Akport Limanı Ambarlı'nın yüküne talip

Yoğunluğu yüzde 40 artan Ambarlı Limanı'nda bekleme süresi 4 güne çıkınca yeni liman arayışı başladı. Akport Limanı, Ambarlı'ya alternatif.

Türkiye genelinde 1 milyon 880 bin konteynırın I milyon 78 bininin işleminin yapıldığı Ambarlı Limanı'na alternatif yeni bir liman aranıyor Günde 3 bin aracın giriş çıkış yaptığı ve geçen yıla göre taşınan konteynır sayısında yüzde 40'lık artışın yaşandığı Ambarlı Limanı'nda gemilerin yüklerini boşaltmak ve almak için bekleme süreleri bir günden 4'e çıkınca sanayici, ihracatçı ve ithalatçı yeni liman arayışı içine girdi.

MARMARA LİMANLARI ELLEÇLEME

1999 653.943 TEU
2000 831.616TEU
2001 728.351 TEU
2002 1.023.431 TEU

Ambarlı Limanı'nın hem alan olarak hem de Karadeniz'e çıkışlarda yetersiz kaldığını dile getiren Tekirdağ liman İsletmeleri Genel Müdürü Fuat Özbekli, "Ambarlı Limanı tıkandı, yeni liman yapılsın deniliyor Yeni bir liman yapılması, liman enflasyonu yaratmaktan başka bir ise yaramaz İstanbul'un yeni bir limana ihtiyacı yok. Biz bu ihtiyatı rahatlıkla karşılarız" diye konuştu.

Liman yatırımından önce iyi bir etüt çalışmasının yapılmasının şart olduğunu savunan Özbekli, Marmara Bölgesi'ndeki mevcut limanların genişletilmesi ve rantabl hale getirilmesi ile sorunun çözümlenebileceğini ifade etti. Liman inşasının en az 3 yıl sürdüğüne değinen Özbekli "Ambarlı Limanlarında elleçlenen konteynerin yüzde 6O'ı Trakya Bölgesi'nin yükü olarak gözüküyor. Bu limanlardan konteyneri olan Trakya ve Bölgesindeki sanayiciler ve firma sahipleri yüksek iç nakliyeler ödüyor. Marmara Bölgesi içerisinde yer alan lim:mlar ileri yıllarda ortaya çıkacak konteyner ihtiyacını Haydarpaşa Betsmove Limanı kapanırsa karşılayamayacak. Akport Ambarlı Liman kompleksi ve Haydarpaşa Limanlarında mevcut yükün bir kısmına hitap edebilecek durumdadır. Akport, Marmara Denizi'nde oluşacak hub port ihtiyacına cevap verebilir" dedi.

35 milyon dolarlık yatırım

Limanların özelleştirilme sürecinin ilk halkasının Tekirdağ Limanı'nın Akkök Grubunca 1999 yılında 30 yıllığına isletme hakkının satın alınması olduğunu aktaran Özbekli, 35 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını kaydetti. Özbekli. 2003'ien bu yana hizmet veren limanda 80 dönümlük konteyner alanı bulunduğunu, dökme ve general yüklerde yıllık 3 milyon tonluk kapasitenin yansını, yıllık 200 bin TEU konteyner elleçleme kapasitesinin ise yüzde 10'unu kullanabildiğini bildirdi. Özbekli talebin Ambarlı'dan Akport1 a kayması durumunda limanı genişletmek için çalışma yapacaklarını söyledi.

Beş yılda yüzde 100 artış

2002'de elleçlenen toplam konteynerin yüzde 52'sini Marmara Bölgesi limanlan oluşturuyor. Türkiye'nin GSYİH'sının yaklaşık yansını üreten Marmara Bölgesi hinterlandı, toplam konteyner elleçlemesinin yaklaşık yansını gerçekleştiriyor. Marmara Denizi içerisinde 15 liman konteyner elleçleme ekipmanlarına sahip bulunuyor. Bu limanların oluşturduğu toplam konteyner elleçleme kapasitesi yaklaşık 2 milyon TEU. Yapılan 5 yıllık tahminler yıllık olarak Marmara Bölgesi'nde konteyner elleçleme kapasitesinin yıllık 1 milyon-2 milyon 200 bin TEU'ya ulaşacağını gösteriyor. Bu da yaklaşık yüzde 100 artış olacağı anlamına geliyor.
 

(KAYNAK: REFERANS Gazetesi, GÜLFEM VARLIK, İstanbul)

Editör: TE Bilişim