Liman demiryolu bağlantısıyla güçlenecek

Yıllık 3 milyon ton dökme yük ve 250 bin TEU konteynır kapasitesi ile faaliyet gösteren Tekirdağ'ın gözbebeği limanı Akport, demiryolu bağlantısı sayesinde Avrupa ve Anadolu arasında köprü olacak. 2008 yılında tamamlanacak olan Tekirdağ-Muratlı demiryolu ile Akport, Avrupa yakası ve Trakya'da demiryolu bağlantısı olan tek liman olacak.

Özelleştirmeden devralınan Tekirdağ Limanı, küçük bir iskeleden Trakya Bölgesi'nin ana limanı olarak hizmet eden, modern, yüksek kapasiteli bir liman haline geldi. Tekirdağ Limanı'nı Türkiye Denizcilik işletmesi'nden devralan Akkök Grubu, Akport Tekirdağ Liman Işletmesi'ni 1997 yılında kurdu.

 Liman, toplam 120 bin metrekare alanı, bin 390 metre rıhtım uzunluğu, yıllık 3 milyon ton dökme yük ve 250 bin TEU konteynır kapasitesi ile faaliyet gösteriyor. Akport, Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşunun çoğunun bulunduğu ve Çorlu, Çerkezköy gibi organize sanayi bölgelerinin yer aldığı, yüksek bir mal sirkülâsyonuna sahip olan Trakya hinterlandına hitap ediyor. Bölgede mevcut konteynır hariç, dolaşan yükün yüzde 25'ine hizmet veren liman, konumu itibarıyla Yunanistan ve Bulgaristan gibi komşu ülkelerle yapılan ticarette de büyük avantajlar sağlıyor.
Akport'ta gerçekleşen faaliyetler
  • Dökme yük / general kargo yükleme/boşaltma
  • Konteynır yükleme/boşaltma
  • Tekirdağ-Bandırma Ro-Ro hizmeti
  • Kılavuzluk
  • Römorkaj
  • Depolama
  • Bunker

Geniş bir makine ve ekipman parkını barındıran Akport, dökme yüklerde elleçlemede Marmara denizinde elde edilen en yüksek tonajlara sahip. Akport'un hedef müşteri kitlesini, Trakya Bölgesi'nde yerleşik sanayi kuruluşları, yöreye mal tedarik ederek hizmet veren trader'lar, ağırlıklı olarak konteynır hatları ve armatörleri ile Türkiye'de yerleşik konteynır acenteleri oluşturuyor.

Köprü görevi görecek

Akport, demiryolu bağlantısı ile Avrupa ve Anadolu arasında köprü olmaya hazırlanıyor, inşaatına başlanan Tekir-dağ-Muratlı demiryolunun, 2008 yılının Nisan ayında tamamlanması hedefleniyor. Böylece Akport, Avrupa yakası ve Trakya'da demiryolu bağlantısı olan tek liman olacak.

Temeli atılan ve bir yıl içinde tamamlanması planlanan Tekirdağ-Murattı arasındaki demiryolunun bitmesi ile Tekirdağ-Bandırma ve Tekirdağ-Derince arasında, vagon taşımacılığı Akport üzerinden başlamış olacak. Tekirdağ-Bandırma arası mevcut dahili Ro-Ro'ya ilave olarak, Tekirdağ-Gemlik hattı açma konusunda da işletmeci adaylar ile görüşmelerin yürütüldüğünü ifade eden Akport Genel Müdürü Fuat özbekli, bu yıl Tekirdağ-Gemlik hattının açılmasının da hedefleri arasında olduğunu söylüyor.

Ayrıca Akport-Port Kavkaz arasında düzenli sefer yapacak vagon feribotu hattı için yatırımcı firma ile görüşmelerin sürdüğünü kaydeden özbekli, "Bu hat gerçekleşirse Akport, aynı zamanda Rusya ile direkt demiryolu entegre liman bağlantılı olacak" diyor.

Un ihracatını artırıyor

Limanı kullanan sanayici ve tüccarlar, limanının hızlı ve güvenli yükleme/boşaltma operasyonlarını göz önüne alarak, ucuz maliyetle gemi kiralayabiliyor. Karayolu ile gelen mevsimsel ürünler (gübre, kepek vb.) artık denizyoluyla gelmeye başladığı için, liman aracılığıyla hinterlanda dağıtımı yapılıyor.

Öte yandan sanayi kuruluşları, limanın olanaklarını en iyi şekilde değerlendiriyor. Bu kuruluşlar, üretimlerini limanın yükleme kapasitesine göre ayarlayarak, ihracatlannı artırıyorlar. Buna en güzel örneğin un ihracatı olduğunu söyleyen özbekli, yıllara göre liman üzerinden yapılan un ihracatının arttığına dikkat çekiyor.

