"Araç muayene ve limanı satıyorum"

2.2 milyar dolarlık Akfen Holding, yeni yatırımlara nakit imkânı yaratmak için altyapı şirketlerindeki hisselerini satma kararı aldı. Akfen Holding Başkanı Akın, "Araç muayene ve Mersin Limanı, 21 HES ve su dağıtım işlerindeki hisseleri satma kararı aldık" dedi.

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, yeni işlere girmek yeni adımlar atmak için araç muayene istasyonlarındaki payını, Mersin Limanı ya da hidroelektrik santrallerini devredeceğini açıkladı. Akın, bunun için bir süredir yerli ve Avrupalı yatırımcılarla görüşmeler yaptığını söyledi. 2.2 milyar dolarlık Akfen Holding'in patronu Akın, bir süredir kulaktan kulağa dolaşan 'Araç muayeneden çıkacak' söylentilerine noktayı koydu: "Evet, alıcı bulursak TUVTurk'teki yüzde 33'lük hissemi satacağım." Akın'ın TUVTurk adıyla kurulu araç muayene şirketinde diğer ortakları Alman TUV ve Doğuş Grubu. 20 Aralık 2004'te yapılan özelleştirmede bu ortaklık 613.5 milyon dolar vererek kazanmıştı. "Bir indirgeme oranıyla bu ortaklıktan çıkmak istiyorum" diyen Akın, satış nedenini "Her zaman alma pozisyonunda olunmaz. Yeni alımlar ve yatırımlar için bazı varlıkların da satılması gerekebilir" sözleriyle açıkladı ve ekledi: "Hidroelektrik ve TUVTurk için yerli ve Avrupalı şirketlerle görüşmeler sürüyor." 1.5 yıl içinde 81 ilin tamamında 200'e yakın istasyon açıldığını dile getiren Akın, franchise yöntemiyle bölgelerde açılan istasyonlardan ilk 10 yıl için yüzde 7'lik pay alacaklarını bunun yarısına yakınının genel müdürlük masrafları olarak alındığını kalan kısmının da ortaklarca paylaşıldığını kaydetti. Akın, aslında altyapı grubu adı altında topladığı işlerinden çıkma planları yapıyor. Araç muayene dışında diğer işleri, Mersin Limanı, su dağıtımı ve hidroelektrik santralleri.

'HES DE OLUR'

Akın, "Araç muayenesini satamazsam 600 milyon dolarlık yatırım tutarı olan hidroelektrik santrallerinden (HES) de vazgeçebilirim" diyor. Mersin Limanı ise diğer satılık şirketlerinden... Hatırlanacağı üzere Akfen Holding, dünyanın en büyük liman işletmecisi PSA ile birlikte Mersin Limanı özelleştirmesini 755 milyon dolar vererek kazanmıştı. Akın, kamuoyunde pek bilinmeyen su dağıtım işinden de vazgeçebileceğini söyledi. Akın'ın verdiği bilgiye göre, TASK adlı şirket, Güllük ve Dilovası'nın su dağıtımını yapıp paralarının tahsilatını yapıyor. Çorlu ve Kars'ın su dağıtımı için de İçişleri Bakanlığı'ndan onay bekleniyor. Su dağıtım işinde yüzde 50 ortakları Hollandalı Kardan.

Editör: TE Bilişim