3 milyon yolcu kapasiteli liman yapılacak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'e 3 milyon yolcu kapasiteli yeni bir liman yapacaklarını söyledi.Bakan Yıldırım, Uluslararası 2. Kış Kruvaziyer Forumu'nda yaptığı konuşmada, yaklaşık olarak dünyada 19 milyon kişinin kruvaziyer sektöründe ağırlandığını ve sektörün cirosunun 90 milyar dolar civarında olduğunu kaydetti.

Yıldırım, Türkiye'deki kruvaziyer turizmin gelişmesinin 2000'li yılların başında daha görünür hale geldiğini, bu konudaki en önemli etkeni, 'limanlardaki bazı ücretlerde indirime gidilmesi' olarak açıkladı ve bu indirimler sayesinde kruvaziyer turizmindeki gelişmenin çarpıcı bir seyir izlediğini ifade etti.

Yıldırım, 2003 yılında Türkiye limanlarında ağırlıklı olarak 2 destinasyona 887 gemi ziyarette bulunurken, 2011 yılında 11 limanda toplam bin 366 gemiye ulaşıldığını, yolcu sayısında istikrarlı artış gözlendiğini kaydetti.

"Türkiye'de kruvaziyer turizminin bölgesel dağılımına baktığımız zaman, dikkati çeken il İzmir'dir. Başlangıçta aslında İzmir kruvaziyer turizminde pek adı olmayan bir ilimizdi. Ancak Deniz Ticaret Odası başkanımız ile oradaki diğer denizci kuruluşların özel gayretleriyle ve bizim de uyguladığımız tedbirlerle birlikte İzmir gittikçe dikkati çeken bir liman haline gelmiştir. Bu bakımdan, İzmir kent içindeki limanın bir kısmını tamamen yük operasyonundan ayırarak ve arka sahasını genişleterek 3 milyon yolcu kapasiteli yeni bir liman yapma kararı aldık. Karar çerçevesinde imar plan çalışmaları tamamlandı, arazi bütünleşmeleri bitirildi. Zannediyorum önümüzdeki Mart ayına kadar da buranın yapımı için ihaleye çıkacağız."

Binali Yıldırım, Efes Antik Kenti'ni eski, orijinal haline getirecek bir projeyi hayata geçirdiklerini hatırlatarak, "Yüzyıllar önce mevcut olan limanı ihya edeceğiz, bir anlamda denizi Efes'e taşımış olacağız. Bu proje de yakında yapımına başlanacak önemli bir projedir. Yaklaşık 6 mil mesafeden denizden rahatlıkla Efes'e küçük teknelerle gidilebilecek ve Efes Antik Limanı ve etrafındaki kutsal, tarihi mekanlar tekrar aslına uygun olarak elden geçirilecek" diye konuştu.

Dünyada, Akdeniz Bölgesi'nde ve Türkiye'de kruvaziyer turizmin henüz doygunluk noktasına ulaşmadığını belirten Yıldırım, sektörün toplam turizm faaliyetleri içinde yüzde 10-15 pay aldığını söyledi. Bakan Yıldırım, kruvaziyer turizmini daha da yaygınlaştırmak için sezonu yıl boyuna yaymak gerektiğini, bölgenin iklim şartları dikkate alındığında sezonun 365 güne yayılabileceğini vurguladı.

Denizcilik sektörüne 10 milyon dolarlık destek

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 14 Ekim'de İzmir'de düzenlenen 'Kruvaziyer Turizminin Dünü Bugünü ve Yarını' konulu toplantıda özellikle fener, kılavuz, römorkör, palamar ücretleriyle ilgili bazı iyileştirilme talebinin ön plana çıktığını belirterek, "Bu çerçevede bakanlığımız o toplantıda da söz verdiği üzere 1 Ocak 2012'den geçerli olmak üzere, bu bahsettiğim hizmetlerde yüzde 50'ye varan indirimler yapmaya karar vermiştir. Bunun anlamı şudur; sektöre bir yıl içinde 10 milyon dolar destek sağlanmıştır" dedi.

Editör: TE Bilişim