35 yıllık tecrübeyi İzmir'e aktaracaklar

Alsancak Limanı'nı Ege İhracatçı Birlikleri'yle işletecek grubun Başkanı Meredith, "Yapacak çok işmiz var" dedi.

Dünyanın dört bir yanından insanın geldiği yaşadığı, ticaret yaptığı bir ülkeye doğru hareket ederken, nasıl bir manzaranın bizleri beklediği seyahat öncesi kafamdaki en önemli soruydu. Tarihi, dinleri, ekonomik yapısı ve daha birçok özelliğiyle gizemler ülkesi olarak adlandırılan Hong Kong'a, İzmir Limanı'nın özelleştirme ihalesini Global Yatırım Holding ve Ege İhrcatçı Birlikleri Liman Hizmetleri A.Ş. (EİB LİMAŞ) ile birlikte kazanan Hutchison Grubu'nun davetlisi olarak gittik.

Yeni birliktelik

Burada Türkiye'ye gösterilen sıcaklık bizim de içimizi ısıttı. Türk işadamları ve Hutchison Grubu yetkililerinin birbirlerine olan yakınlıkları, yeni birlikteliklerin sinyalini verdi. Hutchison Port Holding Liman İşletmeleri Grup Başkanı John Meredith, liman işindeki 35 yıllık deneyimlerini İzmir Limanı'na taşıyacaklarını ifade etti. Önemli bölümünü Hutchison'un işlettiği Hong Kong Limanı'nı görünce İzmir Limanı'nın modernleşmek ve kapasitesini artırmak için daha çok mesafe alması gerektiğini gördük.

14 saat sürdü

Yaklaşık 14 saatlik uçuşun ardından Bangkok aktarmalı olarak yeni yapılan ve tamamen deniz doldurularak inşa edilen Uluslararsı Hong Kong Havalimanı'na inişe geçtik. İlk mükemmel görüntü bizi yaklaşık 5 bin metrede yakaladı. Hong Kong'un o muhteşem görüntüsü uçağın camında bize gülümsüyordu.

İlk adımlar

Hong Kong, Çin'in güney kıyısında bulunan, 1 Temmuz 1997'ye kadar İngiliz Krallığı'na bağlı bir sömürge ve adalar grubuyken, bu tarihten sonra Çin'e bağlı Özel Yönetim Bölgesi haline geldi. Hong Kong; Hong-Kong Adası, Kowloon Yarımadası ve 235 kadar küçük adadan meydana geliyor. Ancak, ekonomik olarak birçok büyük ülkeden daha zengin. Hong Kong, Asya'nın en büyük serbest pazarı ve limanı, en işlek ticaret, endüstri ve turizm merkezi olarak dünyanın en gelişmiş ülke ve bögleleri listesinde ilk sıralardaki yerini sürekli koruyor.

Dünya rekoru

Arazi ve daire fiyatlarında dünyadaki en pahalı yerler arasında yer alan Hong Kong'ta, 300 metrekarelik bir arazinin fiyatı 1 ile 1.5 milyon euro arasında değişiyor. 125 metrekarelik bir dairenin fiyatı ise, en kenar mahallelerde bile 250 bin eurodan başlıyor. Şu anda Hong Kong'ta deniz dolguları tüm hızıyla sürerken, Kawloon Adası ile Victoria Bölgesi arasındaki bölüm 2 bin metreden, 800 metreye düşmüş durumda.

36 gemi aynı anda yanaşıyor

Hong Kong Limanı'nın 30 bin dönüm alanda faaliyet gösteriyor. 36 tane gemi aynı anda limana yanaşarak boşaltma işleminin gerçekleştirilebiliyor. Hong Kong limanında yılda gerçekleşen 23 milyon konteyner elleçmesi yapılırken, bunun 16 milyonunu Hutchison gerçekleştiriyor. Türkiye'nin tüm limanlarında ise yıllık elleçlenen konteyner sayısı sadece 3 milyon. İzmir'de bu rakam ise 850 bin.

Kaynak: Yeni Asır Gazetesi/KADİR KEMALOĞLU (HABER MERKEZİ)

 

Editör: TE Bilişim