 

Yeni başlayan/tamamlanan ve devam eden hizmetler

  • Trakya Bölgesi'ne hitap eden konteynır limanının devreye girmesi,
  • General kargo ve dökme yük yükleme boşaltma hizmeti,
  • Tekirdağ-Trieste Ro-Ro hizmeti,
  • Tekirdağ-Bandırma Ro-Ro hizmeti.
  • Sıvı yük depolama hizmeti,
  • Tekirdağ-Muratlı arasında demiryolu bağlantısı ile birlikte limanın demiryolu bağlantısına kavuşması.

Tekirdağ-Bandırma arasında çalışan Ro-Ro'nun, Kuzey ve Güney Marmara'yı birbirine bağlayan karayolunu görevini de üstlendiğini söyleyen Özbekli, her gün karşılıklı yapılan 2 sefer ile yaklaşık 100 tır ve kamyonun trafiğe girmeden Trakya ve Bandırma yöresine en kısa zamanda ulaşabildiklerini ifade ediyor.

 

Akport'a uğrayacaklar

Modern ve büyük kapasiteli konteynır terminali inşaatı ile Ambarlı Limanı'ndan yapılan yük hareketinin artık Tekirdağ'dan gerçekleştirilebileceği belirtiliyor. Devam eden inşaatla da ulaşılacak 14 metre draft ve 2 kilometre rıhtım uzunluğu ile Marmara Bölge-si'ndeki bütün büyük gemiler, artık Akport'a uğrayabilecek.

Özbekli, terminalin tam olarak devreye girmesi ile Ambarlı Limanı'na konteynırı-nı gönderen sanayi kuruluşlarının, limanı kullanarak nakliye masraflarında avantaj elde edeceklerini belirtiyor.

Acentelerle görüşüyor

Trakya Bölgesi'nin açık yük hareketinin ana limanı olan Akport'un konteynır hareketinde istenilen ivmeyi yakalayamadığını ifade eden Özbekli, bu konuda şunları söylüyor:

"Burada asıl konu, dökme yük piyasasında nasıl çalışılacak limanı belirleyen yükleyici ise konteynır piyasasında da çalışılan limanı ağırlıkla armatör veya acentesi belirlemelidir. Armatörler, Marmara'daki konteynır trafiğinin merkezi olan istanbul'da bile Haydarpaşa Limanı'ndan, Ambarlı Limanları'na ortalama 4-5 yıllık bir süreçte geçiş yaptılar. Bu süreç, artık Akport için başlamış bulunuyor. Halihazırda Marmara'ya uğrayan bütün konteynır hatları ve bu hatların acenteleri ile görüşmeler devam ediyor. Bu hatlar, zaman zaman proje bazında limanımıza uğruyor."

Yabancı ortak geliyor

 Akport'un, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) ile ortak yürütülen Tekirdağ-Marsilya Ro-Ro hattı projesinde önemli mesafeler alındığını belirten Özbekli, UND'nin Akport tarafından organize edilen büyük bir hat operatörü ile ortaklık konusunda Akport ile işbirliği ve ortaklık yönünde, yönetim kurulu kararı aldığına dikkat çekiyor. Yabancı firmanın bu konuda projeye uygun gemi ve liman fizibilite çalışmasına devam ettiğini söyleyen Özbekli, şartların uygun olması halinde, Akport-Mar-silya Ro-Ro seferlerinin bu yıl başlayabileceğini belirtiyor.

2007 yılında TURKON, MAERSK hatlarından birisiyle düzenli seferler başlatma hedefleri olduğunu ifade eden özbekli, bunun yanında CMA, BULCON gibi önemli hatlarla da transit yükleri öncelikli olmak üzere, Akport'ta çalışmaları üzerinde durulacağını da sözlerine ekliyor.

 Şirketin 2007 yılı hedefleri

Konteynır hizmeti: Yıllık 30 bin TEU

  • Dökme yük /general kargo hizmeti: Yıllık 1 milyon 600 bin ton
  • Tekirdağ-Bandırma Ro-Ro hizmeti: Günde 2 sefer
  • Tekirdağ-Gemlik Ro-Ro hizmeti: Günde 1 sefer
  • Sıvı yük depolama hizmetini limanda gerçekleştirmek.

Haber: Burcu Tuvay / [email protected]

Kaynak: Ekonomist Dergisi

Yayın Tarihi: 10 Haziran 2007

Editör: TE Bilişim