ABD`den onlarca gemiyle tahıl geldi

Türkiye genelindeki büyük tarım şirketleri ile yem fabrikaları, susuz ve kurak geçen yaz sonrası tarım ürünü ihtiyacını karşılamak için dünyanın çeşitli ülkelerinden milyonlarca ton tarım ürünü ithal etti.

Bandırma Gümrük Müdürlüğü `nden ve Ticaret Odası Genel Sekreterliği `nden alınan resmi rakamlara göre, AB ülkeleri dahil 12 yabancı ülkeden Türkiye çapındaki büyük gıda tarım ve yem fabrikaları Eylül ve Ekim ayında 56 milyon 135 bin dolar karşılığında toplam 7 milyon 422 bin 449 ton tarım ürününü gemilerle Bandırma Limanı `na indirip silolara yerleştirdi.

Tarım ürünlerinin büyük kısmı Balıkesir , Bursa , Bolu , Çanakkale , İzmir , İstanbul , Ankara , Erzurum , Diyarbakır , Urfa , Antalya , Erzincan , Kayseri , Malatya , Manisa , Aydın , Van , Samsun , Trabzon ve Adana `ya götürüldü.

Gümrük Müşaviri Selim Dinçer Ünver , "Türkiye `nin değişik illerindeki yem fabrikalarının gümrük müşavirliğini yapıyorum. Susuz ve kurak geçen yaz sonrası tarım ürünü işleyen yem fabrikaları yurtdışına bağımlı kaldı. Bunun üzerine başta ABD olmak üzere Romanya , Rusya , Birleşik Krallık , Ukrayna , Kazakistan , Moldova , İspanya , Mısır , Arjantin , İtalya , gibi çok sayıda yabancı devletten buğday, mısır , ayçiçek, arpa, yulaf, kepek, yem katkı maddesi gibi birçok tarım ürünü ithal edildi.

Türkiye tarım ülkesi ama kuraklık büyük şirketleri çok etkileyince ithal tarım ürünlerini yem fabrikaları milyonlarca döviz verip satın almak zorunda kaldı" dedi.

Bandırma Ziraat Bankası Müdürü Haluk Seyit Çelik ise, susuz ve kurak geçen yaz sonrası bölgede tarımla uğraşan 5 bin çiftçiye kuraklıktan zarar gördüğü için devlet tarafından dönüm başı destekleme ödemesi yapıldığını belirtti.

Haber7
Editör: TE Bilişim