İskeleleri KRİZ Vurdu

İzmir’in Aliağa İlçesi’nde bulunan limanlarda 2009 yılının ilk yedi ayında gerçekleşen elleçleme miktarı rakamları, geçen yıla nazaran yaklaşık yüzde 15 azalma yaşandığını gösterdi.

KRİZ ALİAĞA LİMANLARINDA ETKİSİNİ GÖSTERDİ; ALİAĞA LİMANLARINDA ELLEÇLEME MİKTARI 2009"UN İLK 7 AYINDA YÜZDE 15 AZALDI

İzmir"in Aliağa İlçesi"nde bulunan limanlarda 2009 yılının ilk yedi ayında gerçekleşen elleçleme miktarı rakamları,  geçen yıla nazaran  yaklaşık yüzde 15 azalma yaşandığını gösterdi. Aliağa Liman Başkanlığının yılın ilk 7 ayı için yapılan hesaplamalarında  limanlara gelen gemi sayısında ve yükleme boşaltma miktarlarında geçen yılın rakamlarına göre yaşanan azalmanın ana nedeninin Dünya genelinde yaşanan kriz olduğu belirtildi.

Aliağa Liman Başkanı Ahmet Turgay Okur Aliağa da bulunan 11 adet iskele de yılın ilk yedi ayı içerisinde toplam 18.350.806 ton yükleme boşaltma yapıldığını ifade ederek 2008 yılında ise toplam 38.785.520 ton yükleme – boşaltma yapıldığını söyledi. Hazırlanan ayrıntılı raporda yine geçen yıl Aliağa limanlarına toplam 4125 geminin geldiği belirtilirken bu rakam bu yılın ilk yedi ayında 2125 olarak gerçekleşti. Aliağa Limanlarına geçen yıl toplam 1757 Türk ve 2368 yabancı bayraklı gemi yanaşırken bu yıl ilk yedi ay içerisinde ise 947 Türk ve 1178 yabancı bayraklı gemi yanaştı.  2007ve 2008 yıllarının tamamında  ve 2009 yılının ilk yedi ayında gerçekleşen elleçleme oranlarının krizin etkilerini hissettirdiğini dile getiren Aliağa Liman Başkanı Ahmet Turgay Okur ayrıca 2008 yılında 2007 yılına oranla ihracatta büyük düşüş yaşandığını, ithalatta ise büyük fark yaşanmadığını söyledi. 

A.TURGAY OKUR  “ KRİZ ETKİSİNİ, AZALARAK GÖSTERİYOR.”

Aliağa Limanları"nın yıllık toplam 70 milyon ton yükleme – boşaltma kapasitesine sahip olduğunu sözlerine ekleyen A.Turgay Okur Nemrut bölgesi  ring hattı"nın tamamlamasının ardından yeni yapılacak iskeleler ile bu rakamın yıllık 150 Milyon Ton"a ulaşacağını söyledi.  Aliağa Liman Başkanı A.Turgay Okur “ Aliağa genelinde toplam 11 liman bulunmaktadır. Yapımı tamamlanan Akdeniz Kimya İskelesi ile bu rakam 12"ye ulaştı. Dünya genelinde yaşanan kriz bu yılın ilk yedi ayında ortaya çıkan rakamlarda da kendini gösteriyor. İskele sayımız artmasına rağmen geçen yılın rakamlarına ulaşabilmiş değiliz. Tahminlerimize göre bu yıl toplam yükleme – boşaltma miktarı geçen yıla göre yaklaşık yüzde 15 azalma şeklinde yansıyacak. Aliağa ya gelen yerli ve yabancı bandıralı gemilerin sayısında da etkisini hissettiren kriz,  geçen yıla nazaran azalsa da hala etkisini gösteriyor.” Diye konuştu. Turgay Okur geçen yılın rakamlarına ulaşma şansının olmadığını da sözlerine ekleyerek, “ Kriz etkilerini yavaş yavaş kaybediyor. Bu hazırladığımız ayrıntılı raporlarda net bir şekilde görülüyor. Bu yıl elleçleme miktarında yüzde 15 oranında yaşanan azalma özellikle  ihracat ve ithalat rakamlarında görüldü.” Dedi.

Aliağa Liman Başkanı A.Turgay Okur Türkiye"nin yükleme – boşaltma Kapasitesi"nin yıllık toplam 212.522.874 ton olduğunu da sözlerine ekleyerek 2008 yılı sonu itibari ile Aliağa genelinde toplam 38.785.520 ton, bu yılın ilk yedi ayı içerisinde de toplam  18.350.806  ton yükleme – boşaltma yapıldığını belirtti. Okur,şöyle konuştu ; “ Bizim kapasitemiz yıllık 70 Milyon ton. Yeni yapılacak ve yapılan iskeler ile bu rakam daha da yukarılara çıkacak. Ancak global mali kriz bu sene hedeflenen rakamlara ulaşılmasını engelledi. Krizin etkisi nispeten azalsa da devam ediyor. Ben bunun uzun süreceğini sanmıyorum.” 

Editör: TE Bilişim