Tosyalı, 5 yılda 3.5 milyar dolar yatırımla 3.250 kişiye iş verecek

2010 yılında 2.5 milyon ton üretim ve 1.6 milyar dolarlık ciroya ulaşan Tosyalı Holding, 2015 hedeflerini belirledi. Şirket 5 yıl içinde üretimini ikiye katlayarak Türkiye'de demir-çelik sektöründe ilk 3'te bulunmayı hedefliyor

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, önceki akşam ekonomi basınıyla bir araya gelerek, şirketin gelecek planları hakkında bilgi verdi.

2010 yılı için belirledikleri hedeflerin hepsinin aşıldığını belirten Tosyalı, 

'Osmaniye'de 1 milyon ton yassı çelik üretimi planlarken bunu 1.25 milyon ton olarak gerçekleştirdik. Dikişli çelik boru üretimimiz 800,000 tona ulaştı. Yapısal çelikte ise üretimi 2009'a göre yüzde 10 artırarak 450,000 tona çıkardık. Ayrıca Tosçelik Granül'de de üretimi yüzde 42 artırarak 22,000 tona yükselttik. Böylece Tosyalı Holding olarak toplam üretimimiz 2.5 milyon tona yükseldi. Bir önceki yıla göre yüzde 85 oranında üretim artışı sağladık. Ciromuz da yüzde 133 artarak 1.6 milyar dolara yükseldi, toplam ihracatımız da yüzde 40 artarak 400 milyon dolar oldu' diye konuştu.

2011 yılında Osmaniye'deki yassı çelik üretim tesislerine ilave olarak 500 milyon dolarlık yatırımla tam entegre hale dönüştüreceklerini kaydeden Tosyalı, yaklaşık 15 ay sürmesi beklenen bu yatırıma ocak ayı içinde başladıklarını belirtti.

Tosyalı, bu yatırım sayesinde ilave olarak 1,000 kişiye istihdam sağlayacaklarını ve kapasitelerini 1.25 milyon ton artırmayı planladıklarını ifade etti.

Tosyalı, 'Bu yatırımla birlikte pazarda yüzde 27 olan payımız, yüzde 45'e çıkacak ve rakiplerimizle aramızdaki farkı bir hayli açmış olacağız' dedi. Bu yatırımın dışında yapısal çelik üretimi için 2 milyon tonluk bir tesis kurmayı planladıklarını ve bu yatırımın tutarının da 1 milyar doları bulacağını ifade eden Tosyalı, bu tesiste de yaklaşık 2,000 kişi istihdam edeceklerini söyledi.

Üretim 5 yılda ikiye katlanacak

TÜM projelerle birlikte 2015 yılına kadar 3.5 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını kaydeden Tosyalı, bu yatırımlarla birlikte 3.250 kişiye yeni iş vereceklerini kaydetti. Tosyalı şu an grup bünyesinde ise 3 bin kişinin çalıştığını vurguladı.

Bu 3.250 kişi içinde Afrika'da istihdam edilecek personeli saymadıklarını söyleyen Tosyalı,  'Ayrıca yurtdışındaki yatırım için en az 250 kişiyi yurtdışına göndeririz. Türkiye'de demir-çelik sektöründe ilk 3'te bulunmayı ve toplam 5 milyon ton sıvı çelik üretim kapasitesine sahip olmayı hedefliyoruz' dedi.

Erzin Limanı'nda sona gelindi

ERZİN'deki liman projelerinin de son aşamaya geldiğini ve önümüzdeki günlerde inşaatına başlayacaklarını da ifade eden Tosyalı, 'Toplam 150 milyon dolarlık yatırım yapılacak bu limanın uzunluğu 468 metre olacak. Bu yatırımla Doğu Akdeniz'in en önemli liman yatırımlarından birini yapmış olacağız' diye konuştu.

Kuzey Afrika'ya Gidiyor

TOSÇELİK'in 70 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini de belirten Tosyalı, 'Kuzey Afrika'da bir ülkede 1 milyon ton kapasiteli bir inşaat demiri üretim tesisi kuracağız. Bu yatırım 500 milyon dolarlık bir yatırım olacak' dedi. Tosyalı bu ülkenin halihazırda Türkiye'nin demir satmadığı bir ülke olduğunu da kaydetti.

Enerji için 1.3 milyar $

TOSYALI, ayrıca 1,000 MW kurulu güce sahip bir termik santral kurmayı planladıklarını ve şu aşamada doğalgazla mı yoksa ithal kömür ile çalışacak bir tesis mi olacağı konusunda karar aşamasında olduklarını ifade ederek, 'Bunun 500 megawatını kullanır kalanını satarız. Yatırımın yaklaşık 1.3 milyar dolar olmasını bekliyoruz' diye konuştu.
 

Editör: TE Bilişim