AB'den istek: Limanları Rumlara açın

AB, Türkiye'den istedikleri konusunda yetkili ağızlardan net mesajlar veriyor. Gümrük Birliği Ek Protokolü'nün onaylanmasını isteyen AB, Meclis'te oylanacak metinde Türkiye'nin Kıbrıs canlı bahis siteleri Rum Kesimi'ni tanımadığına dair deklarasyonun yer almasına karşı çıkıyor. AB, onay sürecinin ardından Türk limanlarının Rum gemi ve uçaklarına açılmasını istiyor.

Türkiye'nin 'Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımasını isteyen AB, Güneydoğu'daki eşitsizliklerin azaltılması ve Ruhban okulunun açılması yönündeki istemlerini gündemde tutuyor. Birlik, Türkiye'nin üyeliğinin ardından bir sorun ortaya çıkması durumunda serbest dolaşımın kısıtlanabileceğini ve kısıtlamanın sürek-li hale getirilebileceğini ifade ediyor.

AB'DEN NET MESAJLAR

  • 'Limanlarınızı Rumlara açın'
  • Ek protokolü parlamentodan geçirin
  • Güneydoğu'daki eşitsizlikleri düzeltin
  • Serbest dolaşım 2020'ye kadar kısıtlı
  • Ruhban okulunu açın

Avrupa Birliği, istemleri konusunda Türkiye'ye net mesajlar veriyor. Birlik, Gümrük Birliği Ek Protokolü'nün en kısa sürede TBMM'de onaylanarak yürürlüğe girmesini istediğini her platformda yetkili ağızlarınca dile getirirken, kalıcı kısıtlamalar ve serbest dolaşım konusunda da önemli istemlerde bulunuyor.

AB'nin önümüzdeki sürece ilişkin olarak verdiği mesajlar şöyle:

- Ek protokolü geçirin: AB, Türkiye'nin Gümrük Birliği Anlaşması'nın içlerinde Kıbrıs Rum Yönetimi'nin de bulunduğu 10 yeni birlik üyesi ülkeye de uygulanmasını istiyor. Protokolün TBMM'den onaylanmasını isteyen AB, buna karşın onaylanacak metnin içerisinde Türkiye tarafından Kıbrıs Rum Yönetimi'nin tanınmadığına dair yayımlanan deklarasyonun yer almamasını istiyor.

- Limanlarınızı Rum gemi ve uçaklarına açın: AB, ek protokol onaylandıktan hemen sonra Türkiye'nin limanlarını Kıbrıs Rum Yönetimi'nin uçak ve gemilerine açılmasını istiyor. AB'nin yayımladığı ve Müzakere Çerçeve Belgesi'nde de atıfta bulunulan deklarasyonda, Türkiye'nin ilk olarak limanlarını açmasını, daha sonra da BM çerçevesinde ve AB kriterlerinin uygulanacağı bir süreçte Kıbrıs'ı tanımasını istiyor.

- Güneydoğu Anadolu'daki eşitsizlikleri azaltın: AKP'nin Ulusal Program'da bunu taahhüt etmesi üzerine AB de bir an önce harekete geçilmesini istiyor. Ayrıca AB'nin Türkiye'ye, Dünya Bankası, IMF ve AB uzmanlarının da içinde bulunduğu bir komisyonun Güneydoğu'daki eşitsizliklerin giderilmesi için çalışması konusunda bir teklifi de bulunuyor.

- Serbest dolaşımda kısıtlama: Müzakere Çerçeve Belgesi'ne konulan bir madde ile AB Türkiye'nin birliğe üye olmasının ardından ortaya çıkabilecek herhangi bir olumsuzlukta, Ankara'ya karşı sınır kısıtlaması uygulayabilecek. Son olarak AB'nin genişlemeden sorumlu üyesi Rehn, Türkiye için serbest dolaşım konusundaki kısıtlamaların ancak 2020 yılında kaldırılabileceğini söylemiş, bu kısıtlamaların sürekli hale de getirilebileceği mesajını vermişti.

- Ruhban okulunu açın: AB, müzakerelerin özellikle eğitim başlığında başlayabilmesi için Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılmasını şart koşuyor. Bu konunun dini haklar ile eğitim özgürlükleri içine girdiği için kısıtlanamayacağını ileri süren AB, okulun Rum Patrikhanesi'ne bağlanmasını da istiyor.

Kaynak: CUMHURİYET

Editör: TE Bilişim