi sayılarındaki düşüş ve ihracat rakamlarındaki gerileme talebimizin haklılığını ortaya koyuyor.” diyerek sözlerine son verdi.

 

Editör: TE Bilişim