ABD, gemileri yola çıkmadan arayacak

Amerikan Kongresi, El Kaide'nin yeniden ABD'yi hedef alacağı yönünde istihbarat alındığı bir dönemde, 11 Eylül saldırılarını inceleyen komisyonun önerilerini içeren terörle mücadele yasa tasarısını onayladı. 
 
Buna göre, ABD'ye gelecek gelecek yük gemilerindeki malların tamamı bulundukları ülkelerden ayrılmadan önce tarama cihazlarından (X-ray) geçirilerek kontrol edilecek. ABD Başkanı George Bush'un imzalayacağı açıklanan tasarı, saldırıya uğrama ihtimali yüksek şehirlere de ek bütçe sağlıyor. Yasa tasarısı, 11 Eylül saldırılarını inceleyen komisyonun tavsiyeleri doğrultusunda hazırlandı. 8 senatörün 'hayır' oyuna karşılık 85 'evet' ile kabul edilen tasarıyla güvenlik kurumlarına daha fazla kaynak tahsis ediliyor. Başkan Bush'un onayından sonra yürürlüğe girecek yasanın getirdiği en mühim uygulama artık ABD'ye gelecek olan yolcuların ve mallarının çok daha sıkı güvenlik aramalarından geçecek olması. Kongre'nin kabul ettiği tasarı, yolcu uçaklarındaki tüm bagaj ve kargoların taranmasına imkan sağlayacak x-ray cihazlarının 3 yıl içinde tüm ülkede uygulamaya geçmesini öngörüyor. Ayrıca, ABD'ye gelecek gemilerdeki yüklerin bulundukları ülke limanlarından ayrılmadan önce sıkı taramadan geçmesini sağlayacak sistemin de 5 yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Yasanın yürürlüğe girmesiyle, gelecek yıl transit güvenliği için 4 milyar dolar, havalimanlarının güvenliği için 750 milyon dolar ve saldırıya uğrama ihtimali yüksek şehirler için 1,8 milyar dolar tahsis edilecek. 11 Eylül Komisyonu'nun tavsiyesine uyularak, saldırıya uğrama riski düşük şehirler için ayrılan ödenek yarı yarıya kesiliyor. Havaalanlarında yer alan kontrol noktalarındaki tarama sistemi için yıllık 250 milyon dolar, bagajların taranması için yıllık 450 milyon dolar ve havacılık güvenliğinin geliştirilmesine yönelik araştırmalara gelecek 4 yıl boyunca yıllık 50 milyon dolar ayrılıyor. Yerel, eyalet ve merkezi güvenlik birimleri arasında iletişim ve işbirliğinin artırılması da amaçlanıyor. Tasarı, belirli ülkelerin vatandaşlarının ABD' ye vizesiz giriş yapmasını sağlayan vize sisteminin gözden geçirilmesini de öngörüyor.

Tasarının kabulünü memnuniyetle karşılayan Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, "Bu tasarıyı kabul ederek 11 Eylül saldırısında zarar gören insanlarımıza yönelik sözümüzü tutmuş olduk. Amerikalılar artık daha güvende." değerlendirmesinde bulundu. Demokratların Senato lideri Harry Reid de mevcut yasanın güncel tehditlere cevap vermekten uzak olduğuna dikkat çekerek, "Vadesi çoktan dolmuştu. İstihbarat yetkililerimiz El Kaide'nin güçlendiğini söylerken, kaybedecek vaktimiz yoktu." diye konuştu. 11 Eylül Komisyonu, 2004'te yayınladığı raporunu binden fazla kişi ile görüşerek hazırlamış ve hükümetin Amerikan halkını koruyamadığına hükmetmişti.


Kaynak: Zaman Gazetesi
 

Editör: TE Bilişim