Alsancak Limanı için yeni ödeme planı gündemde 

EİB Limaş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi ve Yönetim Kurulu Üyesi Eli Alharal mutlaka bir orta yol bulunacağını belirttiler

İzmir Alsancak Limanı'nın devir sözleşmesi için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından davet edilen Global-Hutchison-EİB Limaş Konsorsiyumu üyeleri önümüzdeki günlerde bir araya gelerek yeniden değerlendirme yapacak.

Ankara'da da ÖİB yetkilileri ile görüşecek olan konsorsiyum yöneticilerinin yaşanan kriz ortamında finansman maliyetlerinin artması nedeniyle yeni bir ödeme plana önermesi bekleniyor. Konsorsiyumun ortaklarından EİB Limaş Yönetim Kurulu Üyesi Eli Alharal şu anda sözleşme ile ilgili hiç bir problemin olmadığını, kendilerine verilen yasal süreyi kullanacaklarını belirterek, sözleşmeyi bu süre sonunda imzalayacaklarını söyledi. Finansman konusunda da görüşmelerin sürdüğünü anlatan Alharal, maliyetler artsada finansmanı sağlayarak yollarına devam edeceklerini vurguladı.

Limanı devralmak üzere sözleşmeye imzalamaya davet edilen Global-Houtchison Whompoa ve EİB Limaş Ortak Girişim Grubu, öncelikle ABD'den dönen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten randevu talep etti. Konsorsiyum üyeleri programının uygun olması halinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de bir araya gelmek istiyor. Bu görüşmenin en kısa sürede gerçekleşmesi beklenirken EİB Limaş üyesi Eli Alharal, stratejik ortak Hutchison Whompoa'nın konsorsiyumdan ayrıldığı haberlerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Bu tip haber ve yorumların maksatlı olduğunu iddia eden Alharal, "Hutchison Whompoa'nın Türkiye ofisinde şu an hareretli bir çalışma var. Geçtiğimiz 28 ay boyunca yapılan teknik ve idari çalışmalar tekrar gözden geçirilip, güncelleniyor. Gün boyunca Hohng Kong ile fikir alış verişi yapılıyor" diye konuştu.

EİB-LİMAŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi ise liman konusunda orta yolun bulanacağını belirterek bu işin çözüleceğini söyledi.
Eskinazi şöyle konuştu: "Ankara ile de görüşeceğiz. Gerekirse vade uzayabilir. Ama bu iş mutlaka çözülecek."

"Niyetleri varsa parayı bulurlar"

Deniz Ticaret Odası Başkanı Geza Dologh, Alsancak Limanı için sözleşmeye çağrılan Global-Hutchison-EİB Limaş konsorsiyumu hakkında yapılan yorumları "Niyetleri varsa parayı da bulurlar" diye değerlendirdi. Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclis Toplantısı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dologh, "28 ay bekledik. 45 gün daha bekleriz. Aceleye gerek yok. Hutchison'un Akdeniz'de limanı yok. Ne olursa olsun limanı almak isteyebilir" dedi.

 

Editör: TE Bilişim