Alport Son Defa Tanıtılacak

Zonguldak’ın Alaplı ilçesi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rafet Kılıç, Alport liman projesi ile ilgili olarak gerçek yatırımcıların ortak olmalarını beklediklerini ve son defa projenin tanıtımını yapacaklarını söyledi.

Alaplı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rafet Kılıç, ilçede yapımı düşünülen Alport liman projesi ile ilgili olarak gerekli tüm bürokrasi işlemlerini tamamladıklarını, gerçek yatırımcıların projeye ortak olmalarını beklediklerini ve projenin son olarak detaylı olarak tanıtımını yapacaklarını belirtti.

200 milyon dolara mal olacak olan proje için artık yatırımcıları davet ettiklerini belirten Kılıç açıklamasında şöyle dedi:

“Alaplı liman projesine başladığımız zaman, biz üç arkadaş bu işin sadece öncülüğünü yapıp, prosedürlerini yürütmek için sembolik olarak şirket kurduk. Bu kurduğumuz şirket bir sene zarfında Bakanlıkta olan, Valilikte olan, Orman Bakanlığında olan devlet daireleri ile ilgili işlemleri takip etti. 3 tane müşavirlik firması hazırlaması gereken dosyaları hazırladı. ÇED sürecini hazırladı. İstanbul’dan iki el firması projesini çizdi. Burada deniz dibi ölçümleri yapıldı. Dalga ölçümleri ve sismik araştırmaları yapıldı. Yani yapılması gereken bütün işlemleri bu şirket şimdiye kadar yaptı.

Tabi bu proje büyük bir proje 200 milyon dolarlık bir projedir. Biz bu şirketi kurduktan sonra dedik ki liman yapım aşamasından önce Ereğli ve Alaplı’daki iş adamlarına, daha sonra yakın bölgemizde ki iş adamlarına, oda olmadı daha uzak yerlerdeki iş adamlarına, oda olmadı uluslar arası yatırım yapacak firmalara teklif edelim.

Diğer firmalar ortak olarak çağırılarak bu projeyi gerçekleştirilecek dedik. Biz şimdi bu aşamadayız. Yani biz diyoruz ki yapılacak olan işin bürokrasisi bitmiştir. Şimdi gerçek yatırımcılar, bu işe el atmak isteyenler, parası olanlar gerçek anlamda gelsin katılsın ve bu projeyi hayata geçirelim diyoruz.”

Liman projesini Alaplı’ya kazandırmak amacında olduklarını ve son defa bu projeyi tanıtacaklarını ifade eden Kılıç,

“Bölgemiz ve ilçemiz için çok önemli olan liman projesini hayata geçirmek istiyoruz. Bu anlamda 22 Ekim 2010 tarihinde Alaplı Meslek Yüksek okulunda çevremizdeki yatırım bölgemizde ki iş adamları, bankacılar, milletvekillerimiz, valimiz davet edilecektir. Burada projenin son durumu hakkında geniş manada sunum ve tanıtım olacak ve proje en ince detaylarına kadar bu sunumda anlatılacak.

Tabi bizim bu projeye katılmak isteyen ortak adaylarımız var onlar bizde, onlarda bunlarda burada sunumu dinleyecek. Olmak isteyen ortak adayları bizimle görüşecek ve bu işi bu şekilde götüreceğiz. 22 Ekim 2010 tarihinde gerçekleştirilecek olan sunumun amacı projenin son defa tanıtmak ve çağrı yapmaktır.

Yani burada hiç kimsenin bu şirketin yüzde 85-90’nın falancının yok yüzde şu kadarı falancının demesinin bir anlamı, manası ve gereği yok. Biz bunu baştan da söyledik ama bizde bir şeyi somut anlamda kimse görmeyince acaba bunlar hayal mi kuruyorlar diye kimse elini taşın altına koymuyor.

Buyurun beyler gelin bu eseri hep birlikte yapalım diyoruz. Şu anda biz bu projeyi bu aşamaya getirdik. Bu işe hep birlikte başlayalım ve herkes elini taşın altına koysun diyoruz. 22 Ekim 2010 tarihinde yapılacak olan tanıtım için tam tahmini rakam söylemeyeceğim ama firmaların haricinde bankacılık sektörü ve finans sektörleri de geleceği için 200-250’ye yakın davetiye yollayacağız” dedi.

Liman projesine oda olarak ortak olmak istediklerini, TOBB tarafından Ticaret Odasının ileriye dönük borçlanamayacağı ve böyle bir proje içinde olamayacağının bildirilmesi üzerine oda adına kendisinin ortak olduğunu kaydeden Kılıç sözlerini şöyle tamamladı:

“Biz Ticaret ve Sanayi odası olarak göreve geldiğimizde ilçe için ne yapabiliriz konusunda istişare yaptık. Bu liman projesi iş adamı İsmet Yılmaz tarafından teklif edildiği zaman biz bu işin öncülüğünü yapalım ve sembolik olsa da bir oda olarak bu projeye ortak olalım diye kendi aramızda karar aldık ve bunu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bildirdik.

TOOB tarafından Ticaret Odasının ileriye dönük borçlanamayacağı ve böyle bir proje içinde olamayacağı bize bildirildi. Ben sadece bu işleri yürütmek için Ticaret Odasındaki arkadaşlarımız adına bu projeye ve şirkete ortak oldum. Amacımız sadece bu projeyi hayata geçirmek içindir. Bunu başka türlü değerlendirenler var. Onlar yanlış değerlendiriyorlar” dedi.

 

Editör: TE Bilişim